Pas op dat je kind geen geldezel wordt
Aan digitaal zakgeld geven aan kinderen hangen de nodige risico's.
Een paar euro's in de hand van je kind drukken als zakgeld ziet het Nibud steeds meer verdwijnen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting deed onderzoek naar de financiële opvoeding van kinderen en daaruit bleek dat kinderen hun zakgeld vooral digitaal krijgen. Helaas hangen daar ook de nodige risico's aan en is het niet altijd even veilig. Met de volgende tips kun je wel veilig zakgeld storten op de rekening van je kind.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle ouders het belangrijk vinden om hun kind te leren over geldzaken. Toch praat slechts 21% van de ouders met hun kinderen over geld, bijvoorbeeld hoe je veilig moet pinnen of dat je je pincode voor jezelf moet houden.
Dit kan best leiden tot vervelende situaties, want we zijn allemaal bekend met phishing, skimmen, telefoontjes van de 'bank' met de vraag naar de pincode en sms'jes met het verzoek om geld over te maken. Daarom is het belangrijk om te blijven praten met je kind wanneer het digitaal zakgeld krijgt.
De geldezel bij digitaal zakgeld
Ook via social media worden kinderen benadert door criminelen met de vraag of ze in ruil voor een bepaald gedrag hun rekening mogen gebruiken, om geld naar iemand anders over te maken. Doet je kind dat, dan is het een schakel om geld wit te wassen. Je kind wordt dan gebruikt als zogenaamde geldezel. Het is zelfs strafbaar, dus erg belangrijk om mee te geven aan je kind als je zakgeld digitaal stort.
Van de kinderen tussen de 8 en 9 jaar krijgt 28% het zakgeld volledig digitaal gestort. Vijf jaar daarvoor was dit nog maar 15%. Van de kinderen tussen de 6 en 7 jaar krijgt ruim 70% het zakgeld contant. Dit is omdat het dan tastbaar is en kinderen zo leren met de waarde van geld om te gaan. Waarom ouders het zakgeld daarna digitaal storten? Dat is omdat het makkelijker is om wekelijks of maandelijks een ingesteld bedrag automatisch over te maken.
Hoe kunnen kinderen veilig omgaan met digitaal zakgeld?
Zakgeld geven aan je kind is zeker niet verkeerd, ook digitaal zakgeld niet. Van het hebben van geld, leren kinderen juist veel over de waarde ervan en hoe je ermee omgaat. Digitaal zakgeld kun je veilig geven aan je kind als je de volgende financiële tips erbij geeft:
- Laat je nooit afleiden tijdens het pinnen van geld en houd je pincode voor iedereen afgeschermd.
- Vertel je pincode of codes van je bankapp nooit aan anderen. De bank belt nooit met deze vraag.
- Check regelmatig je afschrijvingen zodat je goed op de hoogte bent van je uitgaven en het geld dat nog op je rekening staat.
- Op social media wordt je kind snel verleid tot (impulsieve) aankopen. Leer je kind alert te worden en om te gaan met die reclames.
- Leg je kind uit wat phishing is en wat een geldezel is, zodat het daar zelf niet intrapt.
- Log bij het online bankieren een paar keer samen in en maak afspraken met je kind over uitgaven.
Vooral communiceren en blijven praten over digitaal zakgeld met je kind is erg belangrijk. Ook kun je, via je eigen bankapp, de rekening van je kind in de gaten houden. Dit kan voor een kind dat net met digitaal zakgeld en online bankzaken in aanraking komt, ook een fijn en veilig gevoel zijn.