Snap
  • Kind
  • communicatie
  • papablog
  • intens
  • zorgenkindje
  • Zorgintensief

De intense band tussen vader en zoon

Ook zonder communicatie is de band onvoorwaardelijk

Wat is een band die je als vader kunt hebben met je kind? Hoe zie je nou dat je kind van je houdt? Want normaal zegt je kind het tegen je Mam, papa ‘Ik hou van je’. Maar wat als je kind niet kan praten?

In de tijd dat mijn partner zwanger was, zag ik het al helemaal voor mij, Als die kleine straks geboren is en eenmaal een paar jaar oud is… Dan ga ik lekker een balletje trappen, laat ik hem dit zien en dat…. Maar hier liep dat even helemaal anders. Ons leven draaide 360 graden om van het normaal. (zie mijn vorige blogs voor het verhaal, of website www.wieisdaan.nl).

Met alle liefde en al mijn kracht zorg ik tot op de dag van vandaag voor Daan. Een 6 jarige jongen met een zeldzame chromosoomafwijking. Een jongen die niet kan lopen, niet kan zitten, niet kan staan en niet kan praten. Hij zit in een rolstoel.

Waar ik dagelijks meerdere keren per dag zeg Papa houdt van jou. Maar een antwoord komt er niet terug. Geen ik hou ook van jou. Maar toch weet ik dat hij van mij houdt. Want ik krijg een dikke lach terug. Hetzelfde is met een knuffel of een kusje. Als ik hem vraag krijgt ‘papa een knuffel’ dan komt hij naar je toe en geeft je een knuffel. Hetzelfde met een kusje. Dat is de intense band die ik heb met Daan. Hij begrijpt mij tot zekere hoogte, maar hij kan niet reageren met zijn stem. Hij zit op een ontwikkeling van 6 tot 12 maanden. Maar door veel te herhalen leert hij. Vandaar dat hij dingen die vaak herhaald worden en terugkeren leert te begrijpen.

De intense band tussen vader en zoon, is vaak in een normaal gezinsleven anders, je praat met elkaar en begrijpt elkaar. Maar ook als het net anders is, is er ook die intense band alleen op een andere manier. En ik ben ontzettend blij met Daan, ik zou me niet eens meer een leven zonder Daan kunnen bedenken. De liefde die je terug krijgt is ongekend. Hij kan geen papa zeggen, maar al je zegt waar is papa, komt hij naar me toe. De intense band tussen papa en zoon is dat voor mij.