Snap
  • Nieuws
  • moeders
  • mamablogger
  • veiligheidnl
  • therapeut
  • veiligonderweg

Waarom wij veiligheid in de auto voorop hebben staan

@geenrozewolk vertelt waarom ze veiligheid in de auto zo belangrijk vindt

Toen ik net moeder was, zat ik niet op een roze wolk. Sterker nog: het was eerder een donkergrijze donderwolk. Ik was oververmoeid, depressief en had enorme angsten. Hierdoor durfde ik nergens met mijn kindje naartoe. Ik zat dus de hele dag binnen. De supermarkt was het hoogst haalbare en zelfs dat was meestal teveel. Na maanden therapie begon ik op te krabbelen uit mijn diepe dal en begon er weer licht aan de horizon te komen. Omdat niemand het over postpartum depressies had, besloot ik dat ik dit taboe wilde doorbreken. Ik richtte mijn praktijk Frou Frou Begeleiding op en schreef mijn boek “Toen kreeg ik weer lucht.” Zodat ik zoveel mogelijk moeders kon gaan helpen die ook niet op een roze wolk zitten.

Meer gaan ondernemen

Ook wilde ik weer meer dingen gaan ondernemen. Bijvoorbeeld, bij familie en vrienden langs gaan. Maar daar had ik dan wel de auto voor nodig. We hadden een Isofix systeem gekocht waar we de Maxi-Cosi makkelijk op konden klikken. Dat is een systeem waarmee je je autostoeltje op een makkelijke manier in je auto kan bevestigen. Hierdoor heb je dus geen autogordel nodig en dat sprak ons enorm aan. Het is daarnaast ook nog eens de veiligste, makkelijkste en snelste manier om je Maxi-Cosi op de goede manier in je auto te bevestigen. Ik vond het aan het begin enorm wennen, maar op een gegeven moment werd ik er handiger in. Dit ligt overigens niet aan de Isofix maar aan mij, ik ben van mezelf niet zo technisch aangelegd. Zodra de groene lampjes brandden, wist ik dat mijn baby goed vast zat en dat ik kon gaan rijden. Een heel veilig gevoel.

Ik ken de verhalen van mijn man

Doordat mijn man traumachirurg is en veel uren op de Eerste Hulp doorbrengt, ken ik van hem de verhalen van kindjes die bij een auto-ongeluk gewond zijn geraakt. Helaas gebeurt dit nog steeds erg vaak en dit gaat me enorm aan mijn hart. De veiligheid van onze kindjes staat altijd voorop en veel ouders weten bijvoorbeeld niet dat je de riempjes van de gordels die in je autostoeltje zitten, vrij strak moet aantrekken. Mijn partner ziet dan ook vaak verwondingen bij jonge kindjes, omdat de gordel niet strak genoeg zat en de kindjes zichzelf los gemaakt hadden of losraakten door de impact van een aanrijding. Dit is uiteraard geen opzet, het is vaak pure onwetendheid. Hij licht ouders dan ook regelmatig voor, over hoe ze dit de volgende keer anders aan kunnen pakken.

Goede tips voor maximale veiligheid:

Ook bij oudere kindjes is het belangrijk goed te letten op hoe het autostoeltje is geïnstalleerd en of de gordel goed is geplaatst. Heb je oudere kinderen? Dit zijn tips voor een goede installatie met de autogordel zijn:

Controleer voor het bevestigen van het autostoeltje altijd de instructies die op de sticker aan de zijkant van de autostoel zittenLet er goed op dat de gordel op de juiste wijze vastgemaakt wordt. Kijk dus goed of de autogordel door alle blauwe of rode punten van de autostoel gaat.Maak vervolgens altijd eerst het korte deel van de gordel vast. Trek deze dan strak aan en zet daarna het lange deel van de gordel goed vast.Kijk ook altijd goed of de gordel nergens gedraaid zit en zo ja: corrigeer dit en trek hem weer recht. Oudere kinderen kunnen vaak zelf de gordel vastmaken, maar het is altijd goed is om dit te controleren (dus of de gordel door alle punten loopt en niet gedraaid zit). De gordel moet dus over de borst lopen en niet achter de rug De airbag voor de bijrijdersstoel moet dan uitgeschakeld worden

Wil jij meer tips over hoe jij je kindje veilig kunt vervoeren? Bekijk hier instructievideo's van VeiligheidNL

Ik maakte een auto-ongeluk mee toen ik zes was

Zelf heb ik op zesjarige leeftijd een auto-ongeluk meegemaakt. Het waren de jaren 80, dus er zaten geen gordels in de achterbank. We knalden full frontal op een boom met een metalen ring er omheen. Ik werd door de auto gelanceerd en een scherp object heeft toen mijn voorhoofd in tweeën gespleten. Iemand sleurde me uit de auto. Het volgende moment lag in ik in de ambulance met mijn moeder. Ik werd met gillende sirenes naar het lokale ziekenhuis gebracht. Mijn moeder hield een doek tegen mijn voorhoofd, die ze van een omstander had gekregen. 

Eenmaal in het ziekenhuis kwam de plastisch chirurg die mijn voorhoofd ging reconstrueren. Het litteken was enorm en eindigde drie millimeter boven mijn linkeroog. Ik had geluk gehad, ze hebben mijn oog kunnen redden. Met 25 hechtingen ging ik vervolgens mee terug naar de camping, want we waren op vakantie. Het litteken heelde, maar mijn angst voor auto’s niet. Ik durfde jarenlang bij niemand anders dan mijn vader in de auto. Wat frappant was, want hij reed toen we het ongeluk kregen. Pas toen ik mijn eigen rijbewijs haalde, werd het beter. Het litteken is tot op de dag van vandaag zichtbaar en ik krijg er nog steeds regelmatig vragen over. Vind ik dat erg? Welnee! Het hoort bij mij en het herinnert me eraan hoe snel een ongeluk kan gebeuren. Het is een reminder dat ik goed op moet letten als ik mijn kindjes mee neem in de auto. Ik dubbelcheck de zitjes, gordels en riempjes goed. Omdat ik niet wil, dat mijn meisjes ooit mee hoeven te maken wat ik als klein kind heb moeten doorstaan.

Deze blog is geschreven in samenwerking met VeiligheidNL.

Fotocredits: Laloesfotografie

Dankjewel! Ja, dat was heel intens. Blij dat ik op deze manier andere ouders kan en mag helpen.

3 jaar geleden

Jeetje, wat heftig om als kind zo'n auto ongeluk mee te maken! Bedankt voor je goede tips :)