Zwangere vrouwen die roken: begeleiding nodig
Stoppen met roken blijft lastig voor een aantal vrouwen.
Hoewel stoppen moeilijk is, zelfs met de risico’s van miskramen en vroeggeboortes in gedachten, blijft acht procent van de zwangere vrouwen roken. Lees snel verder!
Stoppen blijft lastig
Alle zwangere vrouwen krijgen het advies te stoppen met roken, vanwege de risico’s zoals aangeboren afwijkingen, overgewicht, astma en leerproblemen bij hun kinderen. Toch blijft stoppen lastig voor veel vrouwen, vooral voor degenen met een lagere sociaaleconomische status. In Noord-Nederland, waar meer mensen met een lager inkomen en opleidingsniveau wonen, roken waarschijnlijk meer zwangere vrouwen. Factoren zoals stress door geld- of relatieproblemen en een omgeving waarin veel gerookt wordt, spelen hierbij een rol.
Ondersteuning bij stoppen met roken
Er is hulp beschikbaar: verloskundigen kunnen vrouwen doorverwijzen naar praktijkondersteuners, Rookvrije Ouders of coaches van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Ondanks deze hulp is het aantal vrouwen dat stopt met roken nog laag. Toch zijn er positieve resultaten: van de 48 vrouwen die het traject bij VNN hebben doorlopen, zijn er 12 gestopt, wat een betere start betekent voor hun baby’s.
Om dit aantal te vergroten, willen onderzoekers van het UMCG betere ondersteuning voor zwangere vrouwen die roken. Onderzoeker Stella Weiland pleit voor een eenduidig beleid bij het stoppen met roken en gesprekstraining voor verloskundigen. Hierdoor kunnen ze zwangere vrouwen beter ondersteunen zonder te oordelen.