Blog header image

Vaginale droogheid? Dít kun je eraan doen!

#stopdryjanuary

Veel vrouwen hebben last van vaginale droogheid, wat leidt tot ongemak tijdens het leukste wat er is: seks. Erg vervelend natuurlijk. Maar hoe komt dit en bovendien, wat kun je eraan doen? Deze acht tips helpen je om vaginale droogheid tegen te gaan. Geen pijn, droogheid of ongemak, maar juist een soepele en fijne januari: Dry January is de welbekende maand om de flessen alcohol aan de kant te zetten, maar met de flessen die we hier tippen begin jij het jaar sowieso smooth en gesmeerd.


Wat is vaginale droogheid eigenlijk precies?

Wanneer je opgewonden raakt, produceert je vagina vocht om penetratie soepel te laten verlopen. Maar gebeurt dit niet en blijft je vagina dus droog, dan kan seks onprettig of zelfs pijnlijk zijn. Van jeuk of een branderig gevoel, tot pijn of zelfs bloedverlies. Natuurlijk niet wat je wil. Vaginale droogheid is een veelvoorkomend probleem. Het kan soms lastig zijn om vast te stellen wat de oorzaak precies is. Natuurlijk kun je simpelweg niet opgewonden genoeg zijn. Maar ook hormonale veranderingen, eventuele stress of vermoeidheid, overmatig alcohol, roken, of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen een rol spelen. Bij elke leeftijd dus.

Tip 1: Hoera voor voorspel

Wat je eraan kunt doen? Fijn voorspel is key. Over het algemeen heeft het vrouwelijk lichaam wat tijd nodig om opgewonden te worden en dus ook om vaginavocht aan te maken. Hoe langer je aan voorspel doet, hoe meer tijd jouw vagina heeft om vochtig te worden. Hou het het niet alleen bij vingerwerk. Sterker nog: soms wordt het aangemaakte vocht daarmee weggewreven. Denk eerder aan dirty talk, een massage of orale seks om opgewonden te raken. Probeer eens een erotische massage-olie, seksspeeltje of vibrator. Natuurlijk staat er geen tijd voor voorspel. Je kunt dit daarnaast gewoon met je partner bespreken. Die zal vast en zeker begrijpen (en merken!) dat het voorspel uiteindelijk bijdraagt aan fijnere seks. 


Tip 2: Trek die fles glijmiddel maar open

Je gebruikt lipbalm voor een droge mond, je neemt een slokje water als je een droge keel hebt, dus waarom zou je niks voor je droge vagina doen? Vaginale droogheid is niets om je voor te schamen. Stop Dry January: déze fles trek je wel ongelimiteerd open. Glijmiddel zorgt er namelijk voor dat jouw seksuele ervaring soepeltjes verloopt. Smeer wat aan de buiten- en binnenkant van je vagina. Je zult zien (en voelen) dat het helpt om van je (pijnlijke) klachten af te komen tijdens een vrijpartij en dat jullie beide nog meer genieten. Bij vaginale droogheid kan je een glijmiddel overigens ook gewoon gebruiken wanneer je geen geslachtsgemeenschap hebt. Zo kun jij ongestoord lopen, fietsen en sporten zonder klachten. 


Kies voor glijmiddel op waterbasis, dit lijkt het meest op jouw lichaamseigen vocht.

Tip 3: Ontspannen en dus genieten

Lichaam en geest werken enorm met elkaar samen. Wanneer jij gestrest bent, kan dat dus ook effect hebben op pH-waarde van je vagina. Een verstoorde pH-waarde kan weer leiden tot een droog gevoel en uiteindelijk zelfs tot een vervelende vaginale schimmelinfectie. Probeer eens een week goed te ontspannen. Neem een bad, slaap uit of neem een massage. Kortom: leg jezelf in de watten. Ontspannen helpt verder ook in de slaapkamer zelf. Wanneer jij bang bent dat je vagina tijdens de seks niet genoeg vocht aan zal maken of dat de seks pijn zal gaan doen, is de kans groot dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Door die spanning kan het ook nog eens zo zijn dat de spieren in en rondom je vagina zich aanspannen, waardoor seks extra pijnlijk kan worden. Relax!

Tip 4: Een echte no-go

Er zijn ook enkele producten die de hoeveelheid vocht en soms zelfs de pH-waarde in je vagina (zuurtegraad) kunnen aantasten. Dit voelt niet alleen vervelend, maar kan er ook nog eens voor zorgen dat bacteriën vrij spel krijgen, waardoor je een schimmelinfectie kan oplopen. Voorbeelden van dit soort uitdrogende producten zijn verzorgingsproducten speciaal voor je vagina, tampons en zeep. Maak je vagina gewoon schoon met alleen lauwwarm water. Dat is voldoende.

Tip 5: Doktersbezoekje

Al veel geprobeerd, maar niets werkt? Tijd voor een bezoekje aan je huisarts. De reden kan heel simpel zijn; een verlaagd oestrogeengehalte bijvoorbeeld. Vooral vrouwen in de overgang hebben er last van. In dat geval kan de huisarts je verder helpen met bijvoorbeeld een oestrogeencrème of pillen.

Maar ook als er iets anders aan de hand is, of je bent nog lang niet in de overgang, zal je huisarts dat hoogstwaarschijnlijk kunnen ontdekken. Je kunt wel blijven tobben, maar waarom zou je dat doen als de dokter met een simpel gesprekje of uitstrijkje een hoop kan achterhalen.

Seksuoloog: Een goede manier om jullie voorspel van een nieuwe impuls te voorzien, is door je partner te verrassen met iets nieuws.

Tip 6: Blijf seksueel bezig

Je zou je vagina kunnen zien als een motortje: wanneer die niet genoeg draait, droogt de olie uit en worden de onderdelen stroef. Wanneer je veel seksueel actief bent, is je lichaam sneller bekend met opwinding en het aanmaken van vaginavocht. Dat betekent natuurlijk niet dat je elke dag seks moet hebben of dat je moet vrijen tegen je zin. Probeer het aantal keer dat je seksueel actief bent eventueel een beetje op te bouwen. Ook hoeft je partner niet altijd betrokken te zijn. Een solomomentje waarbij jij je vingers gebruikt, kan al genoeg zijn om je vagina aan het werk te zetten. Doe het zo vaak als jij prettig vindt en je zult zien dat de slijmvliezen in je vagina misschien ook weer een beetje beter hun best gaan doen.

Tip 7: Surprise! 

Dit kan al heel simpel: doe eens een keer iets anders dan wat je normaal doet. Een goede manier om jullie vrijpartij van een nieuwe impuls te voorzien, is door je vaste patronen te doorbreken. Doen jullie het altijd in de avond? Verras je partner met een vrijpartij in de ochtend. Of wanneer jullie het altijd met het licht uit doen, kan seks met het licht aan al voor een welkome afwisseling zorgen. 

Tip 8: Praatjes vullen geen gaatjes

Dirty talk is ook een effectieve manier om jezelf of je partner in de stemming te krijgen voor voorspel. Heb je geen idee wat je zou moeten zeggen? Het belangrijkste met dirty talk is dat je jezelf blijft. Als jij wat meer ingetogen bent, hoef je echt niet ineens allemaal expliciete "vieze" dingen op te noemen. Omschrijf wat jij met je partner wil doen en hóe je dat wil doen. Wat jij lekker vindt. Dan komt het sowieso goed. Een beetje afwisseling in jullie seksleven hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Dit en meer tips en informatie over vaginale droogheid vind je op stopdryjanuary.com


Dit artikel is in samenwerking geschreven met Easytoys

Oehlalaaaa. Fijne tips!