
Ideeën themafeesten
Waarom altijd veel geld stoppen in kinderfeestjes? Kinderen kunnen ook de tijd van hun leven hebben zonder belachelijk dure verjaardagsfeestjes te geven. Voor een leuk en geslaagd kinderfeestje hoef je echt niet naar een fastfoodrestaurant, bowlingbaan of pretpark! Bedenk gewoon samen met je kind een leuk thema en houd leuke themafeestjes thuis.
Het mooie van themafeesten is dat je ze kunt organiseren voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn volop ideeën of van iedere verjaardag een geslaagd feest te maken! Het vergt wel enige voorbereiding als je een themafeest thuis organiseert, maar als je je kind ziet glunderen op z'n feestje dan is dat het dubbel en dwars waard!
Probeer het thema overal in terug te laten komen, zoals de uitnodigingen, kleding, versiering in huis en traktaties of drankjes. Spelletjes en activiteiten kunnen makkelijk aangepast worden door bijvoorbeeld de naam te veranderen (bijvoorbeeld vishappen of muishappen ipv koekhappen (snoepvisjes/-muisjes gebruiken), groene limonade wordt heksendrank, ezeltje prik wordt piratenprik, etc.).
Thema ideeën
Bij het kiezen van een thema is het allereerst belangrijk rekening te houden met de leeftijd van de kinderen. En komen er alleen jongens of meisjes, of wordt het een gemengd feestje? Voor kleuters en kinderen tot ongeveer 7 jaar kun je bijvoorbeeld denken aan thema als piraten, ridders en jonkvrouwen, prinsen en prinsessen, cowboys en indianen, kabouters of een K3-feest.
Voor kinderen van 7 tot 10 á 11 jaar zou je kunnen denken aan een monster- of heksenfeest, voetbalfeest, olympische spelen, een slaapfeestje, make-up party, of een detective feest. Ook een thema als Idols, Popstars of X-factor doet het altijd goed voor deze leeftijdsgroep. Pubers vinden veel al snel kinderachtig of saai, maar thema's als een griezelfeest, maffia feest, beachparty, Rock & Roll of een halloween party maken van iedere verjaardag gegarandeerd een spetterend feest!
Uitnodigingen voor het themafeest
Het leukst zijn de uitnodigingen waarmee iedereen al helemaal in de stemming komt voor het themafeest. Zoek op internet een passende afbeelding en verwerk dit in je uitnodiging. Je kunt ook een kort verhaaltje, liedje of gedichtje passend bij het thema van het feestje in de uitnodiging verwerken. Vergeet niet de gasten te laten weten wat je hen verwacht, bijvoorbeeld op het gebied van kleding.
Kortom, wees creatief en laat je fantasie de vrije loop!
Voorbereiding themafeestje
Bedenk van tevoren welke spellen en activiteiten je tijdens het feestje wilt doen. Pas bestaande spelletjes aan op het thema of zet een speurtocht uit. Maak een lijstje van wat je allemaal nodig hebt, bijvoorbeeld snoepmuisjes, chips in de vorm van dieren of kronkels, schmink, verkleedkleren (kringloop), opdrachten voor de speurtocht, traktatie, een prijsje om mee naar huis te geven of knutselmateriaal. Doe ruim tevoren de inkopen.
Laat je de kinderen al verkleed komen of maak je dat onderdeel van het feestje? Je zou bijvoorbeeld (oude) T-shirts kunnen beschilderen met de kinderen, zelf ooglapjes maken van zwarte stof een een stukje elastiek of kunnen schminken als activiteit. En vergeet niet dat paps en mams ook verkleed kunnen zijn! Het mooiste is het natuurlijk als de feestruimte past bij het thema van het feestje. Je kunt het voor een themafeest zo gek maken als je wilt en het hoeft echt niet ingewikkeld of duur te zijn! Denk bijvoorbeeld aan wat oude lakens of gordijnen die opgehangen worden, een piratenvlag voor het raam, een gespannen touwtje met daaraan slingers van crêpepapier, knuffels of posters etc.
Het themafeest
De feestruimte is versierd, alles staat binnen handbereik dus laat de gasten maar komen! Het leukste is natuurlijk om ze passend te verwelkomen door zelf verkleed te zijn of ze een (alcoholvrije!) cocktail of drankje aan te bieden. Na de taart en cadeautjes kan het feest echt beginnen. Vertel (vooral de jongere) kinderen wat er gaat gebeuren en het genieten kan beginnen!
Het is altijd leuk het feestje af te sluiten met een smulmaaltijd (frietjes/pannenkoeken/pizza) en eventueel een zelfgemaakt diploma, presentje of iets lekkers om mee naar huis te nemen. Om u een beetje op weg te helpen, hier de beschrijving van drie feestjes die mijn kinderen gegeven hebben en een groot succes waren!
