Terug
Blog header image

De eerste date (nou ja....date) met de gynaecoloog! (2)

De eerste zwangerschap, de eerste echo, meteen slecht nieuws of toch niet?!

Vandaag hebben we onze eerste afspraak bij de gynaecoloog. Natuurlijk had die nacht geen oog dicht gedaan. Ik was zenuwachtig, en de laatste weken had ik steeds meer het gevoel dat het niet goed zat.... Dit gevoel bleef en ging helaas niet weg. Toch waren er mensen in mijn omgeving die zeiden tegen ons, jullie zien straks een mooi kloppend hartje. We hadden het namelijk al verteld aan onze directe familie en nog een paar mensen. We waren zo blij dat we in verwachting waren, zoiets wil je toch het liefst van de daken schreeuwen!! Voordat we naar het ziekenhuis gingen had ik een kaarsje aangestoken, om het kaarsje had ik mijn rozenkrans neergelegd, bijgeloof heet zoiets geloof ik......! Op naar het ziekenhuis!

Eenmaal in het ziekenhuis aangekomen melden wij ons aan de balie. U kunt daar plaats nemen. Daar zit je dan....... te wachten (in de tussentijd speel ik candy crush) en te wachten totdat er een vrouw (lang, lelijk, met een te grote bril, oh ja en het is echt z´n kak madame!) jou naam roept, Mevrouw Savelkoul! We mogen eindelijk (het leek wel een half uur maar het waren natuurlijk maar 5 minuutjes) naar binnen!

U bent zwanger, gefeliciteerd! Is dit u eerste zwangerschap? Wanneer was je laatste menstruatie? Wat is de duur van jou cyclus? Ben u gezond? Rookt U? Gebruikt u medicijnen? Komen er erfelijke ziektes voor in u familie? Komen er erfelijke ziektes voor in de familie van U partner? Naar een kruisverhoor gaat ze mijn bloeddruk meten. Zo mevrouw, dan mag u zich van onder uitkleden en dan zullen we eens gaan kijken. Het scheelt dat ik al 6 x geopereerd ben aan K*T cystes (cyste van Bartholin) dus het is niet de eerste keer dat ik mijn broek moet laten zakken voor een gynaecoloog. (Hier ga ik in een andere blog meer over vertellen)

Nou, dan zullen we eens kijken zei de gyn. Daar lig je dan in de meest charmante posistie. Ze begint te vertellen: Dit is jou baarmoeder, dit ziet er allemaal mooi uit. Ze zwijgt en zoekt..... Hier zie ik iets....... Ze keek en ze keek en het bleef stil........... Heeft U last van bloedverlies gehad de afgelopen dagen weken? Uhm nee, de laatste keer was toen ik mijn menstruatie had. Ik denk dat het niet goed is vervolgt ze. Ik begin te huilen en vraag wat is er niet goed? Ik zie wel een vruchtzakje maar geen vruchtje en dus ook geen kloppen hartje. Ze kijkt verder en dan zegt ze: het lijkt een beetje op een Mola zwangerschap. Wat is dat dan?? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Ze verteld dat het ook wel een druiventroszwangerschap wordt genoemd. Ik weet het niet zeker zegt ze. Je moet bloedprikken en aan de waarde van jou HCG kunnen we dat vaststellen. Jou HCG is dan hoger als normaal (dubbele waardes en nog meer). We bellen jou morgen voor de uitslag. MORGEN... DAN PAS (denk ik) Zo gezegd zo gedaan. Ik laat meteen in het ziekenhuis bloed laten prikken. Een kleine 3 kwartier later zitten we alweer in de auto op weg naar huis met een ontzettend ROT gevoel. Bij binnenkomst in de spreekkamer werden wij gefeliciteerd, maar waarmee eigenlijk?! Eenmaal thuis begint die molen te malen en ik begin te zoeken op google (iets wat ik eigenlijk beter niet kan doen) Maar ja, toch ga ik zoeken!!

