Snap
  • dagjeuit
  • museum
  • opstapmetkids
  • Leukeuitjes
  • speelgoed
  • Ambachten
  • Speurtocht
  • spelen
  • Vrijwilgers
  • Vakantie dagje weg

Oude ambachten en speelgoed museum.

Leerzaam en leuk uitje in terschuur

Het oude ambachten en speelgoed museum in Terschuur is een museum voor jong en oud. Wat begon als een hobby is nu een museum met maar liefst 35.000 bezoekers per jaar. 

Het museum wordt gerund door vader, dochter, zoon en een heel team van maar liefst 35 vrijwilligers. 

Bij binnenkomst stap je direct terug in de tijd. Je hangt je jas op aan de kapstok en dan krijg je bij de kassa een leuke speurtocht.  Hierbij is er de keuze tussen twee soorten speurtochten, wij kozen voor de speurtocht voor het hele gezin.

Je kunt bij binnenkomst kiezen uit drie verschillende routes.

Bij route A begin je bij het ambacht.  Route B: ook ambachten én de Sesamstraat voorstelling. Route C: begint boven bij al het oude speelgoed. Je kunt ook zelf met dit oude speelgoed spelletjes van vroeger spelen!

Bij de ingang zit een restaurant met een kleine lunch kaart en een souvenirwinkel. Buiten is er ook nog een heel terrein, maar helaas was dit door het weer nu niet open. Des te meer reden voor ons om weer terug te komen.

Snap

In het museum kun je alle oude ambachten bekijken, je loop van scène naar scène. Je krijgt daardoor echt het gevoel dat je een kijkje terug in de tijd krijgt. Dit is dus hoe alle ambachten er vroeger uitzag. 


Wij vonden het erg leuk dat dit museum niet alles afgesloten is. Je kent het wel, waar je achter een lijntje of achter glas alles mag bekijken. Dit geeft het museum een open gevoel, een welkom gevoel. Let natuurlijk wel op: het is niet de bedoeling dat kinderen aan de spullen zitten (de spulletjes zijn allemaal erg oud, zonde als dit kapot zou gaan). Gelukkig zijn er genoeg knopjes en activiteiten door het museum heen waar je wél aan mag zitten. 

Snap

Aan het einde van route A kun je ook omhoog, als je slecht ter been bent is er een kleine lift. Dit is trouwens door heel het museum heen. Ook bij de ingang staan er rolstoelen en rollators die je kunt lenen, wat dit museum echt toegankelijk maakt voor iedereen. 

Boven gaan de oude ambachten door. En terwijl wij er waren zaten er in dit gedeelte ook drie vrijwilligers die ons uitleg gaven over alles wat we maar wilde weten. Zo was er een mevrouw die bezig was met manden vlechten, een meneer waarbij je een eigen springtouw kon maken (op natuurlijk de ouderwetse manier) en werd Evy omdat het haar verjaardag was toegezongen onder begeleiding van een accordeon. Ook in dit gedeelte stonden de televisies van vroeger, de meiden keken hun ogen uit, wat waren die groot aan de achterkant. Ipv de platte tv's die ze nu gewend zijn.

Snap

Na route A gingen we als vanzelfsprekend naar route B. Op deze route was nu ook de tijdelijke tentoonstelling van Sesamstraat. Een absolute hit bij de meiden. Van muziek en filmpjes naar een stukje van de set uit Sesamstraat.  

Als je de route blijft volgen kom je na Sesamstraat weer bij de oude ambachten. De kinderen zegen dingen die ze nog nooit eerder hadden gezien zoals: een telefoon met een snoer! Ook hebben we gezien hoe het er vroeger aan toe ging bij de drukkerij. De meiden bleven zich verbazen over alle verschillende oude ambacht en culturen. Ze konden alles van dichtbij bekijken, hierdoor bleven de kinderen (en wij ook) langer geinteresseerd. De meiden kwamen met verschillende interessante vragen, wij konden gemakkelijk uitleg geven door verschillende spulletjes aan te wijzen. 

Na alle ouden ambachten te hebben gezien was het tijd voor route C. De route waar de meiden heel erg naar uitkeken: de route met het oude speelgoed. Het speelgoed kon je, door de mooie verlichte vitrines, goed bekijken. Er zijn verschillende knopjes waar je het speelgoed mee kunt activeren: van robots tot treinen en auto's.  

Snap

Wat dit speelgoed museum helemaal afmaakt, is het gedeelte waar ze zelf mogen spelen. Van verkleden als levensechte barbiepop, het spelen van super Mario op de Nintendo tot oudere spellen zoals sjoelen, airhockey en een poppenkast waar je zelf je eigen poppenkastspel kunt verzinnen. Een ruimte waar de kinderen zich met veel plezier kunnen vermaken met het ruime assortiment aan speelgoed en spelletjes. 

Dit museum was voor ons echt een grote verrassing. Zeker met kinderen kan een museum heel spannend zijn. Want hoe houd je de aandacht erbij? En gaan ze zich niet vervelen? Heb je zelf wel genoeg de tijd om rond te kijken en echt te genieten van alles wat een museum je te bieden heeft? 

Voor ons is het duidelijk geworden: het oude ambachten en speelgoed museum is zeker weten een leuk uitje (voor jong en oud)! Met de verschillende speurtochten, de mooie verschillende displays en het zelf mogen ervaren/ doen van verschillende ervaringen.

Dit bij elkaar maakt het een top uitje voor het gehele gezin.


Denk je nu hier wil ik ook graag heen? Houd onze instagram de in de gaten. Wij mogen namelijk 2 kaartjes weggeven voor dit super leuke uitje.

#Momlife_with_acnes  

#ambachtenenspeelgoedmuseum 


Wil jij mom influencer worden bij Mamaplaats? Maak hier je account aan! ❤️