Verloskundigen trekken steun vitamine K-prik in
Vanaf 2025 geen standaard vitamine K-prik meer bij baby's
Wanneer jouw kleintje nog maar een paar dagen oud is, staat de eerste naald al klaar voor het hielprikje. In 2017 pleitte de Gezondheidsraad voor nog een andere prik direct na de geboorte: de vitamine K-prik. Deze vitamine wordt al in druppelvorm gegeven. Toch zegt de Gezondheidsraad dat de prik effectiever is en betere bescherming biedt. De koepelorganisatie van verloskundigen KNOV trekt nu hun steun voor de injectie in. Waarom? Lees snel verder!
Voor jouw kleintje is vitamine K, ook bekend als fylochinon, erg belangrijk voor een goede bloedstolling en mogelijk voor de ontwikkeling van botten. Deze waardevolle stof zit in groente, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen, en wordt ook aangemaakt door de bacteriën in de darmen. Tijdens de zwangerschap kan je geen vitamine K doorgeven aan je baby, waardoor je pasgeborene nog geen voorraad heeft opgebouwd. Bovendien heeft je baby nog niet genoeg darmbacteriën om zelf voldoende vitamine K aan te maken.
Standaard vitamine K-injectie
Door de vitamine toe te dienen, kunnen ernstige (hersen)bloedingen voorkomen worden. In 2017 adviseerde de Gezondheidsraad daarom om baby's na de geboorte vitamine K via een injectie te geven, aldus NU.nl. Volgens de raad is een injectie effectiever dan druppels, vooral bij baby's met een verstoorde vetopname. Vanaf 2025 zouden pasgeborenen daarom standaard een injectie krijgen, maar nu trekken verloskundigen toch hun steun in. Verloskundigen zien meer in de verbetering van druppels.
Verloskundigen willen geen 'onnodige prikken'
Volgens de verloskundigen zou de injectie ingaan tegen het 'do no harm'-principe. Ze willen niet dat gezonde pasgeborenen onnodig worden geprikt, wat met een standaard injectie wel het geval zou zijn. De KNOV is ook van mening dat het geld dat wordt besteed aan de injecties beter elders in de zorg kan worden gebruikt. Om het nieuwe beleid uit te voeren, is de steun van verloskundigen belangrijk. Zij spelen namelijk een rol bij het informeren van aanstaande ouders en het toedienen van de injectie.
Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) betreurt de vertraging, schrijft hij in een Kamerbrief. Van Ooijen vraagt de Gezondheidsraad nog eens naar het advies uit 2017 te kijken.
Bron: NU.nl