Snap

Welke slaaphouding heb jij tijdens je zwangerschap?

Een goede slaaphouding vinden is tijdens de zwangerschap vaak extra moeilijk. Er zijn veel verschillende manieren om als zwangere prettig te liggen. In dit artikel vertellen we je graag alles over slaaphouding tijdens je zwangerschap en tips voor een goede nachtrust.

Goed slapen is heel erg belangrijk als je zwanger bent, maar een prettige slaaphouding vinden is tijdens de zwangerschap vaak extra moeilijk. De één kiest voor de zij, de ander voor de buik en weer de anders kiest ervoor om als een kaars op de rug in bed te liggen. Wat is een goede slaaphouding tijdens de zwangerschap? Wist je dat je slaaphouding ook wat zegt over jouw persoonlijkheid? Er zijn veel verschillende manieren om als zwangere prettig te liggen. Al deze houdingen nemen we met je door.

Slaaphouding: zijslaper/foetus

Je ligt op je zij, als een foetus. In elkaar gedoken met je gezicht naar beneden. Als je buik al erg is gegroeid zal het moeilijk zijn om je benen ver omhoog op te trekken. Je benen kun je nu optrekken tot aan je buik. Deze positie is het beste voor jezelf en de baby. Als het je niks uitmaakt of je op je zij naar rechts of naar links ligt, kies dan voor de linkerzij. In deze houding krijg je baby de maximale hoeveelheid bloed en voeding. Een kussen tussen je benen kan ook lekker liggen. Persoonlijkheid: Je kan soms kordaat reageren terwijl je van binnen gevoelig, onzeker en verlegen bent. Je bent een ruwe bolster.

Slaaphouding: semi-Foetaal

Dit is de populairste slaaphouding, want ongeveer 50% van de mensen slaapt op deze manier. Je ligt op je zij met je benen gedeeltelijk opgetrokken. Deze houding biedt bescherming en warmte maar is tegelijkertijd ook bewegelijk. Persoonlijkheid: Je bent evenwichtig, niet te moeilijk, bent zeker over jezelf, sociaal en emotioneel stabiel.

Slaaphouding: rugslaper

Dit is een slaaphouding die veel voor komt bij zwangere vrouwen. Toch kan deze houding rugpijn veroorzaken. Ook het ademhalen kost meer inspanning. Doordat er een flink wat extra gewicht op je ingewanden en op belangrijke bloedvaten rust is deze positie ook nadelig voor je bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, bloeddruk en aambeien. Persoonlijkheid: Deze mensen zijn zeker van hun zaak, hebben een sterk karakter en zelfvertrouwen. Ze staan open voor andere en geven zelf ook veel.

Slaaphouding: buikslaper

Hierbij slaap je op je buik, met je armen op het kussen en je hoofd zijwaarts. In de eerste maanden van de zwangerschap kun je nog wel op je buik slapen. Later zal dat door de omvang niet meer gaan. Buikslapers hebben wel eens te kampen met nek- en hoofdpijn. Doordat je vrij moet ademen moet je je hoofd naar de zijkant draaien. Deze draai is niet te verhelpen met een ander kussen. Persoonlijkheid: Je probeert zoveel mogelijk in contact te blijven met je omgeving. Je ben een gezelschapsmens. Je hebt niet veel zelfvertrouwen.  Hierdoor heb je graag de touwtjes in handen. Dit kan leiden tot perfectionisme en faalangst. Je krijgt liever geen kritiek en hebt een hekel aan extreme situaties. Vaak wordt tijdens de zwangerschap de slaaphouding op je zij als prettigst ervaren, succes en slaap lekker!

In welke houding slaap jij het liefste tijdens je zwangerschap? Reageer ook!