Snap
  • Baby
  • babyvoeding
  • biologischebabyvoeding
  • Plantaardigebabyvoeding
  • gerber
  • planttastic
  • #zelflereneten
  • lereneten
  • #eerstehapje
  • #eerstehapjes
  • Voeding
  • voedingspatroon
  • advertentie

Hoe wil ik mijn kind (op)voeden?

Mijn eerlijke kijk op leren eten

Als 1 ding mij op is gevallen tijdens de zwangerschap en daarna, is het dat er over ieder onderwerp voor je kleintje wel tientallen methodes en theorieën bestaan. Hoe je je kind “het beste” kunt opvoeden tot aan hoe je een kind “moet” leren eten. 


Toen ik zwanger was, was ik erg nieuwsgierig naar de verschillende methodes en ben ik mij daarin gaan verdiepen. Gaan we Ava laten opgroeien met Montessori? Leren we haar eten volgens de Rapley methode? Ik las er boeken over en struinde het internet af. Het ene onderwerp nog interessanter dan het andere. Maar toen ik de methodes wilde gaan toepassen, merkte ik dat ik mijn eigen gevoel een beetje verloor. Er ontstond een onzekerheid. Weeg ik een beslissing nu af luisterend naar mijn moedergevoel of wat volgens een methode “goed” zou zijn?

Ik maakte van een gezellig eetmoment een stresssituaties

De Rapley methode vind ik heel interessant, maar toen Ava interesse kreeg in eten en ik haar stukken vast voedsel gaf volgens de Rapley methode, ben ikzelf een paar keer zo in paniek geraakt van het kokhalzen en verslikken, dat ik van een gezellig eetmoment een stresssituaties maakte, voor mijzelf, en dus ook voor Ava. Moet ik dit nog langer proberen vol te houden? Eerst voelde ik mij schuldig, omdat ik mij heel erg in de Rapley methode kon vinden en het nu niet waar kon maken voor mijn kind. Maar ik besloot te kijken naar waar we ons allebei fijn bij voelde en dat was op dat moment pureren.

Snap

Nu ben ik geen keukenprinses, maar ik moet toegeven dat zodra je voor je kleintje iets moet bereiden, er een hoop meer dedication bij komt kijken;) Maar ik gun mijzelf ook zeker de gemaksmomenten, dan schotel ik Ava lekker een potje van Gerber voor. En daar hoef ik helemaal geen mom guilt bij te voelen, want naast dat de Plant-tastic producten van Gerber biologisch zijn, zijn ze ook nog eens 100% plantaardig en zonder toevoegingen!

De methodes heb ik dus laten varen, en ik kijk stap voor stap waar we aan toe zijn. Zo merk ik dat Ava steeds meer interesse krijgt in structuren in haar mond, dus meng ik bijvoorbeeld wat vaker rijst met een paar scheppen uit het potje pompoen zoete aardappel, of ik voeg wat stukjes fruit aan haar toetje toe.

Tip van mij: via deze link kun je de toetjes van Gerber nu gratis proberen! 

Snap

Wel probeer ik bewuste keuzes te maken, en daarin speelt biologisch een belangrijke rol. Vanaf kinds af aan zijn wij op een natuurlijke wijze betrokken geweest bij hoe het eten op je bord komt. Zo hebben mijn ouders een moestuin thuis en daarin hadden wij als kind ons eigen stukje grond. Mijn moeder lette al erg op wat wij binnen kregen, het liefst zo min mogelijk bewerkt. Af en toe aten we vlees, maar vele avonden aten we ook vegetarisch of een plantaardige maaltijd. En dat wil ik Ava ook meegeven. En zelfs als we voor makkelijk kiezen is dat dus geen probleem meer met de Gerber Plant-tastic producten. We proberen haar zo veel mogelijk uiteenlopende smaken te serveren, maar dat komt wel goed met de variatie aan potjes en onze Nederlandse & Indische keuken;)
 

Snap

Nu is ieder ouder en kind verschillend; gelukkig maar. Dus waar ik onzeker werd van het aanhouden van bepaalde methodes, vindt de ander er juist zijn zekerheid en steun in, en daar doen we het toch allemaal voor. (Op)voeden op een manier die JIJ het beste acht voor je kind. Kijk wat bij jou en je kindje past en daar worden we allemaal gelukkig van!

Eetsmakelijk!


Liefs,

Marit