"Weiger ongevaccineerde kinderen op kinderopvang"
De belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang maakt zich zorgen.
Er zijn grote zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Zo zijn er dit jaar al 4 baby's overleden aan kinkhoest en in Eindhoven zijn al zeker 14 kinderen besmet met de mazelen. Alles bij elkaar is het voor de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) reden genoeg om alle kinderopvangbedrijven op te roepen: "Weiger ongevaccineerde kinderen". Lees snel verder!
Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) maakt zich vooral zorgen om kinderen in de opvang die op basis van hun leeftijd of vanwege medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. "Op het moment dat er veel ongevaccineerde kinderen op een kinderdagverblijf zijn, kun je de veiligheid van alle kinderen niet garanderen. En dat is wel een eis aan de kinderopvang," vertelt hij aan de NOS.
Ongevaccineerde kinderen niet welkom
Een aantal kinderopvangverblijven in Nederland weigert ongevaccineerde kinderen al. Gaby Alberts, de eigenaar van kinderopvang Berend Botje, met meerdere vestigingen in Noord-Holland, heeft strenge regels. Kinderen ouder dan veertien maanden, die geen vaccinatie tegen de mazelen hebben gekregen, zijn niet welkom. Zo vertelt hij aan de NOS: "Baby's onder de veertien maanden zijn heel kwetsbaar om de mazelen te krijgen. Ouders kunnen hun kindjes daar nog niet voor beschermen. Locaties waar die kleine, kwetsbare kinderen komen, willen wij zo veilig mogelijk hebben. Daar weigeren we dus kinderen die niet tegen de mazelen zijn gevaccineerd."
Wetsvoorstel
Ook in de politiek maken ze zich zorgen om de dalende vaccinatiegraad. De VVD komt daarom met een omstreden wetsvoorstel: er moet een vaccinatieplicht komen voor kinderen op de opvang als de vaccinatiegraad te laag is. Toch ziet het kabinet dit wetsvoorstel niet zitten. Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, denkt eerder aan een andere aanpak, omdat mensen volgens hem niet snel onder de indruk zijn van oproepen uit de politiek of overheid over vaccineren. "Wat vooral effect heeft, zijn deskundige mensen die ouders bijstaan. Zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op het consultatiebureau tijdens individuele gesprekken. Dat kost tijd en veel energie, maar we blijven hierop inzetten", zegt Van Ooijen aan RTL Nieuws.
Redenen dalende vaccinatiegraad
Volgens gedragspsycholoog Bastiaan Rutjens, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, is de dalende vaccinatiegraad deels te wijten aan het succes van het Rijksvaccinatieprogramma. "Mensen zien niet meer wat zo'n ziekte als de mazelen kan aanrichten. Dan is het makkelijker om te denken: laat dat vaccin maar zitten." Rutjens benadrukt ook de invloed van sociale media op het versterken van aarzelingen. Ouders die al in tweestrijd zijn over het al dan niet vaccineren van hun kind, kunnen online talloze blogs en video's vinden van ouders die ervan overtuigd zijn dat vaccinaties schade veroorzaken. Deze 'health influencers' weten handig in te spelen op die twijfels."
Twijfel je of heb jij getwijfeld om je kind te laten vaccineren? Laat het weten in een reactie!
Sanniebal
Ik werk zelf op het consultatiebureau, maar hoop dat we dan ook echt extra tijd krijgen hiervoor. We zien ouders soms 6 keer vaker en dan twijfelen ze nog…
Life of Laura | Spotlight Blogger
Je maakt niet alleen een keuze voor je eigen kind, maar ook voor die van een ander. Ik hoop dat dit wetsvoorstel zo snel mogelijk wordt aangenomen.
Toen ik zwanger was heb ik de 22 weken prik gehaald en toen we op het cb waren is het ons gevraagd of wij wilden vaccineren. Toen we ja zeiden was de arts bijna blij. Onze zoon is nu 3jr en heeft alle prikken gehad. Je wilt je eigen kind en de kind van een ander toch beschermen. Je kind verliezen is het ergste wat er is
Anoniem
Bij mij was de arts ook enigszins verbaasd dat ik gelijk ja zei. Ik vind het heel eng dat zo weinig mensen laten vaccineren en ik snap het ook niet