Snap
  • driftbuien
  • Peuterdriftbuien
  • tips

Zo ga je het beste om met een driftbui van je kind

Schrik niet als je kleintje een driftbui krijgt!

Heeft je kleintje een driftbui? Of het nu is door de gangen van de supermarkt of als een kleine tornado door het huis: zo'n uitbarsting kan op elk moment gebeuren. Dus, wat moet je nou doen als je kind zo'n bui krijgt? Lees snel verder! 

De wereld van je kleintje ondergaat een enorme verandering na die allereerste verjaardag. Van een rustige baby naar een kleintje dat vooral zelf dingen wil doen. Peuters streven naar onafhankelijkheid en zijn nieuwsgierig naar zichzelf en de wereld om hen heen. Dat betekent dat ze op ontdekking gaan en grenzen aftasten. Soms leidt dit tot frustratie, die zich kan uiten in een flinke driftbui: zo'n intens moment van woede dat gelukkig meestal snel overgaat. Driftbuien zijn typisch voor de leeftijd tussen anderhalf en 4 jaar, die we ook wel de 'peuterpuberteit' noemen.

Gewoon laten gebeuren

Schrik niet als jouw kleintje er eentje krijgt. Het is helemaal normaal en hoort bij die emotionele ontwikkeling. Dreumesen, peuters en kleuters zijn volop bezig de wereld om hen heen te ontdekken. Ze duwen voortdurend tegen de grenzen aan, ontdekken wie ze zijn en willen steeds meer zelf doen. Maar als iets niet lukt, tja, dan kan jouw kleintje behoorlijk boos worden of zich gewoon niet begrepen voelen. De hersentjes van jouw peuter zijn nog niet helemaal op punt om al die grote emoties te begrijpen. Ook hun woordenschat en spraak zijn soms nog niet helemaal op niveau aan het begin van de peutertijd. Dus kunnen ze hun gevoelens nog niet altijd onder woorden brengen, en dan komt die boosheid om de hoek kijken.

Een peuter van 2,5 of 3 jaar kan vaak al best goed vertellen wat er aan de hand is. Alleen heeft jouw kleintje daar wel wat ruimte voor nodig. Als dat niet gebeurt of er wordt niet geluisterd, ja, dan voelt jouw kindje zich niet begrepen en kan zo'n driftbui ontstaan. Jouw kleintje is dus helemaal niet anders of wilder dan andere kinderen. Het ene kind heeft nu eenmaal vaker last van driftbuien dan het andere. Dit kan te maken hebben met het temperament van jouw kind. Ook kan het afhangen van de begeleiding die jij als ouder biedt om met lastige emoties om te gaan. Daarnaast zijn er bepaalde ‘triggers’ die deze driftbuien kunnen uitlokken. Stress, vermoeidheid, honger en angst kunnen ervoor zorgen dat jouw peuter heftiger reageert dan normaal.

Omgaan met driftbuien

Het is begrijpelijk en zelfs logisch dat je als ouder geïrriteerd reageert op een boos kind. Toch maakt dit de situatie vaak niet beter: je peuter voelt zich niet serieus genomen en wordt dan nog bozer. Je kunt het beter maar laten gebeuren. Een peuter heeft het nodig om zich af en toe overstuur en hulpeloos te voelen zonder dat ouders daar een oordeel over hebben. Die ervaring is belangrijk voor het gevoel van veiligheid. Het mag gebeuren. Hoe moeilijk het dus ook is: word niet boos en luister naar je kind. Zorg dat je er voor je peuter bent en negeer de blikken van andere mensen. Een andere mogelijkheid is om het gevoel van je peuter te benoemen, hij voelt zich dan begrepen. Probeer uit wat voor jouw kind het beste werkt en houd deze aanpak vast.

Driftbuien voorkomen

Peuters voelen zich soms dus machteloos of niet gehoord, en dat kan leiden tot een driftbui. Gelukkig kun je heel wat doen om die explosies te voorkomen:

1. Creëer rust en regelmaat

Een vaste routine kan wonderen doen. Probeer de dagen min of meer hetzelfde te laten verlopen. Ga bijvoorbeeld 's ochtends op pad voor iets leuks en houd de middagen rustig thuis. Plan activiteiten rond vaste eet- en bedtijden en vermijd overmatige prikkels. Ga bijvoorbeeld boodschappen doen wanneer je peuter uitgerust is en een vol buikje heeft. Een vermoeide en hongerige peuter meenemen naar de supermarkt is vragen om problemen.

2. Geef je peuter vrijheid

In de peuterpuberteit is je kleintje druk bezig met het ontdekken van zichzelf en de wereld om zich heen. Dit kan alleen door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Sta je peuter dus toe om dingen zelf uit te zoeken en te doen.

3. Betrek je peuter bij klusjes

Betrek je peuter bij dagelijkse taken die moeten worden gedaan. Peuters zijn dol op dit soort dingen, dus maak er gebruik van. Door je peuter taken te geven, geef je hem het gevoel dat hij al groot is. Dit versterkt zijn zelfvertrouwen en kan ervoor zorgen dat hij minder snel boos wordt in andere situaties.

4. Kies je gevechten

Stel jezelf de uitdaging om niet overal een issue van te maken of niet alles op jouw manier te doen. Als je kind bijvoorbeeld met laarzen naar buiten wil terwijl het warm is, hoe erg is dat eigenlijk? Kies je gevechten wijselijk.

Lees ook: 
Dertien februari 2024.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.