Snap
  • basisschool
  • voorbereiding
  • tips

Zo bereid je je kind voor op de basisschool

Van een handige checklist tot een aantal goede tips.

Is het binnenkort zover dat jouw kindje naar de basisschool gaat? Dan staat er een enorme mijlpaal voor de deur. Hoe zorg je er dan voor dat je kleintje helemaal klaar is voor deze grote dag? Ontdek hier de beste tips om jouw kind optimaal voor te bereiden op de basisschool.

Als eerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw kleintje zich helemaal happy voelt bij de gedachte aan de basisschool. Maak het een feestje: ga gezellig samen op pad om de benodigde schoolspulletjes te shoppen en maak vlak van tevoren een gezellig verkenningsuitje. Als jouw kind de school al een beetje kent en al even heeft kennisgemaakt met de juf of meester, wordt die eerste schooldag een stuk minder spannend.

Afscheid nemen

Voor de kleintjes die al gewend zijn om een paar dagen per week de gezellige drukte van de kinderopvang te ervaren, lijkt het straks vijf dagen van huis zijn misschien een stukje makkelijker dan voor die schattige wezentjes die de afgelopen vier jaar gezellig bij mama en papa hebben vertoefd. Merk je dat jouw kind het lastig vindt om afscheid te nemen? Geen zorgen, we hebben een tip voor je: oefen vooraf! Laat je kleintje eens een middagje doorbrengen bij opa en oma, of regel een leuke speelafspraak met een vriendje. En geloof ons, dit kan ook voor jouzelf heel prettig zijn.

Checklist voor de basisschool

Naast de emotionele voorbereiding zijn er ook een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. Hieronder een praktische checklist:

  • Kan jouw kleintje zichzelf gemakkelijk aankleden en uitkleden? Op sommige scholen is dit een vereiste, aangezien leerkrachten niet altijd de tijd hebben om alle kleuters persoonlijk te assisteren bij het omkleden. Hoewel het niet nodig is dat kinderen die net naar school gaan al perfect een rits kunnen sluiten of veters kunnen strikken, is het handig als ze op zijn minst een jas of schoenen kunnen aantrekken.
  • Is jouw kind al zindelijk? Het komt weleens voor dat een vierjarige nog niet volledig zindelijk is. Scholen hanteren hier verschillende benaderingen voor. Op de meeste scholen is een incidenteel ongelukje geen groot probleem; vaak zijn er reservekleren beschikbaar en kan er hulp zijn bij het afvegen van billen. Als jouw kind echter nog niet zindelijk is, is het raadzaam om dit voorafgaand aan de schoolstart te bespreken met de juf of meester. In de meeste gevallen zijn er goede oplossingen te vinden.
  • Is jouw kind toe aan een leven zonder middagslaapje? Sommige kinderen zijn hier al op tweeënhalf jarige leeftijd klaar voor, terwijl anderen nog graag een uurtje slapen op vierjarige leeftijd. Vooral in het begin kan school behoorlijk indrukwekkend en vermoeiend zijn. Let goed op de signalen van jouw kind en bespreek met de leerkracht of het mogelijk is om af en toe een middag thuis te blijven, zodat jouw kleintje rustig een middagslaapje kan doen.
  • Kan jouw kind zonder zijn of haar favoriete knuffel? Wat betreft die geliefde beer, konijn of aap – moet die echt thuisblijven? Dit verschilt per school. Niet elke school staat toe dat kinderen hun knuffel meenemen. Soms mag het in het begin wel, maar wordt het geleidelijk afgebouwd, bijvoorbeeld door de knuffel na verloop van tijd in de tas op de gang te laten.

Tips voor als je kind naar de basisschool gaat

Naast een handige checklist zijn er ook nog een aantal handige tips om jouw kleintje goed voorbereid naar de basisschool te laten gaan. We zetten de tips hieronder voor je op een rij:

  • Speelafspraken: Kinderen zijn eerlijk en direct. Soms levert dat bij het regelen van speelafspraken niet de beste resultaten op. Je bent vast niet de enige ouder die zijn kind na school huilend aantreft omdat een speelafspraak niet doorgaat. 'Die wil niet met mij spelen' of 'We hadden afgesproken en nu gaat hij ineens met een ander mee naar huis'. Het is voor 4-jarigen ook lastig om te begrijpen en te plannen. Het is slim om je kind hierbij te begeleiden. Een app-groep met ouders uit de klas van je kind kan hierbij wonderen verrichten.
  • Eettempo: Is jouw kind een langzame eter? Dan is het handig om te oefenen met sneller eten. Tijdens het tussendoortje om 10 uur is er niet veel tijd. Help je kind door bijvoorbeeld een voorverpakte ontbijtkoek open te maken, een banaan alvast te snijden en een fruitknijper los te draaien. Dit bespaart tijd. Ook na de lunch spelen kinderen vaak buiten, en het zou jammer zijn als jouw kind als enige aan tafel blijft zitten omdat hij zo langzaam eet. Schrokken is niet nodig, maar een beetje tempo is handig.
  • Slapen na school: Die eerste periode naar school kan vermoeiend zijn voor je kleuter. Het is mogelijk dat hij 's middags spontaan op de bank in slaap valt. Een dutje is niet erg, maar als het te lang duurt, kan het problemen geven bij bedtijd. Probeer je kind wakker te houden na schooltijd en plan niet te veel activiteiten in de eerste weken. Breng hem geleidelijk in een vast ritme en stuur hem vroeg naar bed.
  • Dagje winkelen: Jouw 4-jarige voelt zich geweldig met nieuwe schoolspullen. Ga een dagje winkelen met hem of bekijk samen online wat hij nodig heeft. Zet zijn naam duidelijk op alle spullen om verlies te voorkomen. In groep 1 wordt verwacht dat je kind zindelijk is en zelf zijn billen kan afvegen. Oefen dit. Zorg voor makkelijk aan- en uit te trekken kleding (ook voor gym), vermijd ingewikkelde knopen. De meeste scholen hebben reservekleding, maar extra kleding kan geen kwaad.
  • Vertrouwen: Je kleuter krijgt veel nieuwe indrukken op de basisschool. Soms is het te veel en dan is het fijn als je kleintje troost kan vinden in iets vertrouwds, zoals een knuffel (stop die in de rugzak). Of geef hem iets kleins van huis om in zijn jaszak of broodtrommel te stoppen. Vertel hem dat hij er naar kan kijken als hij je mist en dat jij dichtbij bent.
  • Gesprekken op school: Ben je gewend aan dagelijkse evaluaties van de peuterjuf of crècheleidster? Op school gaat dat anders. De juf of meester heeft weinig tijd om je dagelijks op de hoogte te houden, en je kind zal misschien niet veel delen. Als je hem specifieke vragen stelt, kom je waarschijnlijk meer te weten over zijn dag. 
  • Vriendenkring: Niet alleen je kind maakt nieuwe vrienden, maar ook jouw vriendenkring zal groter worden. Bij het regelen van speelafspraken of helpen in de klas kom je vaak in contact met andere ouders. Je zult merken dat jullie veel gemeen hebben en tips kunnen uitwisselen.

Lees ook: 
Op deze basisschool hebben ze andere schooltijden

's avatar
9 maanden geleden

Onze zoon is nu 3 en gaat pas volgend jaar maar we hebben het hem al wel verteld. Het voordeel is de voorschoolse in de school zit. Hij kent het gebouw. Hij staat wel ingeschreven. Ben benieuwd waarneer we meer horwn. Dat zal wel vlak voor de zomervakantie zijn

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.