Snap
  • Voeding
  • recept
  • #foodie
  • food

Een beetje vrolijkheid tijdens de regen

Torta Tenerina

Voor sommigen zijn de vakanties al begonnen.

De hele week regen is de voorspelling,

Hoort ook wel een beetje bij Nederland, maar toch een beetje jammer!

Tijdens zulks weer blijf ik dus het liefste binnen, zoek ik de bank op, kopje thee erbij en dan toch het liefste iets lekkers!

Ik wil er alleen niet altijd te veel werk van hebben.

Nu ben ik dus DOL op Italië & heb daar al eens een x zo’n heerlijke chocoladetaart mogen eten.

Na oneindig googlen naar recepten heb ik uiteindelijk de juiste gevonden! Althans, het is tot nu toe nog niet mislukt met dit recept!

Dit is echt wel een guilty pleasure, dit moet je gewoon een keer maken!

Een heerlijke smeuïge chocoladetaart uit de Emilia Romagna. Hij is vrij plat, omdat er geen bloem of zelfrijzend bakmeel in gaat. Alleen eieren, boter, suiker en vooral heel veel pure chocolade!! Heel makkelijk om te maken, ook juist als de kinderen een middagslaapje doen & heb je daarna echt even dat geniet momentje voor jezelf. Chocolade geeft nou eenmaal bepaalde geluksgevoelens ( althans bij mij wel )

De taart rijst in de oven, maar stort weer in als hij afkoelt. Daardoor krijgt hij het typische craquelé oppervlak. Dat hoort dus zo. Dan is ie crunchy van buiten en zeer zacht van binnen. Vandaar ook de naam: tenerina (tenero = zacht). Heb ik je al om ? Nu wil je een stukje hé? Hopelijk geef ik je hiermee ook een beetje zon!

Torta tenerina

Voorbereidingstijd

20 min

Bereidingstijd

25 minuten

Equipment

* springvorm van 24 cm

Ingrediënten

* 200 gr pure chocolade >70% cacao

* 100 gr zoute boter

* 4 eieren

* 90 gr fijne suiker

* 3 eetlepels volle melk

Instructies

* Verwarm de oven voor op stand met boven- en onderwarmte op 170°C


* Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet en bebloem de ring van de springvorm. 


* Hak de chocolade fijn en smelt deze au bain mairie.


* Doe de boter erbij. Zodra alles gesmolten is van het vuur halen. 


* Ondertussen de eieren splitsen. In de ene kom doe je de dooiers, in de andere kom doe je de eiwitten. 


* Doe in elke kom de helft van de suiker. Klop nu de eiwitten stijf in pieken. 


* Klop de dooiers schuimig. Doe dit net zo lang tot de hoeveelheid is verdubbeld en de massa lichtgeel is. dit duurt ongeveer 3 minuten. 


* Doe het chocolademengsel bij de dooiers en meng goed. Doe ook de melk erbij. Goed mengen. 


* Doe nu de eiwitten voorzichtig bij het chocolademengsel. "vouw" als het ware de eiwitten erdoor. vooral niet te hard kloppen, dan klop je alle lucht er weer uit. 


* Als het mengsel mooi glad is, doe je het in de springvorm. Zet in de oven voor 25 minuten.


* Nu komt het: check na 25 minuten of hij gaar is, of liever gezegd: of hij nog niet gaar is. Check dit met een satéprikker. Je haalt hem uit de oven als de satéprikker nog vochtig is als je hem eruit haalt. 


* Laat afkoelen. Haal dan de springvorm eraf en bestrooi met suiker.

Enjoy 💛