Snap
  • vakantie
  • zomervakantie
  • vakantietips
  • oostenrijk
  • oostenrijkindezomer
  • advertentie

De ideale gezinsvakantie: zomer in Oostenrijk!

Deze gebieden zijn perfect voor een zomerse (wandel)vakantie

Heb je een baby of peuter, dan wil je tijdens de zomervakantie niet teveel poespas. Het moet niet te ver rijden zijn, kindvriendelijk én je moet je een beetje makkelijk kunnen voortbewegen met de kinderwagen. Het ideale vakantieland daarvoor? Oostenrijk.

Ho, wacht even, Oostenrijk? Het land van bergen en kronkelende, steile wegen? Klopt zeker, maar wat je misschien niet weet, is dat Oostenrijk juist ontzettend toegankelijk is als je jonge kinderen hebt. Zo zijn veel restaurants, campings en hotels ingespeeld op gezinnen en er worden volop activiteiten voor de allerkleinsten georganiseerd. En je kunt er dus zelfs mét kinderwagen of draagzak prachtig wandelen, ook in de bergen. 

Wandelen in onontdekt Oostenrijk

Waar dat dan precies kan, en hoe? Wij zetten de mooiste plekken voor je op een rij. Het zijn ook nog eens plaatsen waar je misschien niet zo snel aan denkt, dus het voelt ook echt als een stukje onontdekt Oostenrijk!

Pitztal

Niet alleen vind je in het Pitztal de hoogste gletsjer van Tirol, ook ligt er de Rifllsee, het hoogste bergmeer van heel Oostenrijk. Zeker de moeite waard, want het is prachtig turquoise en wordt omgeven door bergtoppen – een frisse neus halen voor je baby of peuter lukt hier dus wel. Je bereikt het makkelijk met de gondel, om vervolgens in ongeveer een uurtje om het meer heen te lopen. Kan met de draagzak, maar ook prima met de kinderwagen.


> Wil je wat verkoeling, dan is het meer in Stillebach een fijne plek voor een verfrissende duik. Belangrijker is dat er ook een heus Kneipp-complex ligt. En dat is precies wat je denkt dat het is: een plek om heerlijk te ontspannen. Je vindt er een hand-, voeten en tredbad en na een behandeling tintelt je huid erop los en voel je je als herboren - precies wat je nodig hebt als drukke moeder, toch? 

Snap

Alexander Haiden Rifflsee Flossfahrt Rudern©Pitztaler Gletscherbahn

Wildschönau

Dieren doen het altijd goed bij je baby of peuter, dus het hertenkamp in Niederau, een plaats in de regio Wildschönau, is een aanrader. Het is goed te bereiken en je wandelt er in ongeveer dertig minuten omheen – de tijd dat je kind de herten bewondert natuurlijk niet meegerekend.


> Op zoek naar een fijne accommodatie? In Tirol hebben ze het keurmerk Tiroler Familiennester, speciaal voor accommodaties waar gezinnen zich helemaal thuis voelen. De organisatie beoordeelt de bedrijven op kindvriendelijkheid én passende faciliteiten. Je kunt kiezen uit een mix van pensions, herbergen en appartementen en zelfs een vakantie bij de boer is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een vierpersoonsappartement voor zeven nachten, inclusief gratis toegang tot kabelbanen, musea, zwembad en nog veel meer - en dat voor een fijne vanaf prijs van €595 per gezin. Meer weten, kijk dan zeker naar het grote aanbod.
> Ook een dikke tip: de Wildschönau Card, waarmee je in de zomermaanden allerlei voordelen krijgt. Gratis toegang tot de gondel bijvoorbeeld, maar ook toegang tot de wandelbus en onbeperkt gebruik van het openluchtzwembad.

Snap

Markbachjoch Wildschönau Tourismus©H. Dabernig

Murau

In de beeldschone regio Murau is van alles te doen voor jou en je gezin. Zoals een wandeling door natuurspeeltuin Nocky’s Almzeit – gelukkiger kun je jouw kind waarschijnlijk niet maken. Voor oudere kinderen is er een leuk en leerzaam wandelpad met spelletjes, quizzen en waterelementen. Maar ook je jongste telg vermaakt zich prima: niet alleen is er genoeg te zien, ook kan je baby een powernapje doen tijdens de wandeling, want de route is goed toegankelijk met de kinderwagen.

 
> O, vergeet ook niet om de de Günster Wasserfall in Steiermark te bezoeken, want het is met recht één van de mooiste uitzichtpunten en het water legt maar liefst 65 hoogtemeters af. Niet voor niets is het een belangrijk natuurmonument.

Snap

Nocky Flitzer Turracher Hoehe TMG Turracher Hoehe©Simone Attisani

Serfaus-Fiss-Ladis

Voor een wandeling om de Wolfsee, een groot waterreservoir in de regio Serfaus-Fiss-Ladis, hoef je geen bergen te beklimmen: de route kent namelijk geen hoogteverschil. Wel is-ie prachtig met een geweldig uitzicht over het felblauwe water. Je kind kan er trouwens ook z’n lol op, want de hele route staat in het teken van dieren. De beer, de lynx en de wolf, om precies te zijn. Er zijn verschillende belevingsstations waar je kind opdrachten kan doen, er is een berengrot én een hindernisbaan. Kortom: geen saai stukkie.


