Snap
  • Zweden
  • zweden vakantie
  • sponsored
  • buroscanbrit

Hierom moet ook jij met je gezin naar Zweden!

Over onze onvergetelijke vakantie met de kinderen

Een aantal jaar geleden gingen we voor het eerst naar Zweden. Vanaf het eerste ogenblik ben ik verliefd op dit prachtige land. 


Hoogtepunt

Onze eerste ervaring was het houtvlotavontuur dat we boekten via Buro Scanbrit. De meest bijzondere vakantie voor mij: samen met de jongens bouwden we in de stromende regen een vlot van stammen. Om daarna met zijn vijven op een oppervlakte van 6x3 meter de Klarälven rivier af te zakken. 

Superspannend, we waren de hele dag bezig om niet in een draaikolk te komen, niet tegen de takken van de bomen aan te botsen en niet op een rots of zandbank terecht te komen. 

Terug naar Zweden

In 2021 gingen we weer! We kampeerden wild op de mooiste plekken en het leek me tof om tips te delen en een kaart (zie hieronder) te plaatsen van hoe we door Zweden gereisd zijn. In totaal reisden we 5.000 km! We begonnen in Kopenhagen, door naar Ryd, daarna op een magsich strandje helemaal voor ons alleen in Finspang (Stora Skiren), daarna naar Stockholm, waar we Grinda bezochten, een van de meest romantische eilanden ter wereld. Wauw! Door naar Karlskoga, Strömstad. Vanuit daar bezochten we Fjällbacka, een leuk vissersplaatsje en Smögen. En de eindbestemming voordat we naar huis reden was Laholm, op een eilandje bij Hjörnered.

Mijn tips

  1. Wij reden naar Zweden met de auto, via de bruggen. Prima te doen, maar je kunt ook met de auto met @stenalinenederland vanaf Kiel naar Göteborg. Dat scheelt kilometers en je kunt ervoor kiezen om de nachtboot te nemen. Leuk voor de kinderen en leuk voor de afwisseling.
  2. Je kunt een autorondreis boeken via @buroscanbrit. Op hun site kun je filteren op gebieden. De overtocht en de accommodaties zijn inbegrepen. Er staan leuke tips voor uitstapjes met kinderen zoals excursies als klimmen, raften of beren spotten.
  3. De app Park4night. Zweden heeft een bijzonder recht: ‘allemansrätten’, dat betekent dat je vrij staat je tent/camper op te zetten waar je maar wil. In de app zie je waar de mooiste plekjes zijn om dit te doen. Soms echt midden in de natuur! Vaak stonden we aan een watertje zodat we ons konden wassen en water hadden om te koken. Dikke aanrader! 

Ik zou zeggen: geniet van de foto's en filmpjes hieronder! Dan zie je zelf dat een gezinsvakantie naar Zweden fantastisch is: avontuurlijk, midden in de natuur en zoveel te beleven! 

Bouwen van het houtvlot

Snap

De kaart

Finspang

Snap

Grinda

Fjalbacka

Fjalbacka

Laholm, eilandje bij Hjornered

Dit artikel is een samenwerking met Buro Scanbrit, je boekt hier de meest heerlijke familievakanties! 

11 maanden geleden

Aanvulling op bovenstaande: je kunt ook goed met de boot vanuit Fredrikshavn naar Goteborg varen: het breekt de reis een beetje en je kunt de beentjes even strekken en het is niet duurder dan de tol/tijd die je kwijt bent met het rijden via de bruggen. Daarnaast kan ik een ieder aanraden om vooral ook op avontuur verder naar het noorden te gaan: Älvdalen en omgeving is erg fraai met veel wild (ook beren), mooie meren en veeeeeeel stilte/natuur en weinig mensen. En als je dan toch bezig bent: ga nog een stapje verder en rijdt door naar Lapland (daar wonen wij nu)…….. elanden, rendieren, noorderlicht, gouden bossen in de herfst, sneeuwpret, ijsvissen, sledehonden, sneeuwscootertochten zijn eeen aantal highlights van het hoge noorden. En tot slot nog een paar kleine kritische noten: allemansrätten is iets moois, maar er zijn wel een paar kanttekeningen over waar je waarmee en hoe lang mag staan en wat er van je verwacht wordt, lees dat aub voordat je hierheen komt 😉. En ja, tuurlijk kun je een autorondreis boeken, maar (als je er van houdt) zelf op avontuur gaan met een aantal (digitale) kaarten bij de hand is werkelijk net zo tof!!!! En als je wilt overnachten in een gebied kan degene die niet rijdt bijvoorbeeld tijdens het rijden op de telefoon zoeken naar leuke airb&b’s, kampeerplekken of wat je maar wilt! Dat werkt voor ons altijd erg goed: het gaat dan meer om de reis dan om de bestemming, want waar je ook bent in Zweden…. Het is er moooooi! En op die manier kun je bijvoorbeeld ook heel leuk wildkamperen afwisselen met een mooie stuga!

11 maanden geleden

Hoi, leuk om je verslag te lezen zeg. Hetzelfde gold voor mij en ik heb gelukkig een partner gevonden die het net zo mooi vond zodat we nu sinds een jaar de definitieve reis naar Zweden hebben gemaakt 😊😉.