Snap
  • Kind
  • mama
  • grootgezin

Mijn ochtendroutine met vijf kinderen.

In deze blog zal ik jullie meer vertellen over mijn ochtendroutine met vijf kinderen. Met mijn tricks en tips om het makkelijker te laten verlopen. Lees je mee?

Mijn ochtendroutine met vijf kinderen.

Wat ontzettend leuk dat er zoveel mensen mijn eerste blog hebben gelezen. Ik heb hierdoor met extra enthousiasme de tweede blog geschreven, tijdens het slaapje van de jongste kinderen en het buitenspelen van de grote kinderen. Je leest het al. plannen is 'the key’ om een (groot) gezin draaiende te houden.

Laat ik eerst beginnen dat dit over mijn moederschap gaat gebaseerd op mijn situatie, mijn karakter, mijn interesses, het karakter van de kinderen, mijn manier van opvoeden en ik een goed team vorm met mijn geliefde (als hij niet aan het werk is). Alles wat ons vormt tot dit gezin. Heb je het idee dat mijn moederschap niet het echte plaatje is. Dat kan, maar toch is het echt zo. Ik hoop dat jullie door mijn blogs me beter leren kennen en zien dat dit mijn echte wereld is.

In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over mijn ochtendroutine. Hoe ik het voor elkaar krijg om iedereen op tijd op school te krijgen met een gevulde buik, netjes aangekleed en mijn make- up op gedaan.

De ochtendroutine begint eigenlijk al de avond van te voor. Ik zorg dat alles klaar staat, zoals tassen, kleding, bekers drinken in de koelkast en spullen voor het ontbijt. Ook douche ik altijd in de avond en als mijn haar gewassen moet worden doe ik dat dan ook. Als mijn haar net gewassen is, doe ik mijn haren ook alvast met de krultang in de avond, zodat het in de ochtend tijd scheelt. Mijn krullen blijven ongeveer vier dagen zitten.

Ik heb in de ochtend dan alvast een voorsprong doordat alles klaarstaat. Voor mezelf vind ik het fijn om een schema aan het houden qua tijden. Als ik dat niet doe, dan sta ik opeens een half uur over mijn make-up te doen, terwijl het ook in vijf minuten kan.

Mijn schema:

06:45 uur: Dan gaat de wekker en probeer ik vol zelfmedelijden na (vaak) een gebroken nacht op het snooze knopje te drukken van mijn wekker.

07:00 uur: Kom ik (nog steeds) vol zelf medelijden mijn bed uit om vervolgens me te wassen, tanden te poetsen, aan te kleden en de tandenborstels van de kinderen klaar te zetten. Ik voel me daarna altijd als herboren en kan ik er tegenaan. Ondertussen als ik bezig ben komen Livay & Niven hun bed uit en houden me gezelschap of spelen in hun kamer

07:10: Poets ik de tanden van de jongens en kleed daarna Niven aan. Livay kleed zichzelf aan met een beetje sturing, als zijn shirt voor de zoveelste keer achterste voren zit.

07:20 uur: Ga ik met de jongens naar beneden. Het allereerste wat ik doe, is, het koffiezetapparaat aanzetten. Echt heel erg misschien, maar een espresso is mijn lifesaver. Daarna maak ik ontbijt voor de kinderen en smeer ik boterhammen voor de lunch op school. Ondertussen komen ook de meiden hun bed uit en komen aangekleed en al naar beneden. Ik poets hun tanden nog even na en ze kunnen gelijk aanschuiven aan het ontbijt.

07:35 uur: Terwijl de kinderen aan het eten zijn. Doe ik mijn make-up in vijf a zeven minuten. Ook de bekende lippenstift, wat mij typerend Ashley maakt. Ik doe een borstel door mijn haren en spuit er beetje haarlak in. Aangezien mijn haar vier dagen blijft zitten, hoef ik er voor de rest niets mee te doen.

07:45 uur: Dan doe ik het haar van de kinderen en probeer de yoghurt vlekken schoon te maken op hun schone kleding. Ik ben handig met haren en hier ook snel in. Dat is wel een pluspuntje, waardoor ze er altijd zo netjes uitzien.

08:00 uur: Iedereen klaar (op Jevtha na). Aangezien we op 1 minuut van de school wonen, hoeven we pas om 08:20 uur de deur uit.

Dit is het schema hoe het gaat als alles lekker loopt. Als Jevtha na zijn voeding om half 6 weer is gaan slapen. Als moeder weet je dat het plan in je hoofd ook totaal anders kan gaan. Ik hou er dan ook altijd rekening mee dat we tijd over hebben en ik niet vijf minuten langer blijf liggen of treuzel met dingen (dat doet Livay wel voor me), zodat ik wat speling heb. Voor het dramatische gedoe van Niven die gelijk een boterham wilt, terwijl Livay met zijn hoofd vast zit in zijn shirt. Jevtha die huilend wakker wordt en voor de zestigste keer wilt drinken. Novée die toch besluit om wat anders aan te doen, want dat past beter bij haar schoenen die ze aan wilt.

Bij Jevtha zit er nog niet echt een ritme in. Denk ik een ritme te hebben en veranderd hij die week daarna weer volledig. Jevtha komt wanneer hij komt. Als hij wakker wordt tussen mijn make-up doen of wat dan ook, dan stop ik waar ik mee bezig ben. Om vervolgens Jevtha aan te kleden en hem te voeden. Als hij een goede dag heeft, zet ik hem daarna in het stoeltje, anders in de draagzak, zodat ik toch mijn handen vrij heb. Daarna ga ik weer verder met waar ik gebleven was. Uiteindelijk trekken we onze jassen aan en kunnen we naar school. Ontbijten doe ik meestal als de kinderen op school zijn met (opnieuw) een kind wat gevoed moet worden.

Door mijn goede planning, voorbereidingen, op tijd opstaan, flexibel zijn, je plan aankunnen passen als het anders loopt zonder overprikkeld te raken en duidelijkheid voor de kinderen, loopt het hier lekker. Als ik iets niet fijn vind en wat juist stress oplevert, is het haasten. Als ik haastig iets wil, dan werkt het averechts. Mijn ontspannen houding nemen de kinderen (meestal) over. Zodra ik gespannen ben, zijn ze ook opeens mega langzaam of werken ze niet mee. Je bent als ouder de basis van het gezin. Gaat het met mij lekker, lopen de dingen vaak makkelijker dan dat ik niet lekker in mijn vel zit. Dat is mijn ervaring in ieder geval.

Geen speciaal trucje of moeilijke routine. Gewoon een routine wat haalbaar is voor ons. Je moet het jezelf makkelijk maken. De lat leggen op je eigen hoogte.

Hopelijk heb je wat aan deze blog. Zo niet, dan hoop ik dat je het leuk vond om te lezen. Laat in de reacties op Mamaplaats of Instagram weten hoe jouw routine is. Wie weet kunnen we wat van elkaar leren.

Hopelijk tot volgende week!

Liefs,

Ashley

3 jaar geleden

Wat leuk om te lezen! Vooral optie 1 klinkt zo fijn🥰 Heerlijk om zo de dag te kunnen beginnen☺️

3 jaar geleden

Die werkt al vanaf 5 uur🙂

3 jaar geleden

Met een pasgeboren baby is dat echt weer zoeken inderdaad. Komt helemaal goed, net als bij die twee peuters. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat☺️

3 jaar geleden

Leuk om te lezen! Ook zo leuk dat iedereen weer zo anders is en het op zijn eigen manier doet☺️