Snap
  • Kind
  • spannend
  • basisschool
  • Schooldebut

Beetje bij beetje loslaten

Oh oh, mijn ‘baby’ word vier jaar oud. Het voelt alsof hij gisteren geboren is, mijn lieve jongen. Hij word deze week VIER jaar oud. Waar blijft de tijd toch? De peuterspeelzaal word ingeruild voor de basisschool. In verband met Corona hebben we voor de zomervakantie een halve dag mogen wennen op de basisschool. Mama moest je ‘afgeven’ bij de poort, aangezien ouders nu niet mee naar binnen mogen. Hier heb je moeite mee, heel veel moeite. Je vind het spannend, je bent bang voor het onbekende. Ik heb je al huilend en schreeuwend afgegeven aan de juffrouw, je riep me nog: ‘mama, laat me nu niet hier. Ik wil bij jou blijven’. Oeffff, ik heb stiekem een traantje gelaten voor die poort. Het zou zoveel fijner zijn geweest als ik mee naar binnen mocht. Als we samen konden kijken naar je klas, en ik je aan mijn hand mee kon rondleiden.

De peuterspeelzaal was ook ontzettend wennen, het heeft zeker een half jaar geduurd voordat je zelf met een veilig gevoel naar binnen ging. Zal het nu weer zo lang duren? Ik hoop echt dat ik ga zien dat je met plezier gaat, dat ik je niet huilend moet afgeven bij de poort.

Volgende week begint het echte werk, dan mag je 5 hele dagen naar school. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aangezien je nu nog middagslaapjes doet en deze ook écht nodig hebt. We hebben afgesproken dat we gaan kijken hoe het gaat en of je het aan kan om meteen hele dagen te gaan. Misschien gaan we nog even halve dagen naar school, net wat voor jou het beste is.

Ik vind het spannend, misschien wel spannender dan jou. Waar je eerst hele dagen bij mij was (met uitzondering van de peuterspeelzaal) moet ik je nu beetje bij beetje loslaten. Zal je veel gaan veranderen door school? Zal je ineens heel ander taalgebruik gaan gebruiken? Zal je veel vriendjes gaan maken (en houden)? Ik hou zelf graag alle touwtjes in handen, maar ik zal de touwtjes nu moeten laten vieren.

Je bent ontzettend leergierig en wilt nu al beginnen met schrijven en lezen. Ik weet dat je het spannend vind om naar school te gaan. Het zal wennen zijn, maar uiteindelijk vind je het vast oké en zal je met veel plezier naar school gaan. 

Nieuwe avonturen en nieuwe uitdagingen: we komen eraan!