Snap
  • Kind
  • rolstoel
  • buitengesloten
  • cerebraleparese
  • Zorgintensiefkind

Mijn kind zit in een rolstoel versus de buitenwereld

Jayden was 3 jaar toen hij zijn eerste rolstoel kreeg.

En echt we maken af en toe wat mee hoor met hem in de rolstoel mensen die je aanstaren, soms met open mond, of fluisteren als je langs loopt of mensen die gewoon hun ongevraagde mening geven.

Mensen reageren allemaal zo anders op Jayden, wat mij vooral op valt is dat het vaak de ouders zijn die hun kinderen weg houden bij Jayden.

Dit is helemaal nergens voor nodig echt niet.

Kinderen zijn vaak juist alleen maar nieuwsgierig en zitten vol met vragen terwijl ouders zich vaak schamen hiervoor.

Ik snap dat het soms wat ongemakkelijk kan zijn dat je niet weet hoe je moet reageren op een kind in een rolstoel want ja wat zeg je nou tegen een kind in een rolstoel? Wat begrijpt het kindje?

Probeer toch gewoon zo normaal mogelijk te doen want het gedrag van ouders word overgenomen door kinderen en hierdoor richt je alleen maar meer schade aan

Hier een paar tips van mij voor jou:

We zijn niet van breekbaar

Het is allemaal goed bedoeld van mensen om ons gevoel te willen beschermen maar hey ik ben ook een mens en wij zijn echt niet minder kwetsbaar dan andere mensen.

Jayden zijn beperking is een deel van ons leven geworden, ik heb liever dat mensen gewoon vragen stellen dan kan ik deze beantwoorden dan dat mensen hun eigen invulling geven.

Het doet meer pijn als je ons vermijd omdat wij "vreemd" of "anders" zijn.Laat een kind ook gewoon kind zijn

Wat ik vaak zie gebeuren als ik ergens met Jayden ben is dat ouders hun kind weg trekken bij Jayden.

Jayden is dan wel lichamelijk beperkt maar heeft heel goed door wat er gebeurd, helemaal nu hij ouder word vraagt hij mij vaak wat er is en waarom het kindje niet met hem mag spelen.

Zorg intensieve kinderen zijn net als andere kinderen super sociaal en vinden het juist leuk als een kindje samen wil spelen of alleen even gedag komt zeggen

Aapjes kijken

Soms voel ik me net een dier in een dierentuin die opgesloten zit in een kooitje en bewonderd word door voorbijgangers.

Hoe vaak mensen ons niet aan blijven staren of sommige zelfs ons na/aan wijzen.

Echt geloof me ik ben geen wild dier die je op eet als je gewoon normaal gedag zegt maar het doet wel pijn als kinderen zeggen kijk mama dat kindje zit in een rolstoel en mama dan sssst fluistert en dan snel doorlopen in de hoop dat ik het niet gezien of gehoord heb.

Behandel ze niet anders

Kinderen hebben vaak nog helemaal niets door dan iemand anders is want wat maakt het uit of dat kindje donker is, andere ogen heeft of in Jayden zijn geval niet kan lopen?

Kinderen zijn sociaal en vinden het maar wat gezellig om samen te spelen, ze zijn vaak een stuk socialer dan wij volwassenen.

Daar gaat het nou net mis, wij als ouders geven de verkeerde informatie aan kinderen.

Ze baseren de stempel op de informatie die ze krijgen van volwassenen, jij bent de gene die je kind moet leren dat het niet erg is om anders te zijn en dat het ook helemaal niet verkeerd is.

Wie weet worden het wel vriendjes? maar leer ze dat het niet nodig is om bang te zijn voor iemand die anders is.

Zet de eerste stap

Een gesprek aangaan kan soms ingewikkeld zijn dat begrijp ik maar al te goed maar een simpel gebaar van oogcontact maken of een glimlach naar ons, dat is al zoveel anders dan ons aanstaren.

Je geeft anderen ieder geval het goede voorbeeld en niet naar andere wijst of ze aanstaard.

Heb je wel tijd en zin om een gesprek aan te gaan.

Vraag dan gewoon wat basis dingen aan de persoon in kwestie zelf zoals de naam van de persoon of hoe oud het kind is?

Praat op een rustige maar normale manier, Jayden bijvoorbeeld word soms als peuter aangesproken koetjie koetjie taal dat hij me soms echt aan kijkt van mam gaat het wel goed met die gene?

Medelijden

Veel mensen vinden Jayden "zielig" nou zielig is hij absoluut niet.

Integendeel ik denk dat hij gelukkiger in het leven staat dan menig volwassen persoon, hij is nooit boos of chagerijnig .

Het is zelfs wel een voor gekomen dat Jayden iets wou hebben in de winkel en ik daar net als andere mama's ook wel eens nee op zeg en ja dan kan hij net als een "gezond" kindje soms best een driftbui krijgen.

Er stond een man bij de kassa en daarna rekende ik af waarop de caissière zei mevrouw deze zijn voor uw zoontje die heeft die meneer net betaald want hij vond het zielig dat hij het niet mocht hebben.

Kort samen gevat

Oke de tekst is groter geworden dan ik in gedachten had maar zoals ik normaal kan kletsen ga ik dus ook los achter mijn computer.

Als ik begin dan stop ik niet meer! Sorry daarvoor!

Ik vind het altijd prettiger als mensen gewoon groeten en niet doen alsof wij een monster zijn of een besmettelijke ziekte hebben en mochten we in gesprek raken knoop dan een simpel gesprek aan en heb je vragen stel ze gewoon lekker.

Het doet mij nog steeds veel verdriet om te zien dat een bijzonder kindje of iemand die anders is dan “normaal” is anders bekeken word in de maatschappij helaas het is wat het is.

Ik hoop dat veel mensen deze blog zullen lezen en zich bewust worden van hun mindset als je iemand tegen komt die anders is.

Want met elkaar kunnen we zorgen dat ook deze doelgroep meer geaccepteerd gaat worden in de maatschappij

Leer kinderen dat het niet eng is al kan de rolstoel voor een kindje misschien eng zijn maar benadruk de angst niet.

3 jaar geleden

Mooie tips 😘

3 jaar geleden

Bedankt voor je lieve woorden. Vaak is het onwetendheid dus ik hoop dat mensen zich bewust er van worden. Lijkt me heel leuk om jullie eens te ontmoeten 😁

3 jaar geleden

Wat absurd dat mama's hun kinderen weghouden vlbij kindjes die in een rolstoel zitten! Serieus ik zit deze blog te lezen met open mond van verbazing. Ik hoop dat wij elkaar eens tegen mogen komen. Mijn dochter houd ik nooit niet weg bij een kindje waarmee ze wil spelen. Wel goed van je dat je deze blog schrijft bewustwording voor sommige ouders moet blijkbaar gewoon. Jullie zijn toppers dikke kus voor jullie beiden 😘

3 jaar geleden

Ik hoop dat op een dag dit zal veranderen vaak is het onwetendheid..