Indianenfeestje
De kinderen zijn voor het themafeestje uitgenodigd d.m.v. een kaartje met een veer eraan. Toen ze binnenkwamen kregen ze, onder het genot van een glas drinken en taart, te horen wat er gebeurd was:
Het opperhoofd van de witte indianen had ontdekt dat de strijdbijl verdwenen was! Dat betekende dat zijn stam nu ruzie had met de Roodhuiden, want de strijdbijl was een bewijs van vrede en vriendschap met die stam. Hij vond ruzie vreselijk en wilde daarom graag heel snel de strijdbijl weer vinden. Al weken was hij op zoek, maar heeft de bijl nog steeds niet gevonden. Daarom vroeg hij de hulp van de kinderen. Willen ze hem alsjeblieft helpen?
Natuurlijk moesten de kinderen eerst indianen worden, want alleen echte indianen mogen de strijdbijl aanraken! De kinderen gingen eerst een indianenhemd maken. Hiervoor was er voor elk kind een oud wit T-shirt beschikbaar. De onderrand zo om de 3 cm laten inknippen (franjes) en hetzelfde ook met de mouwen. Vervolgens werd het shirt versierd met viltstiften in vrolijke kleuren.
Daarna gingen de kinderen een verentooi maken. Allen kregen ze een stuk breed elastiek (ongeveer 30 cm lang á 4 cm breed) en een paar gekleurde veren. De kinderen versierden het elastiek met viltstiften en daarna werden de veren eraan geniet. Tot slot het elastiek op maat aan elkaar nieten en de verentooi is klaar. Tot slot kregen de kinderen allemaal met schmink een paar strepen op hun gezicht (oorlogsstrepen) en voilá: echte indianen!
Eindelijk was het zover, de indianen konden achter de strijdbijl aan. Maar hoe wisten ze nou waar ze moesten zoeken? Op dat moment werd er hard op het raam gebonsd en alle indianen renden naar buiten om te zien wat er was. En wat vonden ze daar? Een brief met aanwijzingen waar ze heen moesten lopen om de strijdbijl te vinden! De indianen liepen de route en kwamen onderweg opdrachten tegenkomen, zoals het verzinnen van een strijdlied, speerwerpen (rechte stok gooien naar cirkel in zand) en pijl en boog (plastic speelgoedboogje) schieten. Uiteindelijk kwamen de indianen bij een zandbak terecht, waar een pijl in het zand was gestoken. Toen ze daar gingen graven vonden ze de strijdbijl (plastic bijltje van de Action) terug.
Als dank voor het terugvinden van de strijdbijl en het beëindigen van de oorlog, had het opperhoofd een feestmaal georganiseerd, wat ze allemaal met hun handen mochten eten (een grote schaal frietjes en in stukjes gesneden frikandel en knakworstjes). De indianen outfit mochten ze mee naar huis nemen en allen kregen daarbij ook een indianen-diploma en een zakje lekkers mee.
Piratenfeest
De kinderen krijgen een uitnodiging in de vorm van flessenpost. Op een A4-tje was een vage print van een schatkaart te zien (hoekjes afgebrand) en de koptekst: gezocht stoere piraten! In kleine lettertjes onderaan de uitnodiging was vermeld dat de kinderen niet verkleedt moesten komen). De woonkamer was versierd met posters van schepen, een oude landkaart en er stonden her en der kaarsen in flessen (niet brandend!) en oude wijnflessen met een etiket erop geplakt waarop RUM stond geschreven. Na binnenkomst kregen alle kinderen een flesje limonade (piraten drinken natuurlijk niet uit een glas of beker maar uit de fles...) en chocoladesoesjes met daarin een stukje dropveter gestoken (bommetjes) en werden de cadeautjes uitgepakt.
Toen kwam de piratenkapitein binnen en vertelde de kinderen dat jaren geleden zijn schip in een storm was vergaan toen hij op weg was naar Spanje. Hierdoor was hij al zijn bemanning kwijtgeraakt en had nu hulp nodig om zijn schat terug te vinden. De kapitein liet de kinderen een grote oude schatkaart zien (A3 formaat, 'vergeeld' met thee) en vertelde de kinderen dat als ze net zo slim en stoer waren als échte piraten, ze dan schatkaart van hem zouden krijgen. De kapitein gaf de kinderen een aantal kleine opdrachtjes (vishappen met een duikbril op, schipper mag ik overvaren, stoelendans, etc.) waarmee ze telkens een stuk outfit verdienden.
Voor de outfit had ik voor elk kind een rood T-shirt (kringloop/marktplaats) met rafels en scheuren en een reep zwarte stof voor de ceintuur klaarliggen, een ooglapje (Action) en een lap zwarte stof in driehoek geknipt voor de hoofddoek. Daarnaast mochten de kinderen een stoppelbaard, snor en litteken laten schminken als ze dat wilden. Toen ze eruit zagen als echte piraten, kregen ze van de kapitein de schatkaart overhandigd en gingen ze naar buiten. Na het volgen van de route kwamen ze uiteindelijk bij een zandbak waarin een oude koffer (kringloopwinkel) begraven was.
