UMCG biedt zwangere vrouwen hartfilmpje voor thuis
Gemakkelijk zelf de hartslag van je baby meten wanneer dat nodig is.
Stel je bent zwanger en de groei van je baby blijft achter of er is een hartritmestoornis ontdekt bij je ongeboren kindje. Dan zou je dagelijks of meerdere keren per week naar het ziekenhuis moeten om een hartfilmpje te laten maken. Daarmee kunnen zorgverleners bekijken of het nog goed gaat met je baby. Dat is nu niet meer nodig, want het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft daar nu een mobiel apparaat voor. Hiermee maak je gemakkelijk vanuit je eigen huis een hartfilmpje.
Deze optie is er sinds kort bij het UMCG. Het medisch centrum biedt zwangere vrouwen de mogelijkheid om thuis de hartslag van hun baby te meten. Deze vorm van zorg is er niet voor elke zwangere, maar voor vrouwen met een medische indicatie. Dus als de baby niet goed genoeg groeit of als er iets anders met het kindje aan de hand is. bij Sommige van die vrouwen moeten dagelijks naar het ziekenhuis voor zo'n hartfilmpje. Dat kost tijd en met een gezin is dit niet altijd haalbaar.
Mobiel apparaat voor een hartfilmpje vanuit huis
Die vrouwen mogen vanaf nu het mobiele CTG-apparaat PregnaOne mee naar huis nemen. De PregnaOne is een klein apparaat dat gemakkelijk meegenomen kan worden. Met de PregnaOne van het UMCG kan de zwangere de hartslag van de baby meten door middel van een hartfilmpje. Het duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier om zo'n filmpje te maken. Verder meet het apparaat de druk van de baarmoederwand. Zorgverleners in het Centrum voor Zwangeren krijgen de informatie ook binnen. Zij kunnen zo, net zo goed als in het ziekenhuis, bijhouden of er al sprake is van weeën of harde buiken.
Deze inzichten worden bekeken, vergeleken en besproken en vervolgens krijgt de zwangere vrouw binnen een paar uur een telefoontje van de arts om de resultaten te bespreken. Hiervoor hoeft zij dus niet meer op en neer naar het ziekenhuis, wat enorm veel tijd, reiskosten en geregel binnen het gezin scheelt.
Reacties op de PregnaOne
Manager en projoectleider Jeanette Germs van het Centrum voor Zwangeren in het UMCG zegt over deze ontwikkeling: "Naast dat het voor de patiënt heel erg fijn is om vaker thuis te kunnen blijven en CTG-controles op afstand te kunnen doen, scheelt telemonitoring het ziekenhuis ook tijd en kosten”.
Moeder Celine die gebruik maakt van de PregnaOne vertelt: "Al met al was ik dan wel een halve dag onder de pannen. Nu kan ik lekker thuisblijven. Bovendien wist ik na al die controles op een gegeven moment ook wel hoe zo’n CTG-apparaat werkt en hoe ik het hartje kan vinden. Dan is het heel fijn om dat thuis zelf te kunnen doen."