Dierendag met kinderen

Dierendag met kinderen vieren? Hier allerlei handige tips om 4 oktober tot een feestdag te maken. Van knutselen tot aan uitstapjes.

Dierendag met kinderen

Sinds 1930 is er ieder jaar een dag waarop er extra aandacht wordt besteed aan de rechten van het dier. Dit is 4 oktober, omdat op deze dag Franciscus van Assisi wordt herdacht, de beschermheilige van de dieren. Op deze dag mag je kind misschien wel zijn / haar knuffel meenemen naar het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal waar het heen gaat. Ook thuis kan je hier aandacht aan besteden.

 

Huisdieren

Je eigen hond of kat vindt het natuurlijk erg leuk als het extra aandacht krijgt op dierendag. Je kan er daarom voor kiezen om samen met je kind en het konijn aan een tuigje te gaan wandelen. Je kind kan ook van zilverfolie een balprop maken waar de kat mee kan spelen. De parkiet vindt het helemaal niet erg als jullie samen zijn kooi goed schoon maken. Door je kind op een manier die past bij zijn leeftijd ook bij de minder leuke klusjes te betrekken leert het al jong de verantwoordelijkheid die een huisdier vraagt. Zijn er thuis geen huisdieren, dan vindt de hond van de buren of de kat van een vriendin het wel leuk om aandacht te krijgen. Een ander alternatief is om bij Stichting Aap een aap of bij Ecomare een zeehond te adopteren of via stichting Hulphond een hond steunen.

 

Crea bea

Katten: Misschien heb je nog wel een oude sok liggen, deze kan je kind mooi gaan vullen met materialen die geen kwaad kunnen zoals takjes of proppen krantenpapier, zodat je kat hier leuk mee kan spelen.

Hond: Met twee elastiekjes en een stukje stof kan je een soort katapult maken waar je kind vervolgens heel hard de bal mee kan wegschieten.

Vogels: Door vooraf wat vet te verwarmen tot het smelt en daarna even te laten liggen kan je kind als het is afgekoeld, maar nog wel kneedbaar is hier allerlei zaadjes in prikken. Vervolgens een touwtje erdoor met wat pinda’s en je kan dit in de kooi of tuin ophangen.

Vissen: Op het strand, of het schelpenpad in de buurt kan je misschien wel wat mooie schelpen vinden die heel mooi in het aquarium passen.

Vlinders of insecten; In een glazen potje wat takjes en bladeren verzamelen en dan op jacht naar een of meerdere bewoners!

 

Uitstapje

Als je niet hoeft te werken kan je op visite gaan bij een dier; je kan er een compleet dagje uit van maken door naar een dierentuin te gaan, maar ook de dieren van een kinderboerderij of het dierenasiel vinden het leuk als ze met een bezoekje vereerd worden. Misschien ligt er nog wel wat fruit in huis dat eigenlijk al te lang ligt en je deze dieren mee kan verwennen. Vraag altijd voordat een dier geaaid wordt of dit mag. Je kan de ontwikkeling van je kind stimuleren door niet alleen te vragen wat voor dier het is of wat voor geluid het maakt, maar ook te vragen welke kleur het heeft. Hoe een baby van dat dier heet of dat het zacht is of glad etc.

 

Dieren & Baby’s

Voordat je kindje komt kan je al stilstaan bij de veranderingen; laat het huisdier alvast wennen aan het idee dat het straks minder aandacht krijgt en probeer zoveel mogelijk veranderingen al te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan de plaats van het voedsel; kies een ruimte waar straks een kruipende peuter niet makkelijk bij kan, zodat zowel het voer als de kat veilig zijn. Dit voorkomt dat een huisdier later gaat stressen.

 

Als de baby er eenmaal is kan je op een passende manier kennis laten maken met dieren. Begin met het laten ruiken aan een luier, vervolgens voorzichtig de voetjes. Over het algemeen vinden huisdieren in het begin dat bewegende ding wel interessant, maar blijft het bij kijken en schrikken ze van onverwachte bewegingen. Zorg er echter wel voor dat huisdieren nooit zonder toezicht in dezelfde ruimte verblijven als je baby en blijf ook de kat of hond aandacht geven, zodat ze dit niet gaan opeisen.

 

Als de baby een peuter wordt is het belangrijk dat het huisdier een veilige plek heeft om terug te kruipen waar het zich kan terugtrekken. Voor het kind is het belangrijk al vroeg te leren respect te hebben voor het dier, zodat ze veilig naast elkaar kunnen leven.

 

Tot slot vijf websites met meer informatie:

  • Op de website www.licg.nl staan meer tips over het hebben van huisdieren in combinatie met dieren. Ook als je geen huisdieren hebt staan er bijvoorbeeld tips op voor het contact hebben met honden.
  • Op de website www.dierendag.nl staan een aantal liedjes en gedichtje over dieren. Ook kan je hier kleurplaten en knutsels vinden.
  • De interactieve website van Kidsfor Animals www.kidsforanimals.nl/home is een bron van informatie als het gaat om de verzorging van huisdieren. Je vindt hier ook niet alleen knutseltips maar ook filmpjes en spelletjes.
  • Op de website www.kinderpleinen.nl/showPlein.php?plnId=154 vindt je allemaal ideeën gebundeld van websites met kleurplaten, achtergrondinformatie of speltips (met name voor schoolgaande kinderen).
  • Op de engelstalige website www.abcteach.com/directory/theme_units/farm/ vind je allerlei kleurplaten, werkbladen en plaatjes van dieren op de boerderij.
 

 

 

10 jaar geleden

Leuk! En hier ook iedere dag dierendag haha.

10 jaar geleden

Elke dag dierendag toch ;-)