Na het opgraven werd de schat naar huis gedragen en daar geopend. In de koffer zat voor elk kind een zakje van (goudkleurige stof) met daarin een plastic piratenzwaard en wat lekkers voor thuis. De kapitein was zo blij met het terugvinden van de schat, dat hij alle piraten uitnodigde om met hem te eten op de enige echte piratenmanier: Op de salontafel was een tafelzeil gelegd en daarop werd in het midden een grote berg friet en vissticks gelegd. Voordat de kinderen naar huis gingen kregen ze van de kapitein allemaal nog een piratendiploma en uiteraard mochten ze hun outfit houden!
Griezelfeest
De woonkamer was donker gemaakt met oude gordijnen, her en der hingen afbeeldingen van skeletten, schedels en vleermuizen en natuurlijk ontbraken de spinnenwebben niet (touwtjes gespannen langs het plafond met daaraan lange pluizige draden wol). Op de vensterbank en de tafels stonden zwart en oranje geschilderde jampotjes met een waxinelichtje erin, wat het geheel nog spannender maakte. Spookhuisgeluiden en jammerende spoken klonken over de stereo en telkens als een van de gasten binnenkwam hoorde je kettingen rammelen en deuren piepen...
De kinderen werden aan de deur ontvangen door een enge heks en direct bij binnenkomst gingen ze helemaal op in het thema. Er werden mummie-tenen (mini croissants met een half knakworstje erin, schijfje amandel als nagel en een klodder ketchup erbij) gepresenteerd en op tafel stond een grote schaal 'bloeddrank' (roosvicee aardbeiensmaak, met daarin een hand van ijs. Deze hand is gemaakt door water in een latex handschoen in te vriezen en daarna voorzichtig de handschoen eraf te halen). De kinderen kregen allemaal een reuze rietje (Blokker) en moesten daarmee zo uit de schaal drinken...
De heks vertelde de kinderen dat ze nu in haar macht waren en alleen konden ontsnappen door te laten zien dat ze echte griezels waren die nergens bang voor waren. Het eerste spel waren ballonnen met opdrachten. Er waren twee zwarte ballonnen voor elk kind opgeblazen met daarin een briefje met een opdracht. In de eerste ronde trapten ze om de beurt een ballon stuk en lazen dan de opdracht hardop voor en voerden deze dan vervolgens uit. (Bijvoorbeeld krijsen als een heks, lopen als een mummie, spookgeluiden maken, kruipen als een spin, krassen als een kraai, etc.) In de tweede ronde voerden ze allemaal de opdracht tegelijk uit.
Daarna werd het zombie spel gespeeld (variant op het spel moordenaartje). De volgende activiteit was de toverkamer van de gekke heks (blind voelen wat er in schaaltjes zit). Op tafel stonden afgedekte bakjes met 'enge' dingen erin en de kinderen moesten raden wat in welk bakje zat (bijv. heksenneus = augurk, gepelde druiven = ogen, stukje bloemkool = hersenen, mayonaise = trollensnot, etc.).
Hierna was het tijd voor de griezeldisco en werd er 'eng' gedanst (de Griezel cd van V.O.F. de Kunst en Thriller van M. Jackson). Hongerig geworden konden de kinderen toen hun eigen griezelpizza maken. (Mini-basispizza's die ze zelf mochten versieren met tomatensaus (bloed), gedroogde plakjes appel (mummietong), gekookte rijst (maden), mais (gele tanden), gepelde druiven (ogen), grof geraspte kaas (heksenhaar). De maaltijd werd beëindigd met een wormentoetje (chocoladevla, wat vlokken erop en snoepwormpjes erin gestoken).
Heb jij nog leuke ideeën voor een themafeest? Laat het weten in een reactie hieronder.
Veel succes en plezier!
Mama Ria de Jong-Visser
Snubbel
Dat een tof verjaardagsfeestje echt niet duur hoeft te zijn, daar is zoonlief hier sinds zijn feestje voor zijn zevende verjaardag ook van overtuigd.Hij wilde zijn verjaardag vieren met een logeerpartij voor zijn drie beste vrienden en zijn zus. Het werd een dierenfeest. Alle vriendjes kwamen verkleed als dier en samen met manlief schreef ik het verhaal van Olaf olifant wiens vrouw en zoon verdwaald waren. De jongens konden Olaf helpen door allerlei opdrachten uit te voeren. Ze speelden spelletjes, zochten naar insecten en sporen, keken naar Puk en de Petteflet. Het eten die dag was 'beestig' gekruid: een taart met kamelen, hamburgers die door middel van uitsteekvormpjes omgetoverd werden in walvissen en dino's... Tafelversiering en uitnodigingen werden zelf gemaakt.Een intens, maar veel goedkoper alternatief dan een binnenspeeltuin, naar de film etc. en de jongens? De jongens hebben genoten en willen volgend jaar opnieuw een feestje, gewoon bij ons thuis.