Snap
  • Zwanger
  • borstvoeding
  • borst
  • flesvoeding
  • borstvoedingsmaffia
  • borstontsteking

De keuze van deze moeder, aan de borst of melkpoeder?

Hallo lieve allemaal,

Weer een blogje van mij, deze keer over de keuze borstvoeding of flesvoeding. Ik vind het eerlijk gezegd best een lastige keuze zo voor nummer vier want ja waar doe ik goed aan voor mezelf en voor de baby natuurlijk. Ik weet dat er genoeg moeders zijn die enorm borstvoeding-pro zijn maar toch wil ik dit soms wat gevoelige onderwerp aankaarten.

Mijn hart zegt namelijk Eline ga die borstvoeding proberen, ga het doen, laatste keer dat je zo'n klein hummeltje op je heb liggen dus probeer het nog één keertje. Maar mijn hoofd zegt soms waar begin je aan, want hé het ging nooit echt van harte. Ik ga jullie uitleggen waar mijn struggle zit en ik hoop dat de moedermaffia me een beetje spaart ;)

Bij Senn heb ik geprobeerd borstvoeding te geven, dit kwam echter veel te laat op gang. Senn moest voeding binnen krijgen. Kort daarna kwam mijn voeding wel op gang maar kreeg ik ook direct een enorme ontsteking. Daafr kreeg ik natuurlijk antibiotica voor maar dit werkte niet, na drie kuren werd ik doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier wilde ze via een echo kijken wat er an de hand was. Er zat een ingekapseld abces en die hebben ze met een naald 'lek' proberen te prikken. Dan gaan ze dus met en naald van buitenaf en een echo apparaat kijken waar ze moeten prikken. Nou geloof me dit is geen pretje. Toen ze hem lek hadden geprikt hebben ze direct hem wat leger proberen te zuigen. Geloof me ik voelde me aardig beurs erna. Omdat het abces nu lek was kreeg ik een nieuwe ab kuur alleen sloeg deze wederom niet aan. Ik werd naar het ziekenhuis gestuurd om nogmaals te checken of het abces groter of juist kleiner geworden was. Nou helaas was dit niet het geval. Hij was juist gegroeid en was nu 11 x 6 cm groot! Dit is echt een flink abces. De arts die me die dag onderzocht schrok hier ook van! Hij heeft besloten me die dag met spoed te opereren. En daar ging ik dan onder het mes. ze hebben mijn borst leegeschraapt en lieten de wond open die ik dagelijks moest spoelen. Ik was bang dat ik hier een enorm litteken aan over zou houden omdat het niet gehecht was maar dit viel reuze mee. Het herstel duurde wel lang omdat de wond zich dus van binnen hecht.

Bij Foss wilde ik wederom borstvoeding geven, dit ging in eerste instantie super goed! Het kwam goed op gang en voelde me er prettig bij dat dit lukte. Na 7 dagen kreeg ik alleen midden in de nacht ineens 41 graden koorts. Shit was mijn eerste gevoel niet weer he. En ja hoor weer een borstontsteking aan beide borsten tegelijk. Ik kreeg direct een ab kuur vanwege mijn geschiedenis maar dit hielp niet goed genoeg. Ik ben toen in overleg met de lactatiekundige gestopt met voeden en overgegaan op kolven. Alleen werkte dit dus ook niet voor mijn lijf en hield dit het herstel van de ontsteking tegen. Uiteindelijk (met heel wat tranen) besloten te stoppen en over te gaan op poedermelk. Dit was eigenlijk de beste keuze, toen ik dit zelf geaccepteerd had was ik ook blij genoeg met de beslissing. Ergens voelde het ook enorm als falen zeker omdat het zo goed ging en Foss het goed deed op de borstvoeding.

Voor nu dus de keuze voor mij wat ga ik doen? Ik heb genoeg mensen in mijn omgeving die me voor gek verklaren als ik zeg dat ik het weer zou willen proberen, inclusief mijn kraamverzorgster van vorige keer ;) Maar er zijn ook mensen die me begrijpen en zeggen joh probeer het nog voor de laatste keer. Maar goed wat ga ik nu doen?

