Geen geld voor bijles? Dit zijn de alternatieven
Er zijn ook gratis bijlessen voor gezinnen met minder budget
Heeft jouw kind een achterstand op school? Dan kan bijles een uitkomst bieden, maar niet ieder gezin kan zich die prijzige bijlessen veroorloven. Dit zorgt daarom voor een kansenongelijkheid onder leerlingen en dat moet veranderen volgens onderwijsinstanties. Heb jij het financieel wat minder breed om betaalde bijles te financieren? Er zijn een aantal alternatieven die een stuk vriendelijker zijn voor je portemonnee. Benieuwd? Lees dan snel verder!
Het kan best een zorg zijn als jouw kleintje moeite heeft om bij te blijven in de klas. Op de basisschool is er nog ondersteuning beschikbaar, maar zodra de middelbare school aanbreekt, wordt er een stuk meer zelfstandigheid verwacht. Docenten hebben veel leerlingen om zich om te bekommeren en er is simpelweg minder tijd voor individuele begeleiding. Terwijl sommige kinderen prima meekomen met het reguliere onderwijs, geldt dat misschien niet voor jouw kleintje. Dus, wat kun je dan het beste doen? Er zijn alternatieven! We zetten ze hieronder voor je op een rij.
Samenvattingen
Je kent het wel, die enorme hoeveelheid informatie die jouw kind moet onthouden. Soms lijkt het alsof ze door de bomen het bos niet meer zien, toch? Maar daar komen samenvattingen om de hoek kijken! Ze zijn misschien niet het complete plaatje, maar ze geven wel een handig overzicht van wat echt belangrijk is. Dat maakt het leren van geschiedenis of andere vakken een stuk makkelijker voor jouw kleintje.
Oefenexamens
Voor de grote kids in de bovenbouw zijn oefenexamens echt een zegen! Door regelmatig te oefenen met vragen uit voorgaande jaren, raakt jouw kind vertrouwd met de vraagstelling. Hoe vaker ze een soortgelijke som tegenkomen, hoe sneller ze de juiste aanpak vinden. Vooral bij exacte vakken zijn oefenexamens onmisbaar!
Duik in de digitale wereld
Wist je dat er een schat aan gratis apps en programma's zijn die jouw kind kunnen ondersteunen bij het leren? Van ademhalingsoefeningen tot een schema met de beste tijden om te studeren. Dit zijn handigheidjes die al veel verschil kunnen maken. Als je kind een bepaald onderwerp niet goed begrijpt, staan er op Youtube ook enorm veel tutorials die kunnen helpen. Laat jouw kind gerust zijn telefoon of tablet gebruiken om toegang te krijgen tot deze handige hulpmiddelen. Het is allemaal gratis en voor niets beschikbaar en kan echt een wereld van verschil maken!
Netwerken
Het kan echt nuttig zijn voor jouw zoon of dochter om een studiegroepje te vinden. Of het nu in de buurt is of online, samen met anderen huiswerk maken kan heel motiverend zijn. Ze kunnen elkaar helpen en motiveren, en wie weet, misschien maken ze zelfs nieuwe vriendjes of vriendinnetjes! Een beetje gezelschap tijdens het studeren maakt het allemaal een stuk leuker, toch?
Vraag een student
Heb je toch liever 1-op-1 begeleiding voor je kind? Dit alternatief is niet geheel gratis, maar wel een stuk goedkoper! Er zijn namelijk tal van studenten die op zoek zijn naar een bijbaantje en klaar staan om te helpen met huiswerk en studeren. Vraag eens rond in je netwerk of er iemand bekend is met zo'n student, plaats een berichtje op social media of hang een briefje op in de lokale supermarkt. Zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft welke vakken ondersteuning vereisen, hoeveel uur per week je nodig hebt en wat je bereid bent te betalen. Zo voorkom je eventuele misverstanden achteraf.
Samenwerken met andere ouders
Wist je dat samenwerken met andere ouders een geweldige manier kan zijn om jouw kleintje goede én betaalbare huiswerkbegeleiding te bieden? Bijna elke ouder heeft wel een bepaalde kennis waarmee ze kinderen kunnen ondersteunen. De één blinkt uit in geschiedenis, de ander is een taalwonder, en weer een ander schittert in biologie en wiskunde. Vorm kleine studiegroepen met ouders en leerlingen uit dezelfde school of buurt. Door verschillende sterke punten en vaardigheden te combineren, kunnen jullie meerdere kinderen tegelijk helpen en ondersteunen.