Snap
  • downsyndroom
  • werelddownsyndroomdag
  • Nieuws

Wereld Downsyndroom Dag 2023

Doe mee met onze actie: draag vandaag twee verschillende sokken!

Het is vandaag Wereld Downsyndroom Dag! Sinds 2006 wordt op 21 maart wereldwijd 'Wereld Downsyndroom Dag' (World Down Syndrome Day) gehouden. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan mensen met deze afwijking, maar ook aan de mensen die aan hen zorg verlenen. En dat vinden wij enorm belangrijk! 

Wat is downsyndroom?

Het Downsyndroom is een genetische aandoening die wordt veroorzaakt door een extra chromosoom 21. Mensen met het Downsyndroom hebben hierdoor vaak een verstandelijke beperking en kunnen ook lichamelijke problemen hebben, zoals hartafwijkingen, gehoorproblemen en problemen met het zicht. Hoewel er veel variatie is in de symptomen en de ernst ervan, hebben mensen met het Downsyndroom vaak een zeer positieve instelling en een unieke kijk op de wereld.


Wereld Downsyndroom Dag

Wereld Downsyndroom Dag werd voor het eerst gevierd in 2006. Het heeft als doel om de positieve bijdragen van mensen met het syndroom van Down aan de samenleving te benadrukken en om te werken aan inclusiviteit en gelijke kansen voor hen.

Een extra chromosoom zegt niets over wie je bent

Wereld Downsyndroom Dag is ook een kans om de vooroordelen en stereotypen over mensen met het syndroom van Down aan te pakken. Vaak worden ze nog steeds verkeerd begrepen en worden ze geconfronteerd met discriminatie en stigmatisering. Daarom is het belangrijk om de aandacht te vestigen op hun mogelijkheden en vaardigheden, in plaats van hun beperkingen.


Twee verschillende sokken

Vandaag willen wij alle mensen met het syndroom van down in het zonnetje zetten. Wij dragen daarom vandaag twee verschillende sokken. Waarom? Om aan te tonen dat verschillend of anders zijn, helemaal oké is! Doe jij mee?


Reageer hieronder "ik doe mee" om iedereen te laten weten dat jij hierachter staat! 


Trending op Mamaplaats: Check: op deze manier wordt je kind creatiever!

1 jaar geleden

Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden!