"Gebruik het woord 'peutermasturbatie' niet meer"
Afgelopen dagen ontstond er veel ophef over dit woord.
Het is De Week van de Lentekriebels, oftewel relationele en seksuele vorming. In veel programma's en media werd dit onderwerp uitvoerig besproken, waaronder ook in de podcast 'Groeipijn'. Hier kwam ook het onderwerp 'peutermasturbatie' ter sprake. Dit specifieke woord zorgde voor enorm veel kritiek. Sanderijn van der Doef, psycholoog en seksuoloog (auteur van diverse voorlichtingsboeken voor kinderen) begrijpt de kritiek. Lees snel verder!
De Instagram-video, met een clip uit de 'Groeipijn' podcast waar de ophef over ontstond, is hieronder te zien. Hier stipt podcast-gast Belle Barbe (oprichter Seksualiteitschool) het onderwerp aan.
Friemelen aan lichaam op toevallige manier
Sanderijn vindt dat dit woord masturbatie niet handig gebruikt is, omdat het niets te maken heeft met masturbatie bij volwassenen. "Kinderen tussen de 0 en 2 jaar friemelen vaak op een toevallige manier aan hun lichaam. Ze steken ook hun duim of vingers in hun mond en sabbelen erop. Dat vinden ze lekker en worden ze rustig van. En op een gegeven moment komen ze dan ook met hun handen tussen de benen. Dat voelt voor hen dan prettig en aangenaam, net als die duim of vingers in de mond. Bij sommige kinderen wordt dit daarom een gewoonte."
Onderzoek
Sanderijn geeft aan dat wetenschappelijk is aangetoond dat kinderen op jonge leeftijd al kunnen beginnen met friemelen aan de geslachtsdelen en dat begint op een toevallige manier. "Dit kan al gebeuren bij baby's van 8 tot 12 maanden. Het kind vergeet daarna ook dat het dat heeft gedaan. Als je kindje 1 jaar is, kan het veel beter oorzaak- en gevolgrelaties leggen en dus onthouden dat dat gedrag prettig is, en het misschien nog een keer wil doen. Dat zie je bij kinderen tussen de 1 en 2 jaar. En vanaf ongeveer 2 jaar kunnen sommige kinderen dit daarom vaker gaan doen."
Wat kun je als ouder doen?
Sanderijn legt uit dat het aan de ouder is om te bepalen hoe je reageert op het friemelen aan de geslachtsdelen bij je kind. Het heeft ook heel erg te maken met hoe je daar zelf instaat. "Er zijn ouders die het helemaal niet erg vinden dat hun kindje dat doet en die laten dat dan ook gewoon gebeuren. Er zijn ook ouders die dat niet leuk vinden om te zien bij hun kind."
Vind je het onprettig dat je kind aan zijn geslachtsdeel friemelt? Dan heeft Sanderijn wel een advies. "Als je dit niet leuk vindt, moet je het niet gaan verbieden op een manier waarbij je kind denkt dat hij stout is of straf krijgt. Je gaat uitleggen dat jij als ouder dat niet prettig vindt. Je zou je kind kunnen afleiden of voorstellen een ander spelletje te doen."
Bovendien benadrukt Sanderijn dat je als ouders ook duidelijk kunt maken dat er regels zijn voor dit gedrag. "De regel hierbij is dat je het niet in het openbaar doet, omdat anderen het misschien ook niet prettig vinden om dat te zien. Vind je het als ouder niet erg dat je kind dat doet? Dan zeg je niets en laat je het gewoon gebeuren. Dat verschilt per ouder."