> Je hóópt natuurlijk op stralend weer tijdens je vakantie, maar een regenbuitje kan natuurlijk altijd voorkomen in de bergen. Geen zorgen, want ook binnenshuis is er genoeg vertier. Zoals de gigantische indoor speel- en klimwereld PlayIN Serfaus. Het is voor kinderen van alle leeftijden, dus ideaal als je zowel grotere als kleinere kids hebt. Denk aan een klimhal, maar ook een softplay-gedeelte van maar liefst zes verdiepingen - grote kans dus, dat je kinderen niet meer weg willen.

Snap

Sommer Funpark Fiss in Serfaus-Fiss-Ladis©Andreas Kirschner

Alpbachtal

Voor deze wandeling moet je de kinderwagen misschien even thuislaten, maar met een rugdrager is-ie prima te doen. En de moeite waard, want de Gratlspitze (1.899 m) staat bekend als de huisberg van het plaatsje Alpbach. Wat dat betekent? Dat je een práchtig panorama uitzicht krijgt als je de top hebt bereikt – in de zomer staat Alpbach namelijk bekend als het mooiste bloemendorp van Oostenrijk. Het uitzicht wordt nóg mooier tijdens zonsopgang of zonsondergang – prima, want met een baby ben je waarschijnlijk toch al vroeg uit de veren. Hoe je er komt? Rij met de auto naar berggasthof Holzalm (met de beste schnitzels ter wereld!) en loop vanaf daar in ongeveer anderhalf uur naar de top.


> Van al dat wandelen krijg je logischerwijs hartstikke trek (laten we eerlijk zijn, ook zonder wandeling zijn we te porren voor een maaltijd). Gelukkig zit je op culinair vlak goed in Oostenrijk, want er zijn talloze restaurants waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Of pak de gondel omhoog (al een avontuur voor je kind op zich) en bezoek één van de vele berghutten. Zeer gemütliche inrichting, prachtig uitzicht op de bergen en rustiek eten. Aanraders: een wandeling naar de Böglalm, die bekend staat om z’n huisgemaakte ontbijt en een bezoekje aan Holzalm, waar ze de lekkerste schnitzel van Oostenrijk serveren. 
> Handig: zodra je incheckt bij je accommodatie, krijg je een Alpachtal Card – kun je mooi gratis mee in de kabelbanen, hup, de berg omhoog.

Snap

©Alpbachtal Tourismus

Kindproof vakantie

Oostenrijk kindvriendelijk? Jazeker! Mocht je nog twijfelen na het lezen van al deze kindvriendelijke activiteiten, dan is het goed om te weten dat veel hotels, appartementen en andere accommodaties gericht zijn op gezinnen met kinderen. Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten zoals een kinderstoel en kinderbedje, die vaak (op aanvraag) inbegrepen zijn. Ga je uiteten, dan zijn er altijd kindermenu’s beschikbaar of is er de mogelijkheid een flesje op te warmen. Nog een tip: neem vooral geen lading aan luiers en doekjes mee (mag natuurlijk wel, maar dan blijft er in je auto minder ruimte over voor andere bagage), want in de supermarkten is er genoeg aanbod op het vlak van babyverzorging, snacks en potjesvoeding. 

Oproep

Ben jij met je gezin al eens in één van deze prachtige regio’s in Oostenrijk geweest? Laat dan hieronder een reactie achter met waar je bent geweest (let op: dit moet in één van de bovenstaande 5 regio’s zijn) en wie weet mailen wij jou voor het delen van jouw verhaal met foto’s. Word je uitgekozen, dan vind je jouw ervaring binnenkort in een artikel op Mamaplaats!

Meer weten? Lees alles over Oostenrijk hier. 

8 maanden geleden

Wij zitten nu in hermagor, europarcs presseger see. Super leuk en heel veel te doen

8 maanden geleden

Berwang en omgeving ook top voor kids 😊

9 maanden geleden

Aanraders van accomodaties in Serfaus-Fiss-Ladis? Met 3 kids van 6, 8 en 9.

9 maanden geleden

Drei Sonnenhof

9 maanden geleden

Haus Central in Serfaus! Vorig jaar 5 nachten geweest, en dat was zo goed bevallen dat we volgende week terug gaan!

8 maanden geleden

Het maakt in Oostenrijk vaak niet uit waar je zit, ze zijn vaak overal zeer en goed onderhouden.

8 maanden geleden

Wij zaten in app Abendstern in Fiss, rustig boven gelegen ruim appartement met fantastisch uitzicht. Een echte aanrader, wij komen hier ook zeker terug!

9 maanden geleden

Mijn ouders gaan al ruim 40 jaar naar Hermagor in Karinthië. Vroeger altijd mee geweest en dit jaar gaan we zelf voor de 3e keer en staat mijn teller ook ergens rond de 17.

9 maanden geleden

Ooo dan ben ik wel benieuwd wie jij bent… ik ging vroeger ook met mijn ouders naar Hermagor zelf toen ik zelf kinderen kreeg ben ik met mijn ouder en gezin er geweest en later alleen met mijn gezin denk dat ik er 20 keer ben geweest Hermagor klein dorpje maar oo zoveel in de omgeving te doen wil ook zeker nog is terug