
Ik ga leren lezen en schrijven!
'Elk kind zal groeien wanneer je hem of haar de juiste handvatten aanreikt!'
‘Ik ga naar school, dus ik ga leren lezen en schrijven!’
Dit is een uitspraak die vaak wordt gedaan door kinderen van 4 die gaan beginnen op school. Maar wat valt zo’n eerste dag dan eigenlijk tegen en de eerste twee jaar…
‘Pas’ in groep 3 beginnen de kinderen met het daadwerkelijk leren van de letters en het schrijven van letters en vervolgens de woorden. Maar al het voorwerk ligt in de kleuterklassen, al hebben de kinderen dat vaak zelf niet in de gaten. In de kleuterklassen wordt er veel gewerkt aan onder andere de fijne motoriek. Hiervoor doen wij verschillende activiteiten: kralenplanken maken, met een grote pincet voorwerpen pakken, kralen rijgen, spelletjes met knijpers, knippen en plakken en ga zo maar door. Deze activiteiten hebben een grote rol bij het leren schrijven. Op deze manier zijn zij bezig met de juiste pengreep en de ooghandcoördinatie.
Ik merk wel dat er interesse is vanuit de kinderen zelf in het schrijven en leren van de letters. Wij bieden op school één letter aan per thema. Hier doen wij verschillende activiteiten mee: stempelen, schrijven in zand, kleien, een woordweb maken, elk thema weer iets nieuws.
Taal speelt een hele grote rol binnen het onderwijs. In de kleuterklas besef ik dit ook heel goed. De woordenschat van deze kinderen maakt hier zulke grote sprongen. Elk thema maken wij een woordweb, de kinderen bedenken dan zelf woorden bij dit thema. Hier komen de mooiste en verrassendste woorden uit, zo zei een kind bij het thema wonen: ‘juf ik weet ook nog een woord, kuipmixer’. Door de interesse van deze jongen op het gebied van bouwen en een vader die in de bouw zit, weet sinds die dag de hele klas wat een kuipmixer is. Weer een woord dat zij nooit meer zullen vergeten!
In beide klassen zijn wij niet alleen bezig met de Nederlandse taal maar ook met de Engelse taal. In één van mijn klassen zit een Engels meisje en de andere kinderen in de klas vinden dit reuze interessant. Zij willen graag Engelse woordjes kunnen zeggen om te kunnen praten met haar. Maar wat ik zo bijzonder en mooi vind is dat alle kinderen in de klas met dit Engelse meisje spelen en ‘praten’ zonder dat ze elkaars taal spreken en beheersen!
En of deze twee talen nog niet genoeg zijn… Ik gebruik ook nog gebarentaal in mijn klas! Wat een mooie en super taal is dat! Ik gebruik de gebarentaal als ondersteuning, dit betekent dat ik de woorden benoem en hierbij de gebaren gebruik die horen bij dat woord. Zo weten de kinderen de dagen van de week te benoemen met de bijbehorende gebaren. Doordat het voor de kinderen visueel en auditief is merk ik dat zij de dagen van de week sneller oppikken. Ik ben er super enthousiast over geworden. Ik gebruik het steeds meer omdat ik daadwerkelijk effect zie!
In mijn andere klas heb ik een jongetje die op dit moment nog helemaal niet praat, voor hem werken de gebaren ook super. Hij kan zich op sommige momenten niet duidelijk maken maar wanneer ik dan dezelfde vraag stel met gebaren knikt hij ja of nee. Met deze jongen zijn wij aan het oefenen voor zijn taalgebruik. Afgelopen dinsdag heeft hij bij mij in de klas een verstaanbaar woord gezegd, ik kon precies horen wat het was. Dit moment was in de kring. Alle andere kinderen hoorden het ook, iedereen keek met open mond naar hem en begon spontaan te klappen en te juichen. Dit jongentje wist niet wat hem overkwam, zijn blijdschap kon niet op. Hij heeft die dag voor hem iets nieuws ontdekt. Ik ben zo trots op hem!
Iets wat ik ook elke dag doe om de taal en de woordenschat van de kinderen te stimuleren is voorlezen. Het is gebleken dat wanneer kinderen een kwartier per dag voorgelezen zouden worden, zij 1000 woorden per jaar leren. Waarom zou je dit niet doen?! Het is één van de mooiste dingen, voorlezen. Jezelf helemaal inleven en verliezen in het verhaal en de kinderen gaan dan vanzelf met je mee. Zij leven zich helemaal in, in de personen en gebeurtenissen uit het verhaal. Ze horen nieuwe woorden en pikken deze op en vinden het zo’n heerlijk rustmomentje op een lange schooldag. Tegenwoordig zijn er zulke mooie boeken en deze boeken kun je allemaal naspelen met handpoppen, vertelplaten/mooie prenten en voorwerpen die passen bij dat boek.
Ik raad het iedere mama (en papa) aan, elke dag je kind(eren) voorlezen, minimaal 15 minuten. Het is een heerlijk één op één moment en zo gezellig!
JufDanielle
Bedankt! ?
Mamaplaats
Wat leuk geschreven Daniëlle!
JufDanielle
Bedankt! ?
GMGN
Geweldig geschreven