Ik ben er zelf nog niet helemaal over uit wat ik wil doen en wat de beste keuze gaat zijn. Voor nu neig ik naar borstvoeding, gewoon omdat het de laatste keer is. Maar wel met iets minder druk zoals eerst. Ik legde mezelf toen zo een enorme druk op en was zo teleurgesteld in mezelf dat ik mezelf voorneem het nu te proberen maar lukt het niet dan lukt het niet. Kinderen worden ook groot met poedermelk. Maar waar kinderen vooral groot van worden is van genoeg liefde, genoeg liefde heb ik mijn mannetje sowieso te bieden!

Hebben jullie borstvoeding gegeven of flesvoeding? Ik ben benieuwd.

Liefs Eline

4 jaar geleden

Hier is helaas de melkproductie nooit op gang gekomen, wat mij ontzettend verdrietig maakte, maar door donormelk (van een mama met fikse overproductie) heeft mijn kleintje 10 maanden moedermelk kunnen drinken

4 jaar geleden

Jeetje, wat heftig! En inderdaad een hele moeilijke keuze.😶 Ik ben pro borstvoeding, maar ben ook van mening dat een baby het meeste aan een blije en gelukkige moeder heeft. Als dat dan met flesvoeding is, so be it. Mijn eerste begon na 8 weken de borst te weigeren, lactatiekundige ingeschakeld, nooit een oorzaak kunnen vinden. Uiteindelijk nog een jaar alle voedingen gekolfd, toen was ik opnieuw zwanger en stopte mijn productie uiteindelijk. Mijn 2e kindje is net 2 geworden en drinkt 's ochtends en 's avonds nog steeds bij mij. 6 weken geleden ben ik bevallen van mijn 3e kindje, die kon gewoon aanhappen en drinken, heb ook geen stuwing gehad. Van tevoren nooit gepland om te gaan tandemvoeden, maar het is zo gelopen en ik vind het prachtig dat ik dit kan. Toen mijn 2e een half jaar oud was, kreeg ik een burn-out. Toch doorgegaan met voeden, ook al kostte het energie, maar het ging gelukkig wel. Ik wilde het zo graag doen en vind het fijn en gezellig om te doen. Ik heb er veel voor over (gehad) om borstvoeding te kunnen geven, maar het moet niet ten koste van je lichamelijke en/of geestelijke gezondheid gaan! Wat anderen hier al gezegd hebben: anders alleen de eerste paar dagen, zodat je kindje colostrum binnen krijgt. Ik vind dat je sowieso een heldin bent omdat je het toch bent blijven proberen en het nu weer overweegt!! 💪 Je hoeft het jezelf echt niet kwalijk te nemen als je deze keer direct kiest voor flesvoeding. Succes!!

4 jaar geleden

Hier 2x geprobeerd. 1e keer een strijd, vooral met mezelf. Ik zou en moest borstvoeding geven, wou het zo graag. Er kwam alleen bijna niets. Professionele kolf gehuurd, eind van de kraamweek zou ik hele flesjes vol kolfen.....nou einde kraamweek nog geen 20cc. In het ziekenhuis na de geboorte is het al niet goed gegaan, werd er helemaal niet in belegeid en had al snel tepelkloven. Daarna lactatiekundige etc, maar niks hielp. Over gegaan op de fles. 2e keer wou ik zeker weer, maar niet ten koste van alles. Toch alles weer geprobeerd, maar er kwam niks. Voelde me zooo kut. Begrijp je twijfel heel goed, maar als ik lees wat jij allemaal hebt moeten doorstaan zou ik zeggen zorg dat je beide direct kan doen. Wil het, dan wil het. Wil het niet, dan wil het niet. De kindjes moeten wel net zo van hun mama kunnen genieten als de mama van haar kindjes. Zet hem op!

4 jaar geleden

De eerste keer leegezogen door een kind met reflux. Ik was echt enkel nog maar een melkfabriek.de tweede keer meer info. ingewonnen en een goede lactatie kundige gehad en toen heb heel strak op schema gevoed. Niets op verzoek en had een super tevreden baby die goed at als ze werd aangelegd en vervolgens moe van het eten goed in slaap viel. En zelf had ik ook een beetje tijd tussen de voedingen. Ik zou het proberen en als je binnen paar weken denkt pfff gewoon stoppen