Snap
  • Kind
  • slaapproblemen
  • droomritme
  • bedtimebattles
  • slaapadvies

Bedtime battles

en wat doe je eraan?

Van een baby die niet slaapt, naar een dreumes die super goed slaapt naar een peuter die met het naar bed gaan de grenzen opzoekt. Het houdt je wel bezig he, ouder zijn. Maar goed het zijn 'fases'. Het lukt tot nu toe nog wel aardig goed gelukkig en ik wil graag mijn tips als kinderslaapcoach met jullie delen.

Als er voor het slapen gaan veel bedtijd battles zijn en de dreumes of peuter is echt boos, dan ontstaat er teveel cortisol(stress hormoon) in zijn lijfje. Lekker in slaap vallen wordt dan erg lastig. Daarom wil je dit voorzijn.

Waarom ontstaan er bedtijd battles?:

-Je Kind heeft overdag te weinig geslapen en is te moe

-Er is te weinig 1 op 1 aandacht geweest en het kindje zoekt op deze manier aandacht. Negatieve aandacht is ook aandacht.

-De dag is te druk geweest

-Je Kind zoekt de grens op, voelt dat hij een mate van macht heeft

Het is peuter- eigen om zijn grenzen te testen en te kijken tot hoe ver die grenzen op te rekken zijn. En dat is goed. Zo ontdekt de peuter zijn eigen ik, wat weer goed is voor zijn ontwikkeling. Maar voor de ouders niet altijd even leuk. In de avond ben je sneller moe en zul je sneller toegeven. 

Wat kun je er aan doen?

-Eerst wil je kijken of de slaapspreiding klopt en er genoeg slaap is. Gaat je kind te laat naar bed dan ontstaan er oververmoeidheid en dan zal het in slaap vallen alleen maar lastiger worden en ontstaat er meer strijd. Ook wil je zorgen voor genoeg slaap overdag.

-Zorg voor een goede regelmaat overdag, maak duidelijke regels, beloon positief voor positief gedrag, ga lekker naar buiten en laat je kindje rennen en ontdekken.

-In de avond hou je het rustig en plan je even wat Quality time in. Doe bijvoorbeeld een spelletje of maak een tekening. Kijk liever geen tv voor het slapen gaan. Het blauwe licht van de tv activeert juist weer en vermindert de melatonine(slaaphormoon) aanmaak. Ook kunnen de prikkels van de tv je kind alerter maken.

-Geef je je peuter keuzes; Welke pyjama wil je aan, welk verhaaltje wil je lezen maar beperk dit tot 2. Wees duidelijk , 1 verhaaltje is 1 verhaaltje. Als hij in bed ligt kun je nog even bij hem gaan zitten tot hij rustig is en dan bouw je je aanwezigheid af. Dit kan in geleidelijk in stapjes of in 1 keer. Je kunt dan nog op de gang wat rommelen zodat hij je wel nog hoort. Ook kun je met oudere kindjes werken met een beloningssytseem. Gaat je kind rustig slapen dan krijgt hij een sticker.

Het is even investeren maar blijf consequent. Dit zal uiteindelijk veel opleveren.