Snap
  • Kind
  • kinderen
  • spelen
  • aandacht
  • houtenspeelgoed
  • zelfspelen

Je kind zelf laten spelen: hoe pak je dat aan?

Veel jonge kinderen vinden het lastig om zichzelf te vermaken, of ze vinden het simpelweg een stuk gezelliger om niet alleen, maar samen met papa of mama aan de slag te gaan. Alhoewel dat best gezellig kan zijn, is het natuurlijk ook goed om je kind te leren zonder er steeds bij te hoeven zitten zelf te spelen. Maar hoe pak je dat aan?

Samen spelen = aandacht

Veel kinderen vinden het reuzeleuk om samen met papa of mama te spelen. Het gaat hen lang niet altijd om het spel zelf, maar zeker ook om de aandacht. Want samen spelen, dat betekent een moment van volledige aandacht, en dat is precies wat kinderen willen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je deze ook geeft, en is dagelijks één of meerdere momenten samen met je kind harstikke fijn en belangrijk. Het is een echt momentje van jullie samen, iets waar je als je kind groter is ook vast en zeker met veel plezier aan zal terugdenken.

Dat betekent echter niet dat je er altijd maar bij moet gaan zitten als je kind speelt, ook al zou het kind dan nog zo graag willen. Dat is niet handig voor jou, je hebt nog meer te doen, maar op de lange termijn ook niet goed voor het kind. Dat moet zich ook verder ontwikkelen, en leren af en toe zichzelf te vermaken. Maar hoe pak je dat aan, en hoe houd je je poot stijf als je kind blijft jengelen om samen te spelen?

Wees duidelijk en pak je momenten

Een goede manier om je kind ook af en toe zelf te leren spelen, is door samen aan iets te beginnen, en direct afspraken te maken over het vervolg. ‘We gaan nu even samen de diertjes uitzoeken, en daarna ga jij er zelf mee spelen’, bijvoorbeeld. Geef het kind vanaf het begin van de activiteit de leiding, zodat het wordt gestimuleerd zelf iets te verzinnen. Het is voor een kind gemakkelijker om vervolgens zelf door te gaan met een activiteit of spelvorm die het zelf verzonnen heeft, dan met eentje die jij hebt aangedragen.

Het juiste speelgoed kan hierbij helpen. Houten speelgoed staat erom bekend dat het de fantasie van kinderen prikkelt, en vaak verschillende manieren biedt om ermee te spelen. Dat is precies wat je kind nodig heeft, zo kan het echt leren zelf iets te verzinnen om te doen, en een stuk speelgoed op deze manier steeds ‘opnieuw uit te vinden’.

Ook het knutselen kun je op deze manier aanpakken. Met houten knutselspullen kun je een kind een projectje laten verzinnen, en dit samen uitvoeren. Stimuleer het daarna om nog iets te verzinnen, en laat het dit keer zelf aan de slag gaan. Stapje voor stapje leer je je kind op deze manier om ook zelf te spelen. Het zal niet in één keer soepel verlopen, en best op wat tegenstand kunnen stuiten, maar uiteindelijk maak je het op deze manier leuker voor jullie allebei.