Terug
Blog header image

De allerlaatste IVF behandeling en 5 jaar proberen...

De vorige keer stopte ik bij terugplaatsing van de cryo bij de 2e IVF behandeling en dat we niet meer verder zouden gaan in dat ziekenhuis..

De laatste overgebleven embryo (cryo) uit de 2e IVF behandeling zat warm bij me in mijn buikje, en wat hoopten we na alle ellende dat hij een plaatsje zou vinden om te nestelen en we eindelijk van al die ziekenhuis ellende af zouden zijn. We waren immers zo klaar met het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Na alle fouten en missers hadden we het vertrouwen verloren in de bekwaamheid van het ziekenhuis. En daarom ook besloten om als het weer niet raak zou zijn deze keer, niet onze laatste IVF behandeling en onze laatste hoop aan dit ziekenhuis te verspillen. We waren nu ondertussen 4 jaar bezig om een kindje te krijgen, en 3 miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap verder. We vroegen ons ondertussen verdrietig af hoe onze kindjes eruit hadden gezien en of het jongetjes of meisjes waren... het gemis en het verdriet werd elke teleurstelling groter...

Ik nam zoveel mogelijk rust in die 2 wachtweken tot ik zou mogen testen, en probeerde zo gezond mogelijk te leven, in de hoop dat onze kostbare laatste cryo uit zou groeien tot ons grootste wonder. Ik bleef de hormonen gebruiken om de innesteling te bevorderen en elke dag keek ik met angst in de wc pot of ik geen bloed verloor. De 12e dag werd mijn angst weer bevestigd....ook deze laatste cryo was niet blijven "plakken"... wat voelde ik me weer hopeloos en ik heb zo hard gehuild.. toen met lood in mijn schoenen Dave opgebeld dat ook deze hoop voor ons vervlogen was. Wat zaten we er doorheen! Wat nu? Hebben we nog wel energie om hier nu nog mee door te gaan?? Moeten we een ander ziekenhuis zoeken en dat duurt weer eeuwig...

Ondertussen had ik op het IVF forum en via verhalen veel goede dingen over het UZ in Leuven gehoord, en zowiezo stond België beter bekend met positieve verhalen en toch wat verder op sommige gebieden. Ondanks dat ik echt moest zoeken naar een sprankje positiviteit en energie om hiermee verder te gaan, ben ik me toch gaan verdiepen in Leuven UZ. We belden onze verzekering (CZ) of ziekenhuizen in het buitenland vergoed werden en of we bij Leuven konden aanmelden voor een laatste IVF behandeling en onderzoek naar mijn klachten die ik al jaren had. Aangezien ze daar in Nederland niet veel aandacht aan besteden. Ja hoor...was geen probleem.. we konden aanvragen indienen en dan konden we gewoon naar het buitenland.. Geweldig! Nou dan toch maar eens een afspraak maken om in ieder geval het een en ander eens te bespreken!

Ondertussen hadden we ons medisch dossier opgevraagd in Eindhoven omdat ze dat in Leuven natuurlijk graag wilden hebben, om te kijken welke behandelingen we al gehad hadden en met welk resultaat. Toen we dat onder ogen kregen stond het vol met fouten! Echt serieus niet te min... het aantal cryo's klopte niet, het aantal aangeprikte eitjes, de verblijfsduren voor overstimulatie,  de soort medicaties en behandelingen enz... najaaaa! Wat hadden we het gehad met dit bagger ziekenhuis, of in ieder geval de rommel IVF afdeling!! Kon ik ook daar nog mijn laatste beetje energie in gaan steken zeg... maar ik liet het er nu niet meer bij zitten..en we hebben officieel klachten ingediend via Patiënten belangen. Ondertussen had ik zelf het dossier aangepast en bij onze eerste afspraak in Leuven bij de gyneacoloog/fertiliteitsarts uitgelegd wat voor zooitje het in ons vorige ziekenhuis was. 

Die eerste afspraak in Leuven UZ.... wat een wereld van verschil met Nederland! Het duurt allemaal lang in België, ze nemen de tijd...maar ze nemen ook de tijd voor jou! Ik legde uit dat ik klachten had, al jaren, waar ze in Nederland geen aandacht aan schonken.. ze zei onmiddellijk na het horen van mijn klachten, dat ik waarschijnlijk endometriose had en waarom er nooit een kijkoperatie geweest was... Nou hè hè.. dat snapten wij dus ook niet, en ook niet dat na continu vragen in Nederland, dit steeds van de baan werd geschoven.. De arts in Leuven wilde daarom eerst onderzoek en een kijkoperatie plannen..eindelijk iemand die me serieus nam en het ook niet normaal vond dat een jonge vrouw krom staat van de pijn 80% van de tijd! Wat gingen we met een goed gevoel naar huis! Dit ziekenhuis...Hier moesten we zijn!

