Snap
  • Kind
  • onderzoek
  • engels
  • tweetalig
  • tweetaligopvoeden
  • OPOL

Bilingual parenting

Sinds onze verhuizing naar Nederland is het steeds lastiger om tweetalig op te voeden.

Hiya!  Sinds onze verhuizing naar Nederland lijkt het steeds meer op te vallen dat wij Zoë op een 'andere' manier opvoeden, namelijk tweetalig! Waar het in Engeland nog de normaalste zaak was dat we haar toespraken in het Engels en Nederlands lijkt het hier wat vraagtekens te veroorzaken. Waarom zou je in hemelsnaam tweetalig opvoeden? Waar heeft ze dat nou voor nodig? Vooral die laatste opmerking geeft óns weer vraagtekens. Want het is voor ons niet meer dan duidelijk dat ze het overal voor nodig heeft, nu, maar ook later.

Maar hoe doen we het dan? 

Wij passen de OPOL-Methode toe; One Person, One Language. Toen ik nog zwanger was van Zoë besloten mijn man en ik dat hij de Nederlandse taal voor zich zou nemen en ik de Engelse taal. Ik kan je vertellen; de eerste 2 weken na haar geboorte waren moeilijk. Het ging zó tegen mijn natuur in maar ik heb me eroverheen gezet. Bij de OPOL methode is het heel belangrijk dat je strikt bent en blijft. Het is dan ook het beste om bij de geboorte te starten. Door één taal per ouder vast te houden leert het kind het verschil tussen de twee talen. Dit gaat niet overnight en duurt zelfs een aantal jaren. Wij hebben ons laten vertellen dat een tweetalig kind tot een jaar of 4 achter kán lopen qua taalontwikkeling. Nou zal dit per kind verschillen.

Loopt ze achter?

Het simpele antwoord is 'Ja'. Echter is dat niet in het Nederlands. Ze loopt daarin voor. Zet je haar naast een Brits kind, dan loopt ze achter. Toen we in Liverpool woonde was haar voertaal Engels. Dit hoorde ze gewoon het meeste op een dag. De meeste woordjes die ze zei, waren in het Engels. Maar een kinderbrein is zo snel met informatie verwerken! Na onze verhuizing naar Nederland hoorde ze meer Nederlands en leerde ze steeds meer Nederlandse woordjes. Logisch natuurlijk. We hebben bewust gekozen voor een opvang waar ze de dag in het Engels beginnen. Op deze manier word ik ook ondersteund. Toch is het soms lastig om vol te blijven houden. De Nederlandse taal gaat nu sneller en dat vind ik soms best jammer. Gelukkig weten we dat ze het weer zal inhalen.

Praat je nóóit Nederlands met haar?

Ik zal haar niet verbeteren als ze zegt dat ze tellie (tv) wil 'kijken '. Soms herhaal ik de Nederlandse woorden die ze zegt. Ik wil haar niet het gevoel geven dat ik haar niet begrijp. Want dat doe ik wel. Ik ben strikt in het spreken van de Engelse taal maar als ze voor de 10e keer een woede-aanval om niks krijgt, dan wil ik haar best een preek geven in het Nederlands. Weet ze direct dat het klaar is. Waarschijnlijk voelt dat voor haar als wanneer jouw moeder je met volledige naam toespreekt; foute boel!

Nadelen

Een nadeel van een tweetalige opvoeding is dat de vocabulaire per taal kleiner is. Dit zorgt dus voor een tijdelijke taalachterstand. Kinderen verwerken dubbel zoveel informatie en hebben dus ook langer de tijd nodig om dit te doen. Meestal gebeurt dit rond een jaar of 4. Ik zie het dan ook niet als een nadeel want het is maar tijdelijk.

Voordelen

Beide talen worden in  een ander gedeelte van de hersenen verwerkt. Ze noemen dit ook wel 'verschillende systemen'. Hierdoor leren kinderen sneller verbindingen te zien en te maken, hebben ze een betere grammatica. Ook is de vaardigheid om aan jezelf en anderen gedachten, ideeën en intenties toe te schrijven en op basis daarvan te anticiperen op het gedrag van anderen beter als bij een kind dat 1 taal leert.(Feldman, 2016, p. 304) Tevens wordt het leren van een 3e en volgende taal, ook veel makkelijker!

Het allerbelangrijkste voor ons was dat het voor haar toekomstige carrière een pluspunt is dat ze native is in Engels. De taal wordt bijna overal ter wereld gesproken. Mocht ze ons ook eens kwijtraken op vakantie dan kan ze zich altijd verwoorden. Dat stelt toch wel gerust! Ondanks dat het echt niet altijd makkelijk is, hebben we nog geen moment spijt van onze keuze. De mensen die het niet begrijpen, laten we lekker achter ons. 

What about you?

Ben jij tweetalig opgevoed (dus niet op school) of voedt je je kind(eren) tweetalig op, dan ben ik heel benieuwd naar hoe jij het aanpakt!

Snap

Volg je mij ook al op Instagram? Hier vertel ik nog veel meer over ons ietswat aparte leven. Ik zie je daar!

Mama Marlies's avatar
5 jaar geleden

Wij voeden onze dochter niet tweetalig op. Wel voor de geboorte met mijn zus over gehad, zij verhuisde toen net naar New York en het leek haar een goed plan. Voor ons helaas niet haalbaar, i.v.m gezondheidsredenen. Maar ze begon heel vroeg met praten, loopt taalkundig heel erg voor. En toen ze mijn internationale vriendengroep op 3 jarige leeftijd voor de tweede keer ontmoette, wilde ze ook Engels leren. We doen dit nu al 1,5 jaar spelenderwijs. Dmv liedjes en boekjes. Ze vindt het super leuk en het gaat best goed. Ik hoop dat we haar op speelse wijze de Engelse taal een beetje meegeven, zodat ze het straks makkelijker op pikt op school. Ze wil nu ook Zweeds leren, want mijn zus is nu net verhuisd naar Zweden. 😂 Taal is zeg maar echt haar ding. 😂 😂

MamaMichel's avatar
5 jaar geleden

Super interessant om te lezen! Tijdens de zwangerschap hebben we hier wel aan gedacht maar nog niet gedaan. Onze dochter hoort mijn Limburgs dialect, het Zeeuwse dialect van haar vader en mijn man en ik praten Nederlands onderling. Ik praat zelf ook nog vloeiend Frans en twijfel na het lezen van je post toch om het haar nu al te gaan leren. Maar dat lijkt me moeilijk joh, een andere taal tegen je dochter praten!

The Lether Family's avatar
5 jaar geleden

Wat goed! Ik denk dat Fries geaccepteerd is omdat het logischer is. Wij zijn beide niet native Engels en geven dit wel mee aan onze dochter ondanks dat het geen basistaal in Nederland is, en dat laat mensen soms scheve gezichten trekken.

japke's avatar
5 jaar geleden

Alle friezen worden ook 2 talig opgevoed, in huiselijke kring wordt meestal fries gesproken en op school en straat meestal nederlands, dus ook engels/nederlands is niets nieuw onder de zon. Wij hebben hier veel 3taluge scholen... Ned. Engels Fries en de kids varen er wel bij!!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij The Lether Family?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.