Snap
  • zwangerschap
  • hersenbloeding
  • onderzoek

Zwangerschap beïnvloedt hersenbloeding bij vrouw

Toch is er nog veel onbekend over hersenbloedingen bij vrouwen.

Vrouwen hebben een hoger risico op hersenbloedingen naarmate ze ouder worden, maar ook tijdens bepaalde fases in hun leven. Tijdens een zwangerschap is dat risico bijvoorbeeld groter, vooral als je een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging hebt. Vrouwen met een zeldzame vaatmisvorming, zoals caverneuze malformaties, moeten oppassen met orale anticonceptie en hormoontherapie vanwege het verhoogde risico, dit blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Uit onderzoek van arts-onderzoeker Mariam Ali van het LUMC en haar promotor, vasculair neuroloog en hoogleraar Marieke Wermer van het UMCG, blijkt dat vrouwen over het algemeen een hoger risico hebben op bepaalde hersenbloedingen naarmate ze ouder worden, maar ook tijdens de zwangerschap of menopauze. Toch is er nog veel onbekend, zoals of een vrouw met een vaatafwijking mag persen tijdens de bevalling. De onderzoekers noemen hun nieuw gepubliceerde bevindingen dan ook een ‘call to action’.

De rol van hormonen 

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het risico op een hersenbloeding. Bijvoorbeeld, als het oestrogeenniveau daalt tijdens en na de menopauze, kan dat risico toenemen. Maar er is nog veel onduidelijk over hoe deze hormonen precies invloed hebben en wat de rol van hormoongebruik hierin is. “Het zijn dit soort kennishiaten die we moeten opvullen om de juiste voorlichting en zorg aan vrouwen te kunnen geven,” zeggen de onderzoekers.

Meer aandacht voor hersenbloedingen bij vrouwen 

Het doel van dit onderzoek is om meer aandacht te krijgen voor hersenbloedingen en vaatafwijkingen in de hersenen bij vrouwen. Hoewel het risico op een hersenbloeding bij vaatafwijkingen relatief laag is tijdens de zwangerschap en bevalling, zijn er geen internationale richtlijnen voor. Ali en Wermer raden artsen aan om samen met de vrouw de risico’s van een vaginale bevalling tegenover een keizersnede af te wegen, als er sprake is van een vaatafwijking.

Lees ook: 
We moeten Mees vertellen wat er aan de hand is...

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.