Snap

Bevallen in een natuurlijk proces

Hoe mooi vind je een roos? Of een andere bloem. Al in de 'knop' verheugen we ons op wat het gaat worden. En vaak is de knop alleen al mooi hierdoor. We zorgen dat de bloemen netjes water krijgen en schikken ze nog een keer. De knoppen groeien, tot ze op een gegeven moment klaar zijn voor te bloeien. En dan gaat rustig aan blaadje per blaadje open. Hij ontvouwt tot een prachtige bloem.

We hebben respect voor de creatie, we gaan niet alvast een blaadje openvouwen. En dan nog 1 en nog omdat we willen dat de bloem alvast gaat bloeien voordat deze er klaar voor is. Toch wordt dit heel vaak bij de zwangerschap en bevalling gedaan. Je wordt even ‘gestript’, de vliezen worden geprikt, hormonale zalf wordt gebruikt, wee opwekkers toedienen als het lijkt te ‘stoppen’.

Maar iedere zwangerschap en bevalling is anders. De ene keer heb je veel vruchtwater den andere keer minder, je houdt vocht vast, je baby’tje is grote of misschien aan de kleine kant.

We kijken allemaal naar het ‘gemiddelde’ en willen daar aan voldoen.

Een klein voorbeeld mijn zus is 167 cm groot en haar zwaarste kindje was 4250 gram (jongetje) twee weken voor de uitgerekende datum. Zelf ben ik 173 en mijn lichtste was mijn zoontje Jason met 2950 gram. Gewoon thuis bevallen bij 38 weken. Allebei de jongens waren mooi ontwikkeld en hadden geen medische indicatie. En ze doen het nu 8 en 7 jaar later nog helemaal prima.

Zwangerschap en de geboorte zijn natuurlijke processen die je moet respecteren en geduld bij moet hebben. Zodat er ook de mogelijkheden ontstaan om het natuurlijk op te lossen. Veel dingen kunnen ‘geen kwaad’ maar zijn ook niet nodig. Als je nu bv even verdiept in het kunstmatig breken van de vliezen. Dit wordt vaak gedaan met de mededeling dat de bevalling dan sneller zal gaan. Maar is de minimale tijdswinst belangrijker als de voordelen van dichte vliezen voor je kindje. (lees meer hierover op https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/tag/breken-vliezen/)

Ook zeggen ze soms dat de bevalling stopt en dan wordt een infuus vaak aangelegd met wee opwekkers, maar een bevalling stopt niet. Wel kan er een (hele) lange pauze komen waarbij je lichaam even rust krijgt. Natuurlijk heb je graag snel je kindje in handen maar hoe slim is het dat je lichaam even de tijd neemt om op adem te komen.

Dit zijn een paar voorbeelden van handelingen die gedaan kunnen worden maar er zijn er veel meer, en slim is het om er een mening vooraf over te vormen en deze te bespreken en vast te leggen in je geboorteplan. Hiermee bedoel ik niet dat medische handelingen slecht zijn, deze zijn goed indien echt nodig. Maar vaak worden ze onnodig toegepast.

Veel liefs Simone