![Snap](https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/img.mamaplaats.nl/originals/postimages/1-1657635851.png)
Alles wat je moet weten over betaald ouderschapsverlof
Dit artikel is in samenwerking met Wet Betaald ouderschapsverlof | UWV.
Vanaf 2 augustus 2022 gaat de Wet betaald ouderschapsverlof in. Een hele fijne nieuwe regeling, omdat je daarmee meer tijd kunt doorbrengen met je (pasgeboren) kindje. Momenteel is het zo dat je tot 26 weken onbetaald ouderschapsverlof kunt opnemen. Dat is voor lang niet iedereen een mogelijkheid, omdat het onbetaald is. Gelukkig komt daar nu verandering in. Zowel voor jou, als voor jouw partner is dit positief nieuws :)
Met de nieuwe regeling is het namelijk mogelijk om 9 weken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Deze 9 weken kun je aaneengesloten opnemen of verspreiden over verschillende dagen in jouw werkweek. Tijdens het opnemen van deze 9 weken krijg jij 70% van jouw dagloon betaald door het UWV. De overige 17 weken kun je nog steeds onbetaald opnemen. Als je meer verdient dan het wettelijk vastgestelde dagloon, dan krijg je het maximum dagloon betaald. Er zit dus wel een maximum aan.
Alles wat je moet weten
Om gebruik te kunnen maken van de 9 weken betaald ouderschapsverlof, moet je allereerst in loondienst zijn. Ook is het belangrijk dat je het ouderschapsverlof opneemt binnen 1 jaar na de geboorte van je kindje of binnen 1 jaar na de opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is. Je kunt er dus nog steeds gebruik van maken wanneer jouw kindje in augustus 2021 is geboren! Daarnaast moet je nog minimaal 1 week aan ouderschapsverlof over hebben en moet je minimaal 1 week betaald ouderschapsverlof opnemen.
Je kunt het betaalde ouderschapsverlof aanvragen via jouw werkgever, zij regelen dit met het UWV. Voor meer informatie, klik hier.
Hoe kun je het indelen?
Een aantal moeders hebben ook geschreven over het betaalde ouderschapsverlof en hoe zij dit zouden indelen of hebben ingedeeld. Heb je wat meer informatie nodig of ben je op zoek naar inspiratie voor hoe je jouw betaalde verlof het best kan indelen? Lees dan vooral nog even verder. ;)
Lieke (liekedeb.nl) had graag gebruik gemaakt van het betaalde ouderschapsverlof:
"Het eerste moment dat ik weer moest gaan werken, dat vond ik zwaar. Voor mijn gevoel had ik pas net mijn baby en nu, nu moest ik hem achterlaten. Van 24/7 samen naar hoppa aan het werk. Van ouderschapsverlof had ik nog nooit gehoord en een paar weken onbetaald opnemen was toen geen mogelijkheid, na alle kosten die wij de afgelopen jaren hadden gemaakt, zoals met de begrafenis van June."
Yasemin (ysmnn28) splitst haar verlof op:
"Ik kies er dus voor om mijn betaald verlof gesplitst op te nemen in plaats van alles in één keer. Zo hoef ik ook een dag minder opvang te regelen en krijg ik meer mee van de kinderen. Voor mij is dit een win-win situatie."
Voor Esmee (esmeevanleijden) was het heel duidelijk waarom zij ouderschapsverlof wilde nemen:
"Het ouderschapsverlof geeft de mogelijkheid om de zorg te verdelen tussen beide ouders. Ik ben erg blij met deze verandering. Vooral ook omdat wij weten hoe lastig het kan zijn in het vinden van een goede balans tussen werk en de zorg voor je kindjes. Wij hebben bijvoorbeeld geen ouders die oppassen op onze werkdagen. Dus zijn wij helemaal afhankelijk van de crèche."
Ga jij (nog) gebruik maken van deze nieuwe regelgeving? Hoe deel (of had je willen delen) jij jouw verlof idealiter in?
Meer info? Check de site van het UWV!
Dit artikel is een samenwerking met Rijksoverheid.
Anoniem
Eindelijk goede rgeling! 👍
Anoniem
Mijn zoon is nu net 1 geweest, helaas. Maar wellicht voor een tweede kindje gaan wij er van profiteren. Goede zaak!