3x zomerse recepten die snel klaar zijn
Op naar keuken!
1. Gigli met Midden-Oosterse kruiden
Dit Quick & Easy-recept is perfect voor tijdens drukke dagen, hij staat namelijk binnen 25 minuten op tafel! Wie wordt daar niet blij van?
Bron: HelloFresh
Ingrediënten voor 4 personen:
2 uien2 aubergines400 gram spinazie100 gram witte kaas40 gram gebrande en gezouten amandelen4 knoflooktenen360 gram gigliMidden-Oosterse kruidenmix200 gram creme fraîcheZa'atar200 milliliter groentebouillon2 eetlepels bloem4 eetlepels olijfoliePeper en zout
Bereidingswijze:
Bereid de bouillon. Kook ruim water met een snuf zout in een pan met deksel. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Snijd de aubergine in blokjes van 1 - 2 cm. Kook ondertussen de pasta 8 - 10 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Meng de blokjes aubergine in een kom met 1/2 el bloem per persoon, peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de aubergine in 8 - 10 minuten rondom bruin. Verhit in een hapjespan de overige olijfolie en fruit de ui en knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de bouillon en de spinazie toe aan de hapjespan en laat, afgedekt, 4 - 6 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de Midden-Oostere kruiden en crème fraiche toe aan de de spinazie en breng op smaak met peper en zout. Hak de amandelen grof. Verkruimel de witte kaas.
Meng de pasta in de hapjespan met de spinazie en crème fraiche. Verdeel de pasta over de borden. Garneer met de aubergine en witte kaas. Werk af met de gehakte amandelen en za'atar.
2. Gezonde pizza met courgette
Deze pizza wil je geproefd hebben! Lekker én gezond. Binnen 40 minuten staat deze pizza voor je neus (inclusief 12 minuten oventijd).
Bron: Albert Heijn
Ingrediënten voor 4 personen:
200 gram volkoren speltmeel200 gram volkoren tarwemeel4 eetlepels traditionele olijfolie6 gram gedroogde gist250 milliliter lauwwarm water2 courgettes250 gram mozzarella100 gram tomatenpuree50 gram Zaanse Hoeve geraspte kaas mild 30+2 theelepels gedroogde oregano15 gram verse basilicum
Bereidingswijze:
Doe al het meel met ¾ van de olijfolie, de gist, het lauwwarme water en een snufje zout in een grote kom. Roer eerst met een spatel en kneed dan 5 min. met je handen tot een glad deeg. Maak er een bol van, leg in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het is verdubbeld.
Bestrooi de ondergrond waarop je werkt met wat extra meel. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties, maak 2 bollen en leg ze op het werkblad. Leg er een schone (thee)doek overheen en laat nog een keer 1 uur rijzen.
Verwarm de oven met daarin de pizzasteen voor op 230 °C. Snijd de courgette in plakjes van ca. een ½ cm en meng met de rest van de olie. Verhit de grillpan en gril de courgette ca. 3-5 min. Keer halverwege. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes.
Bestuif het werkblad met wat meel. Rol 1 bol deeg met behulp van een deegroller tot een pizzabodem van 18-20 cm Ø. Besmeer de pizzabodem met de tomatenpuree en laat 1 cm van de rand vrij. Verdeel de mozzarella erover en bestrooi met de kaas en oregano. Verdeel de courgette erover en bestrooi met versgemalen peper. Schep de pizza met een pizzaschep op de pizzasteen. Bak in ca. 12 min. gaar in de oven.
Schep de pizza uit de oven, bestrooi met de basilicumblaadjes en serveer direct. Bak zo ook de andere pizza.
Bereidingstip: Heb je geen pizzasteen, verwarm dan je bakplaat 30 min. mee in de oven. Gebruik wel altijd bakpapier of een pizzaschep.
3. Pokébowl met watermeloen
Lekker verfrissende vegan bowl met rijst, watermeloen en edamame. Ideaal op een warme zomerse dag! De bereidingstijd voor deze bowl is 30 minuten.
Bron: Leuke Recepten
Ingrediënten voor 4 personen:
700 gram watermeloen1 komkommer150 gram edamame boontjes350 gram sushi rijst2 avocado's8 radijsjes4 eetlepels vegan mayonaise2 theelepels harissa2 eetlepels azijnsesam
Voor de marinade
4 eetlepels limoensap2 eetlepels (witte wijn) azijn2 eetlepels bruine basterdsuikerscheutje sesamolie
Bereidingswijze:
Kook de sushirijst gaar en laat afkoelen. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Snijd indien nog nodig de watermeloen in blokjes van ca 3cm. Schep de marinade door de blokjes meloen en laat even staan.
Snijd de komkommer en radijs in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de schil en pit en snijd in plakjes. Meng de mayonaise met de azijn en harissa.
Schep wat van de rijst in een kom. Voeg er om heen de volgende dingen toe: komkommer, radijsjes, edamame, avocado en blokjes watermeloen.
Besprenkel de poké bowl met watermeloen met de harissa mayonaise en bestrooi met sesam. Garneer eventueel nog met een partje limoen.
Heb jij een lekker zomers recept? Deel het op Mamaplaats met de hashtag #zomermetmamaplaats
Kun je ook lezen: Hoe werkt de UV-index? Let the sun shine!
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Heerlijk!