Snap
  • Nieuws
  • #breaking

UNICEF meldt: 800 miljoen kinderen hebben loodvergiftiging, 60.000 kinderen in Nederland.

IQ van kinderen die opgroeien in huizen met loden leidingen neemt met ongeveer vijf punten af.

Een derde van de kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging, dit meldt UNICEF vandaag op basis van een onderzoek in samenwerking met milieuorganisatie Pure Earth. Ook in Nederland leiden kinderen aan een loodvergiftiging. Het gaat om 60.000 kinderen die grotendeels vergiftigd zijn door water uit loden leidingen.

De helft van de 800 miljoen vergiftigde kinderen komt uit Zuid-Azië, aldus UNICEF. Maar ook in Georgië, Indonesië, Ghana en Mexico zijn de loodgehaltes hoog.

Kinderen raken onder andere vergiftigd door onzorgvuldige recycling van accu’s.

"In lage- en middeninkomenslanden worden voertuigaccu's vaak onvoorzichtig geopend, waardoor zuur en loodstof in de grond terechtkomen", aldus UNICEF. "Ook wordt het teruggewonnen lood in openluchtovens verbrand, wat leidt tot uitstoot van giftige dampen."

Zwangere vrouwen en baby's 

Bij een gehalte van minimaal 5 microgram lood in het bloed wordt gesproken over loodvergiftiging. Vooral zwangere vrouwen, baby's die met de fles worden gevoed en kinderen tot een jaar of vijf lopen risico als ze langdurig aan lood worden blootgesteld. "Loodvergiftiging kan bij kinderen uiteindelijk leiden tot leer- en gedragsproblemen en een lagere intelligentie", aldus UNICEF. Pure Earth en UNICEF pleiten voor ‘dringende’ maatregelen op de illegale en onveilige recycling van loodzuurbatterijen aan te pakken.

Nederland

In Nederland hebben bijna 60.000 kinderen een loodvergiftiging, blijkt ook uit het onderzoek. In ons land ontstaat een loodvergiftiging met name door loden waterleidingen.

In november waarschuwde de gezondheidsraad ook al voor de gevaren van lood in drinkwater. Volgens het wetenschappelijke adviesorgaan is het aannemelijk dat het IQ van kinderen die opgroeien in huizen met loden leidingen met ongeveer vijf punten afneemt.

De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam lieten in juni weten een wettelijk verbod op loden leidingen in bestaande gebouwen te willen. Momenteel zijn loden leidingen alleen verboden bij nieuwbouw.

Bron: NU