Snap
  • Kind
  • kinderopvang
  • zomervakantie
  • loslaten
  • basisschool

In jouw schaduw

Over loslaten op de basisschool

Ik sta je van een afstandje te bewonderen. Tien minuten voor de school uit is kom ik aanrijden. Jullie zijn aan het buitenspelen. Aan de overkant van het smalle straatje ga ik in de schaduw staan, een beetje uit het zicht. In de hoop dat je mij niet ziet en ik even kan kijken hoe je in de groep je plekje vindt.

Begin januari begon jouw school avontuur en je bent daarna zo snel verandert! Ik zie nu dat je vaste vriendjes en vriendinnetjes hebt. Je zingt de liedjes mee en af en toe sta je nog wat verdwaald om je heen te kijken. Hoe zal het voor je voelen? Al die rennende kinderen om je heen en jij zoekt aansluiting.

Als iemand een beetje lelijk tegen je doet voel ik dat in mijn buik. Een bepaalde kriebel die me bijna dwingt om uit de schaduw te stappen en in te grijpen. Maar aan jouw gezicht en reactie zie ik dat je mij niet nodig hebt. Je lost het helemaal zelf op, op jouw manier. En daar leer ik ook weer van.

Wanneer jullie moeten verzamelen zie je mij ineens staan. De glimlach op onze gezichten kruizen elkaar en mijn hart maakt een sprongetje bij het zien van jouw reactie op mij.

Dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht. Ik sta soms letterlijk in de schaduw van jouw leven en dat is prachtig. Het is een manier van loslaten, jouw je eigen weg laten vinden. Maar weet dat je mij daar altijd kan vinden. Als je het zelf even niet meer weet stap ik naar voren en laat je zien welke richtingen je op kan gaan. Zo wijzen we elkaar de weg.