Alles over Sint Maarten

Op maandag 11 november is het Sint Maarten in Nederland. In Nederland, Vlaanderen en Noord Frankrijk wordt soms al de avond van te voren of op de dag zelf Sint Maarten gevierd.

Op maandag 11 november 2013 is het weer Sint Maarten in Nederland. Heel veel kinderen gaan dan met hun zelfgemaakte lampionnen langs de huizen om liedjes te zingen. Met een beetje geluk krijgen ze daarna een snoepje of een stuk fruit.


Wat is Sint Maarten?

Er zijn verschillende verhalen over Sint Maarten. Sint Maarten was te bescheiden om zich tot bisschop te laten wijden. Hij verstopte zich en ganzen verraden hem. Een ander verhaal over Sint Maarten is dat de ganzen de kerk binnen kwamen toen er een preek werd gehouden. De ganzen werden gevangen gehouden en opgegeten.Het Sint-Maartenfeest werd vroeger "foekepotterij" genoemd. In Nederland, Vlaanderen en Noord Frankrijk wordt soms al de avond van te voren of op de dag zelf Sint-Maarten gevierd.


Sint Maarten in Nederland

Per streek is het verschillend of en hoe het feest wordt gevierd. Zo is er in Utrecht een Sint-Maartensberaad en dat is bedoeld om de stad Utrecht te promoten. In de provincies Limburg, Noord-Holland en Groningen wordt Sint Maarten volop gevierd. Dit geldt in mindere mate voor de provincies Friesland, Drenthe en Noord-Brabant. In de provincies Zuid-Holland en Zeeland en in delen van de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland kent men het feest niet of nauwelijks. In Amsterdam werd er ook heel lang niets meer aan het feest gedaan. Na de Tweede Wereldoorlog is er weer begonnen met het vieren van Sint Maarten.


Sint-Maarten in België

Zoals eerder aangegeven wordt Sint Maarten ook in België gevierd. Het wordt vooral gevierd in West-Vlaanderen, rondom Aalst en een paar andere gemeenten in de buurt van Dendermonde. In België zijn er plaatsen met een Sint-Martinuskerk, genoemd naar Sint Maarten.


Overige landen

Ook in Noord-Frankrijk, Zwitserland, bepaalde gedeeltes van Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol viert men dit feest. Er wordt dan met lantaarns door de straten gelopen. Vaak is er een begeleider bij. De begeleider is meestal verkleed in een rode mantel en rijdt rond op een schimmel. Deze meneer stelt Sint Maarten voor. De begeleider wordt Martinsritt genoemd. De kinderen zingen heel veel liedjes en als afsluiting wordt er een kampvuur gehouden. Het kampvuur wordt Martinsfeuer genoemd.

In de Nederrijnregio is er tijdens de optocht met lampionnen ook een fanfarekorps aanwezig. Er wordt manteldeling nagespeeld na de optocht. Tevens is er een toespraak door de Sint-Maartenfiguur. De kinderen krijgen een papieren zak. De papieren zak heet Martinstüte. In de papieren zak zit snoepgoed, fruit en een Weckmann. Sommige bejaarden ontvangen ook een een Martinstüte.

Veel plezier met Sint-Maarten!

Geschreven door mama Gea

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.