Snap
  • sparenvoorjekind
  • spaarrekening
  • sparen

Sparen voor je kind: zo pak je dat aan

Zo kun je een spaarrekening openen voor je baby!

Hoe piepklein jouw kleintje ook mag zijn, ongetwijfeld koester je al grote dromen voor zijn of haar toekomst. Het is verstandig om hier nu alvast voor te sparen. Welke opties heb je eigenlijk en wat zijn de plus- en minpunten? Wij zetten de diverse spaarrekeningen en andere mogelijkheden voor jou op een rij.

Wanneer je geld opzij wilt zetten voor je kleintje, is het een goed idee om een speciale spaarrekening voor je kindje te openen. Deze worden meestal op naam van je baby gezet en staan bekend als kinderspaarrekeningen.

Voor- en nadelen kinderspaarrekening

Een kinderspaarrekening brengt diverse voordelen met zich mee:

  • Profiteer van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling.
  • Jij behoudt de controle over de rekening totdat je kleintje een bepaalde leeftijd bereikt.
  • Meestal ontvang je een leuk extraatje en/of een (jaarlijkse) bonusrente, hoewel dit per bank kan verschillen.
  • Het spaargeld van je kind komt niet terecht in de wirwar van jouw eigen (spaar)geld. Zo blijft het spaargeld van je kind helder gescheiden.
  • De rente is vaak iets hoger dan bij een reguliere internetspaarrekening.

Helaas kleven er ook enkele nadelen aan het hebben van een kinderspaarrekening:

  • Het spaargeld van je kleintje wordt opgeteld bij jouw eigen vermogen, waardoor je hierover in box 3 inkomstenbelasting moet betalen.
  • Sommige spaarrekeningen vereisen een minimaal startbedrag om ze te kunnen openen.
  • Bij bepaalde rekeningen is er een jaarlijks maximumbedrag vastgesteld dat je mag storten.
  • Het is niet altijd mogelijk om tussentijds (kosteloos) geld op te nemen.
  • Vanaf de 18e verjaardag van je kind kan hij doorgaans zelf bepalen wat hij met het geld wil doen.

Er bestaan diverse types kinderspaarrekeningen. Het is belangrijk om goed op de voorwaarden van deze spaarrekeningen te letten, aangezien deze variëren per bank!

Spaarrekening op eigen naam of naam kind

Naast een speciale kinderspaarrekening, kun je ook overwegen om een 'gewone' spaarrekening te openen voor je kleintje. De beslissing ligt bij jou: je kunt de spaarrekening openen op de naam van je baby of op je eigen naam.

Op naam van je baby
Een reguliere spaarrekening op naam van je kind heeft, net als een kinderspaarrekening, het voordeel dat je jaarlijks gebruik kunt maken van de schenkbelastingvrijstelling. Een nadeel is dat je kind vanaf zijn 18e verjaardag zelf kan bepalen wat hij met het geld doet. Dit brengt het risico met zich mee dat het geld aan iets anders wordt besteed dan jij had gehoopt, bijvoorbeeld aan een spelcomputer in plaats van aan zijn studie of rijbewijs.

Dit kun je voorkomen door te schenken onder bewind. Hiermee behoud jij de zeggenschap over wie het geld beheert en wanneer en voor welk doel het wordt gebruikt. Deze afspraken leg je vast in een bewindakte. Er zijn verschillende spaarrekeningen waarbij je kunt schenken onder bewind.

Op je eigen naam
In dit geval behoud jij de controle over het geld en kun je bijvoorbeeld besluiten om het spaargeld pas op de 21e verjaardag van je kind te schenken.

Sparen op je eigen rekening

Je kunt natuurlijk ook gewoon op je eigen (spaar)rekening geld opzijzetten voor je kleintje. Het voordeel hiervan is dat jij de touwtjes in handen hebt als het om dat geld gaat. Dit komt van pas als je specifiek spaart voor bijvoorbeeld de toekomstige studie van je kind en wilt voorkomen dat het geld plotseling wordt uitgegeven aan totaal andere zaken.

Toch heeft sparen op je eigen rekening een paar kanttekeningen:

  • Je schenkt het gespaarde bedrag in één keer, waardoor de kans groot is dat je kind meer schenkbelasting moet betalen. Als je de schenkingen over meerdere jaren uitspreidt, profiteer je meer van de schenkbelastingvrijstelling.
  • Het is niet het leukste onderwerp, maar als je komt te overlijden, moet je kind erfbelasting betalen over het geld dat je voor hem hebt gespaard. Het geld valt namelijk onder de nalatenschap.
  • Doordat zowel jouw spaargeld als het spaargeld voor je kind op dezelfde rekening staat, is het minder duidelijk wat precies van jou is en wat voor je kind is. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om het spaargeld onder bijzondere omstandigheden voor andere doeleinden te gebruiken.

Lees ook:
Bijna mag de hele wereld het weten

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.