Snap
  • tips
  • favorieteouder
  • papa

Je kleintje heeft een favoriet: zo ga je ermee om!

Een bekend scenario voor veel ouders..

Je kind lijkt een duidelijke voorkeur te hebben voor één ouder. Hoewel het normaal is dat kinderen hechtingsvoorkeuren hebben, kan het soms voor de andere ouder uitdagend zijn. Hoe ga je hiermee om? Hier zijn tips om deze fase met begrip te doorstaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van een favoriete ouder een normaal onderdeel is van de ontwikkeling. Kinderen bouwen sterke banden op met degenen die hen verzorgen, dus het is niet ongebruikelijk dat ze op een bepaald moment een voorkeur ontwikkelen.

Wees geduldig

Begrijp dat dit slechts een fase is en dat de voorkeur met de tijd kan veranderen. Wees geduldig en geef je kind de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten.

Creëer positieve associaties

Maak positieve associaties met de andere ouder. Denk aan leuke activiteiten die ze samen kunnen doen!

Tip: samen werken aan iets zorgt voor het creëren van een band, denk aan bijvoorbeeld knutselen of iets bouwen met lego.

Zorg voor individuele tijd

Besteed individuele tijd met je kind om een hechtere band op te bouwen. Dit kan helpen bij het verminderen van eventuele gevoelens van jaloezie.

Communiceer met je partner

Praat openlijk met je partner over deze fase. Het is belangrijk dat jullie elkaar steunen en begrijpen dat het niet persoonlijk is. Bespreek manieren waarop jullie samen kunnen werken om de band met het kind te versterken.

Geef niet te veel toe aan de voorkeur

Probeer niet altijd precies te doen wat je kind wil. Verdeel de zorgtaken gelijkmatig en geef niet altijd toe aan wat je kind het liefst wil. Als je elke keer toegeeft, gaat je kind dat als normaal beschouwen. De voorkeur kan dan langer duren. Als je kind het moeilijk vindt, kunnen jullie de taken samen doen, maar alleen tijdelijk.

Laat je kind niet merken dat jij je afgewezen voelt

Bekijk de situatie van een afstand en vat het niet te persoonlijk op. Als je kind ziet dat je je afgewezen en gekwetst voelt, kan het dat gebruiken als een manier om dingen voor elkaar te krijgen. Je kunt wel zeggen dat je het jammer vindt.

Verschil tussen voorkeur en eenkennig

Een duidelijke voorkeur voor de vader of moeder verschilt van eenkennigheid. Eenkennigheid is een normale fase in de ontwikkeling van een baby en varieert van het ene kind tot het andere. Wanneer een kind eenkennig is, klampt het zich sterk vast aan jou of aan anderen bij wie het zich vertrouwd voelt. Het kan gaan huilen zodra je uit zijn gezichtsveld verdwijnt, maar ook als er iemand in de buurt komt die het niet kent. 

Trending op Mamaplaats: ''Het was magisch, ik kon de hele wereld aan''

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.