Eenmaal thuis hebben we papieren ingevuld voor de verzekering, en de weken verstreken.. uiteindelijk kregen we een brief van de verzekering, dat het UZ Leuven niet aangesloten was bij onze verzekering...he??? Had er toch nog over gebeld voor we alles gingen regelen?! Krijg nou wat zeg! Moesten we 25-50% zelf betalen bij behandelingen.. no way! En dus hing ik meteen weer gestrest aan de telefoon met het ziekenfonds. Uiteindelijk na brieven en bellen en mailen en weken tijd enz. hebben we EINDELIJK goedkeuring gekregen van het CZ voor de totale vergoeding van 100% , maar met een maximum van ongeveer 2500 euro was het... wat?? Dat is toch geen complete IVF behandeling! Dat kosten de medicatie al zowat... ik kon er met mijn verstand niet bij.. maar na wikken en wegen en kijken om het zo goedkoop mogelijk te doen wilden we dit ziekenhuis waar we ons zo op onze plek voelden, niet voorbij laten gaan.. we waren ook alweer maanden verder en ik stond op de wachtlijst voor die kijkoperatie..die dan wel vergoed zou worden ook door het CZ omdat het hoorde bij onderzoek naar de vruchtbaarheid ( werd vergoed naar Nederlandse standaard, alles wat ze in Nederland normaal niet doen aan behandeling of medicatie zou niet vergoed worden, net als bij de IVF). Pfff...weer een grote last erbij, het vrij nemen en rijden en alle afspraken bij ziekenhuizen koste ons financieel al erg veel... maar we besloten toch door te gaan nu bij het UZ Leuven.. Het duurde lang voor ik aan de beurt was voor de operatie..ruim een half jaar.. en het voelde als verloren tijd.. Ik werd ook niet spontaan zwanger meer, en leefde met dat grote verlangen elke dag en machteloos gevoel dat ik het uit handen moest geven voor nu.

Eindelijk was het dan zover, de dag van de operatie. Van tevoren kreeg ik nog een echo om te kijken of ze endometriose zo konden zien ergens, dit was niet het geval, maar meestal zien ze het ook niet op echo werd mij verteld.. en daar ging ik dan voor de zoveelste keer in korte tijd op weg naar de OK. Allemaal om een kindje te mogen en kunnen krijgen. Ik hoopte zo dat ze iets zouden vinden wat mijn pijn kon verklaren en misschien wel de onvruchtbaarheid tot nu toe, en dat ze met een magisch toverstafje ervoor konden zorgen dat ik wakker zou worden zonder pijn en een paar maanden later zwanger zou zijn... dat zou toch eens mooi zijn hè...onze laatste 3e IVF en dan na 5 jaar onze grootste wens in vervulling zien gaan, fantaseerde ik verder.. terwijl ik in een diepe slaap werd gebracht voor de kijkoperatie....

Anoniem
7 jaar geleden

Ja Moon, wat een spanning weer....en dan even erbij het gedoe over wel en niet verzekerd zijn pfff

Anoniem
7 jaar geleden

Pff, wat kunnen mensen toch fouten maken ten koste van een ander zijn wens, hoop en verdriet. En wat kunnen verzekeringen vreselijk spelen met dat kleine beetje hoop wat je dan nog hebt. Nu is IVF natuurlijk nooit simpel, maar het lijkt wel of bij jullie alles mis is gegaan wat er maar mis kon gaan

Monica1979
7 jaar geleden

Ja dat klopt Marjolein..je zou echt denken dat we in een soap terecht gekomen waren, als je alles zo leest en alles wat nog komt na deze blogs... ongelooflijk he..

Lindsy83
7 jaar geleden

Wat een strijd! Je maakt het wel spannend...

Monica1979
7 jaar geleden

Ja dat zeg je juist... het blijft ook een strijd nog heel lang! Voorlopig elke keer nog blogs die eigenlijk niet af zijn en het spannend houden.. Word vervolgd weer over een paar daagjes!

Sara146
7 jaar geleden

Wat stom van al die fouten die gemaakt zijn. Dat kun je er in zo'n emotionele en financieel zware tijd er al helemaal niet bij hebben. Goed dat je hebt geklaagd! Daar heeft een ander ook weer iets aan.

Momo
7 jaar geleden

een wens zo groot voor een wonder. echt heel slecht dat ze niet naar jullie hebben geluisterd in het ziekenhuis in Nederland. ik hoop ook echt dat ze wat met de klacht hebben gedaan.

Anoniem
7 jaar geleden

Vraag me af of ze echt wat met klachten doen....

Anoniem
7 jaar geleden

Wat een ellende weer, Ben weer benieuwd naar je volgende blog. X

Monica1979
7 jaar geleden

Ja het is wel jouw woord tegen die van een groot ziekenhuis... Tijdens een gesprek werd er ook echt niet netjes op gereageerd en wat doe je dan... heel triest.. maar we hopen dat iedereen de moeite neem officieel een klacht in te dienen en als er meerdere komen dan zullen ze toch een keer hun verantwoordelijkheid moeten nemen..

Monica1979
7 jaar geleden

Weinig helaas! Echt heel erg als je de fouten uit mijn vorige blogs ook leest...zijn echt groffe fouten. Hoop dat andere stellen die dit meemaken ook officieel klachten indienen, dan zullen ze er waarschijnlijk meer mee doen.. nu word je gewoon neergezet als overdreven emotioneel en hun woord tegen het jouwe...

Monica1979
7 jaar geleden

Pas bij meerdere klachten ben ik bang... je word afgescheept...

Monica1979
7 jaar geleden

Dank je meis..xxx

Szabina
7 jaar geleden

Wat spannend! En watberg dat hetbziekenhuis zo'n slechte werk levert

Monica1979
7 jaar geleden

Ja ik hoop ook echt dat als mensen dit ook meegemaakt hebben daar, ze officieel klachten indienen..alleen dan gebeurd er ook echt wat..

Monica1979
7 jaar geleden

Ja kun je er dan niet bij hebben eigenlijk..

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
8 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
19 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
18 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
16 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
14 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
7 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!