Snap
  • Voeding
  • borstvoeding
  • #PositiveVibesOnly
  • normalizebreastfeeding

Borstvoeding, de normaalste zaak van de wereld ... toch?

Voordat ik begin met schrijven wil ik duidelijk maken dat dit niet een vóór of tegen borstvoeding verhaal is. Ik heb gemerkt dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn. Het enige wat ik wil doen is mijn positieve ervaring delen ! 

Vanaf het prille begin van mijn zwangerschap was ik al snel overtuigd dat ik graag borstvoeding wilde geven en het in ieder geval graag wou proberen. Ik merkte dat borstvoeding al snel een onderwerp van gesprek vormt bij jonge moeders en mommy to be’s. In mijn geval hoorde ik vaak te “tegens” aan. 

Straks krijg je borstontsteking! 

Ga je dat echt doen? Gewoon gemakkelijk de fles! 

Je weet dan toch nooit of je kindje genoeg binnen krijgt? 

En hoe ga je dat dan doen in het openbaar kwam ook vaak voorbij! 

Ik heb mij voor de bevalling ook best vaak alleen gevoeld in mijn keuze, (is het dan zo raar dat ik dit wil gaan doen?) maar toch was ik vastberaden om het een kans te geven! Steun vond ik in de mensen om mij heen die wél positieve ervaringen hadden. 

Een halfuur na de bevalling begon onze dochter Candice al te drinken aan mijn borst. Dat moment voelde zo intiem en bijzonder. Ik voelde zoveel liefde voor haar tijdens de voedingen en ik wist: dit is helemaal niet raar wat ik aan het doen ben, dit is wat voor mij aanvoelt als de beste keuze. Vanaf de eerste keer aanleggen heb ik nooit pijn ervaren, de melkproductie was na een paar dagen voldoende op gang en ook het ritme in de voedingen kwam al snel. 

Voor de bevalling had ik mezelf voorgenomen om het sowieso 2 weken te proberen.. En kijk ons nu, Candice is op het moment dat ik dit aan het schrijven ben precies 9 maanden en ik geniet zo van onze voedingsmomentjes. Stukje bij beetje ben ik aan het afbouwen, maar ik merk dat ik dit in mijn hart nog niet wil. Voorlopig houden we het nog eventjes bij de ochtend en de avondvoeding. Nooit verwacht dat ik dit zo lang zou volhouden.

Wel ben ik al vanaf de kraamweek begonnen met kolven. Op die manier had ik (vooral in het begin) iets meer vrijheid en wende Candice goed aan flesjes. Ook dit verliep eigenlijk super goed. 6 weken na mijn bevalling was ik genoodzaakt om 2 dagen samen met mijn vriend voor ons werk naar Parijs te gaan. Oké, het vele kolven voor vertrek en tijdens onze inkoop trip was achteraf best een opgave. Maar deze periode had ik nooit willen missen. 

Dit was mijn positieve ervaring! 

En als aanstaande moeders mij nu om advies vragen zeg ik: Wanneer je twijfelt, probeer het gewoon! En wanneer je het wilt proberen, geef het dan zeker 2 maanden een kans! 

Ik geloof erin dat alles wat je als moeder met liefde aan je kind geeft de beste keuze is of dat nou de borst of fles is. 

Veel liefs, 

Hilke 

3 jaar geleden

Wat super goed van je! Gewoon lekker je eigen gevoel volgen en genieten! 🥰

3 jaar geleden

Precies! Hier ook veel negatieve adviezen tijdens mijn zwangerschap, maar ik heb het 9 maanden volgehouden 😅 nu is nr 2 geboren en ik hoop het ook zo lang te mogen doen 🤱🏻

3 jaar geleden

Dankjewel 💕

Mooi geschreven 🙂