Snap
  • Kind
  • time-out
  • kalmeren

Voor- en nadelen van een 'time out' voor je kind

Wat houdt een time-out in?

Heb je gemerkt dat je kleintje soms heel druk, overweldigd of een beetje uitdagend kan zijn? Dat gebeurt weleens, toch? En soms is het nodig om een beetje bij te sturen. Een veelvoorkomende manier waarop ouders dit doen, is door een 'time out' te geven. Maar wat houdt zo'n time out eigenlijk in? En is het wel echt zo'n goede aanpak voor het gedrag van je kleintje?

Soms hebben je kleintjes een beetje hulp nodig om zichzelf te kalmeren als ze zich niet zo goed gedragen. Een time-out is een manier om je kind even uit de situatie te halen waarin het niet zo leuk doet. Het idee erachter is simpel: door even apart te zitten, kan je kleintje nadenken over wat er is gebeurd en hoe het beter kan. Veel ouders vinden time-outs handig omdat het kan helpen om het vervelende gedrag te stoppen en je kleintje te leren over de gevolgen van zijn of haar acties. Bovendien, een time-out kan ouders een momentje geven om zelf ook rustig te worden en hun eigen gevoelens onder controle te krijgen voordat ze verder gaan met het aanpakken van het gedrag van hun kleintje.

Maar er zijn ook mensen die kritiek hebben op time-outs. Ze zeggen dat het schadelijk kan zijn voor de gevoelens van je kleintje en voor jullie band samen. Ze denken dat een time-out je kleintje zich alleen kan laten voelen en misschien zelfs bang, beschaamd of in de steek gelaten. Ook kunnen ze het idee krijgen dat liefde en acceptatie alleen maar komen als ze zich goed gedragen, en dat is natuurlijk niet zo leuk om te horen.

Nadelen van een time-out voor je kleintje

Een time-out gebruiken bij de opvoeding van je kleintje kan wat nadelen met zich meebrengen. Hier zijn een paar mogelijke minpunten van een time-out:

  • Emotionele spanning: Een time-out kan best wat emotionele spanning veroorzaken bij je kleintje, vooral als hij of zij al overweldigd is of zich angstig voelt. Het kan leiden tot gevoelens van afwijzing, schaamte of angst om alleen gelaten te worden, en dat kan weer negatieve invloed hebben op de emotionele gezondheid van je kleintje.
  • Band tussen ouder en kind: Een time-out kan de band tussen jou en je kleintje negatief beïnvloeden. Het kan afstand creëren en je kleintje kan het idee krijgen dat liefde en acceptatie afhangen van goed gedrag, wat niet echt fijn is.
  • Gebrek aan oplossingen: Een time-out kan het probleemgedrag van je kleintje misschien niet echt oplossen, maar het kan het alleen maar tijdelijk stoppen. Je kleintje krijgt misschien niet echt de kans om te leren omgaan met de echte redenen achter zijn of haar gedrag en om goede probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.
  • Gewenning en onbedoelde beloning van slecht gedrag: Als je een time-out keer op keer gebruikt, kan je kleintje eraan wennen en de negatieve aandacht tijdens de time-out zelfs als een beloning gaan zien voor het vertonen van ongewenst gedrag. Dat kan het gedrag van je kleintje juist versterken in plaats van verminderen.

Tips als je een time out inzet voor je kind

Hier zijn een paar handige tips voor als je je kleintje een time-out wilt geven:

  1. Wees consequent: Als je besluit om een time-out te geven, blijf dan consequent. Zorg voor duidelijke regels en blijf eraan vasthouden.

  2. Begrijp waarom je kleintje zich zo gedraagt: Probeer te begrijpen waarom je kleintje zich zo gedraagt. Is het moe, hongerig, bang, gestrest of om andere redenen? Als je de oorzaak kent, kun je beter omgaan met het gedrag.

  3. Praat met je kleintje: Blijf altijd met je kleintje praten, zelfs tijdens een time-out. Luister naar wat het voelt en nodig heeft, en geef het begrip en steun.

  4. Geef veel positieve aandacht: Beloon je kleintje als het gewenst gedrag laat zien. Positieve aandacht werkt vaak beter dan straf.

  5. Probeer andere aanpakken: Denk ook aan andere manieren om met het gedrag van je kleintje om te gaan. Misschien helpt het om grenzen te stellen, beloningen te geven of passende consequenties te gebruiken die bij de leeftijd en ontwikkeling van je kleintje passen.

Lees ook: 
Opnieuw een verjaardag zonder jou

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.