Snap
  • Voeding
  • borstvoeding
  • trotsemama
  • Borstvoedingsweek

Ik weet nog dat ik trots tijdens mijn zwangerschap zei, "ja, ik ga borstvoeding geven!"

"En minimaal 6 maanden"

Nou.. dat is makkelijker gezegd dan gedaan haha.

Ik wist letterlijk helemaal niks van borstvoeding toen ik dat zei, echt niks nada noppes niente.

Net voor de bevalling had ik me gelukkig een beetje ingelezen, wat ervaringen gehoord en was ik lid van een forum met lactatiekundigen. Zo wist ik een klein beetje wat ik kon verwachten, of nouja.. wat de bedoeling was.

Toen Oliver geboren was (6 juli 2019) werd hij gelijk bij me aangelegd en ging het gelijk goed. De maanden erna eigenlijk ook. Ons mannetje dronk vaak, dronk goed en groeide er geweldig op. En deze mama was natuurlijk zo trots als een pauw.

Oliver kwam de eerste paar weken soms nog voor een nachtvoeding, maar na de eerste maand sliep hij van 22:30 / 23:00 (laatste voeding) door tot 06:30 / 07:00. Voor ons was dit ideaal en ook goed vol te houden. Tuurlijk is een kleine zuipert soms een beetje zwaar (letterlijk) maar dat was het me meer dan waard.

Oliver groeide goed, zat op de bovenste lijn(groeicurve) sinds zijn geboorte en hield deze aan. Dikke prima dus (weer letterlijk dit ;-) ) Maar sinds ik weer ging werken en Oliver naar de opvang ging, viel ons ventje ineens af.

We dachten eerst dat het door alle griepjes kwam, want we hoorde wel vaker dat de kleintjes het eerste jaar veel ziek konden zijn (vooral nadat ze naar het kdv gaan) Dus we dachten er niks geks van. Maar zijn lijntje ging van de bovenste, naar de middelste. Wat we prima vonden, hij zou wel zijn "eigen lijntje zoeken."

Totdat Oliver van de middelste lijn naar de een na laatste zakte. Toen trok ik mijn twijfels en kocht ik zelf een baby weegschaal om zijn gewicht goed bij te houden. Het viel me toen op dat hij amper aankwam. Mensen om mij heen dachten dat het wel meeviel en cb ook, maar het zat me niet helemaal lekker.

Ik heb toen Oliver zijn drinkpatroon en zijn groeicurve, voorgelegd aan een lactatiekundige op een forum. Die gaf mij het advies om contact op te nemen met een lactatiekundige uit de buurt. Dit deed ik, ik belde op en legde Oliver zijn drinkpatroon en groeicurve uit. Ze begreep me direct.

Wat bleek..

Oliver dronk maar aan één borst voor ong 30 min, ipv aan beide. En zijn flesjes (flesjes bv voor op het kdv) mochten ook wel opgehoogd worden. Om dit laatste te laten slagen, adviseerde de lactatiekundige mij om te gaan powerkolven om zo de productie wat op te krikken. Het kostte wat moeite (en tijd.. heel veel tijd) maar het lukte. Van voorheen 150cc uit één kolfsessie (het totaal van beide kanten en van bijna 1 uur lang), kreeg ik nu na een halfuurtje 250 tot 300cc (ook beide kanten) Wat voor mij dus super veel was.

Ook moest ik Oliver aan beide kanten voeden met borstcompressie, waar hij dan 10min. aan de ene kant dronk en zo'n 6 min. aan de andere kant. Dit ging zo top, dat ons ventje weer heel vlot aankwam en weer terug kwam op de middenlijn van de groeicurve. Blijkbaar was er gewoon meer melk nodig.

Zo heb ik het nog volgehouden tot Oliver 7,5 maand oud was. En toen had ik het eigenlijk een beetje gehad. Het live voeden vond ik geen enkel probleem, dat deed ik nog in de ochtenden en avonden en was ons momentje. Maar ik had het gehad met kolven. Ik vond het kolven gewoon irritant. Het nam veel tijd en energie in beslag en daar had ik het mee gehad. Ik wilde weer wat tijd, niet op mijn werk ook soort van continue in de "mama-modus" zitten. Weer even Warda zijn wanneer Oliver naar de opvang ging, ipv melkkoetje ;-)

Dus ik koos ervoor om bij 7,5 borstvoeding te hebben gegeven, te stoppen en over te gaan tot kunstvoeding.

Eerst voelde ik me daar schuldig over tegenover Ollie, maar gezien de kv er net zo goed in ging, zijn buikje niks geks deed en hij er net zo goed op groeide, was dat gevoel snel voorbij.

Nu is ons ventje een gezonde dreumes van 1 jaar met hier en daar wat spekjes. Hij zit netjes op zijn eigen lijntje (de middenlijn van de groeicurve) en volgt deze prima.

Er op terugkijkend, vond ik het wel echt een mooie periode. Ondanks dat hij even niet goed aankwam en groeide, heeft mijn lijf dit toch kunnen bijtrekken en is dat helemaal goed gekomen. Het was hard werken maar ben wel trots op die twee -inmiddels theezakjes- borsten van mij ;-)