Snap
  • Kind
  • Veilig
  • veiligheidnl
  • #vallen
  • #mamaplaatscollab

Leren vallen met ValOK!

Om letselschade bij je kindje te voorkomen

Buitenspelen; je kind doet het vast het liefst de hele dag door en dat gaat waarschijnlijk niet altijd zonder slag of stoot. Wist jij dat er elke dag 500 kinderen met letsel op de eerste hulp belanden? Van de ernstige letsels is in 82% van de gevallen een val de oorzaak. Letsel als gevolg van een val kan worden voorkomen. Niet alleen door alle risico’s te vermijden, maar juist ook door kinderen met risico’s te leren omgaan. Dus het is tijd om in actie te komen! Laat je kind vallen met Val OK!; gratis simpele én speelse valoefeningen die niet alleen leerzaam zijn, maar vooral ook heel leuk!

Een val is vaak al gebeurd voordat je het doorhebt. Je kind is de hele dag aan het rennen en springen, thuis, op het schoolplein of in de speeltuin en dat gaat niet altijd goed. Door veel te bewegen ontwikkelt je kind motorische vaardigheden zoals balanceren, rennen, zwaaien en klimmen, maar vaak wordt vergeten dat je kind ook leert inschatten. Je kind leert na te denken over of hij niet te hard door de bocht gaat met zijn fiets of over of het verstandig is in die ene boom te klimmen. Door risicovol te spelen leert je kind deze inschatting beter te maken, maar dat gaat soms nog wel eens mis…

Oorzaken

Elk uur van elke dag belanden er ruim 20 kinderen tussen de 0 en 18 jaar met letsel op de eerste hulp en heel vaak komt dat door een val. Dat vallen de belangrijkste oorzaak is van letsel bij kinderen is geen kwestie van domme pech. Er zijn drie belangrijke oorzaken waarom kinderen meer vallen én waarom ze ook letsel oplopen na een val. Kinderen bewegen tegenwoordig veel te weinig, wat leidt tot:

Verslechterde motorische vaardigheden: door te weinig beweging zijn zij minder lenig en hebben ze minder kracht om een klap op te vangen, maar vooral door een mindere coördinatie (lichaam aansturen) vallen zij sneller en minder goedOvergewicht: een kind dat een val wilt stoppen door zijn handen uit te steken zal meer krachten op bijvoorbeeld zijn pols krijgen en daardoor een zwaardere polsblessure oplopen dan een lichter kindNiet weten hoe ze een val moeten opvangen: kinderen doen te weinig bewegingservaring op hun eigen grens te weten en het goed te kunnen.

Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uitstrekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico's inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische- en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit. Het is dus belangrijk dat jouw kind leert hoe hij moet vallen en dat kun je op een leuke manier doen met Val OK! 

Meer informatie over leren vallen vind je hier.

Leren vallen met Val OK!

Het veranderen van je (natuurlijke) reflexen doe je niet zomaar even, hiervoor moet je oefenen, oefenen en oefenen. Als ouder kun je je kind hierbij helpen door spelenderwijs simpele oefeningen te doen, is het voor je kind én jou hartstikke leuk om te leren vallen! VeiligheidNL heeft Val OK! opgericht: hier kun je alle oefeningen vinden en uitvoeren met de bijbehorende video en downloadable. 

Zo werkt het

Bij iedere oefening hoort een fantasie die jullie naspelen. Zo is het kind de ene keer een sluipende leeuw en speelt hij daarna weer een ijsbeer die van een rots tuimelt. Zorg dat je kind een oefening veilig uitvoert, voordat jullie doorgaan naar de volgende oefening. Pas als hij een oefening 5 tot 10 keer veilig heeft uitgevoerd, heeft hij 'm echt onder de knie. Bij iedere oefening geven zij een adviesleeftijd, advies over de materialen die je nodig hebt en tips om de oefening moeilijker of makkelijker te maken.

Meer informatie over de valoefeningen vind je hier

's avatar
3 jaar geleden

Handigggg

's avatar
3 jaar geleden

Goede tips, dit ga ik zeker oefenen met mijn kids 👍

's avatar
3 jaar geleden

Wat handig!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.