En dan lees je de vreselijkste dingen over een Mola zwangerschap:

Een mola-zwangerschap, oftewel mola hydatidosa, wordt ook wel trofoblastziekte genoemd. Ik lees dat als je een Mola zwangerschap hebt dat er iets mis is gegaan met het delen van de eicel. Dat de eitjes zich maar blijven delen waardoor je een soort van druiventros krijgt. Dat alleen de placenta verder groeit zonder vruchtje dus geen embryo. Ook lees ik dat als er toch een vrucht is dan is deze bijna nooit levensvatbaar. Langzaam zie ik alles in duigen vallen. Het zal toch niet......... het zal ons toch niet overkomen! Ik lees verder: bij een molazwangerschap krijg je een zuigcurettage. Het is niet zeker dat ze via z'n curettage alle molablaasjes kunnen verwijderen. Soms gaat de curettage gepaard met veel bloedverlies. Oh nee..... hopelijk blijft mij dit allemaal bespaard!! Een bloedtransfusie tijdens of na de ingreep kan dan nodig zijn. Als het goed is zal je lichaam de blaasjes opruimen die niet met de curettage zijn weggehaald (dit zou dan nog het enige positieve aan het hele verhaal zijn). Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat de bloedwaarden weer normaal zijn. Blijft het hCG-gehalte te hoog, dan is verdere behandeling nodig. Soms verdwijnen mola-blaasjes niet uit de baarmoeder of groeien ze zelfs weer aan. Ook kan de mola zich uitbreiden naar de longen en in zeldzame gevallen naar andere organen hetgeen ‘persisterende trofoblast’ wordt genoemd. Als de mola zich naar de longen heeft uitgebreid kun je wel last van kortademigheid en hoestbuien krijgen. In zo’n geval wordt er altijd een nieuwe longfoto gemaakt. Ik krijg steeds meer angst bij het lezen van dit alles, toch lees ik verder.
Een persisterende trofoblast wordt vaak gezien als een voorstadium van een kwaadaardige aandoening en zal daarom behandeld worden met chemotherapie. Als je trouwens geen kinderen meer wilt, kun je overwegen in plaats van chemotherapie je baarmoeder te laten verwijderen. Wij willen verdomme net aan kinderen beginnen! Naast de chemotherapie zal er een regelmatige controle volgen, waarbij gekeken wordt of er geen kwaadaardige celwoekeringen zijn ontstaan. Oh ja het is verstandig na een mola-zwangerschap nog een tijdje te wachten met een nieuwe zwangerschap ten minste een half jaar.

Waarom heeft de gynaecoloog ons niet wat meer verteld hierover! Ja ik wist dat ik het niet moest opzoeken op internet maar dat doet toch (bijna) iedereen! Nu zat ik met nog meer vragen. Ik heb het ziekenhuis terug gebeld en zijn hebben mij nog een aantal websites gegeven waar in informatie hierover kon lezen. Deze informatie was (helaas) niet veel anders dan hierboven.

Daar zit je dan thuis..... niet wetend wat er nu aan de hand is. Als het dit is dan..... nee ik moet er niet aan denken, en toch denk ik de hele tijd aan. Hopelijk heeft het kaarsje toch een beetje geholpen met dat ik dan geen mola zwangerschap heb. Ik probeer toch iets van ontspanning te zoeken maar het lukt niet echt. Ik huil veel en blijf er maar aan denken. Elke minuut van die dag lijkt wel een uur te duren. Ik bel een aantal keren met mijn moeder die dag omdat ik bij haar alles kwijt kan. Ik kan dit alles ook bij mijn man kwijt maar voor hem is dat allemaal nog lastiger. Hij weet ook niet wat hij er mee aan moet. De eerste keer zwanger en meteen begint het niet "lekker" (en dan druk ik het nog zachtjes uit)  Gelukkig is hij er wel voor mij. Hij pakt mij vast al ik weer huil en wij zeggen tegen elkaar, hopelijk valt het allemaal mee.

De volgende dag ga ik gewoon werken (wat heet gewoon) Ik vertel op het werk dat ik mijn telefoon bij mij wil (lees moet) houden i.v.m. een belangrijk telefoontje. Uiteraard kan mij niet concentreren. In de pauze van half 11 ga ik toch maar zelf bellen. Ik heb geen geduld meer. De uitslag is er nog niet, ik kan om kwart voor 1 terug bellen dan is de uitslag binnen. De 2 uur en 3 kwartier die tussen de tijd zitten lijken wel 8 uur te zijn.

Om kwart voor 1 bel ik terug. Mevrouw Savelkoul, U HCG ziet er heel erg goed uit. U heeft geen mola zwangerschap (ZUCHT) volgende week dinsdag mag U terug komen en dan maken we een nieuwe echo.

Zou het dan toch goed zijn? Zou het dan toch goedkomen?

daisymamavanshivano_shavira
6 jaar geleden

Wat enorm spannend.! Kan me voorstellen dat de onzekerheid je naar de keel greep.

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
1 dag geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Ben jij co-ouder of ben je de minstverdienende partner, heb je een kind van 12 jaar of jonger en doe je geen belastingaangifte?