Snap

NIEUW: bevallen met VR-bril: minder angst en pijn

Een nieuwe geboorte-ervaring: de toekomst is hier!

Stel je voor: een wonderlijke wereld waarin een simpele bril de pijn verzacht en ontspanning brengt tijdens de bevalling. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Maar geloof het of niet, het is echt! Ontwikkelaar Hermien Gaasbeek deelt enthousiast: "Zodra je deze bril opzet, word je meegenomen op een begeleide 3D-reis. Het loodst je door de bevalling heen."


De resultaten van verschillende kleinschalige onderzoeken liegen er niet om: een virtual reality bril werkt daadwerkelijk pijnstillend en ontspannend tijdens het bevallen. Geïnspireerd door deze bevindingen, zijn de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), het Zuyderland Ziekenhuis en tien verloskundigenpraktijken een gewaagde proef gestart. En raad eens? De eerste reacties zijn ronduit positief!


Wat is Virtual Reality?

Virtual reality is een innovatieve computertechniek die je het gevoel geeft dat je je in een compleet andere wereld of omgeving bevindt. Met behulp van een speciale VR-bril word je ondergedompeld in beelden en geluiden die je huidige omgeving vervangen. Zodra je de bril opzet, sluit je je af van de echte wereld en wordt je volledig opgezogen in het visuele spektakel dat de VR-bril je voorschotelt.


3D-landschappen

Je kunt kiezen uit drie 3D-landschappen, met eventueel een groter en kleiner wordende luchtbel erbij. De luchtbel symboliseert de ademhaling en helpt vrouwen rustiger te ademen. Ook klinkt een rustgevende stem. Zo helpt de bril vrouwen om de weeën weg te zuchten. Ook zorgt de bril ervoor dat vrouwen ontspannen, waardoor ze minder pijn voelen.


Wennen

Voordat de bevalling begint, kunnen vrouwen al kennismaken met de bril in hun verloskundigenpraktijk. Ze kunnen hem zien, aanraken en zelfs mee naar huis nemen om het uit te proberen. Afgelopen zomer hebben de eerste moeders tijdens hun bevalling de bril gebruikt, en velen van hen waren enthousiast over de ervaring. Eén van de vrouwen was vooral blij dat ze zich kon terugtrekken in haar eigen bubbel, omgeven door de ontspannende virtuele omgeving, juist op het moment dat het thuis erg druk werd.


Dag pijnstilling, hallo bril!

Volgens Gaasbeek biedt de bril enorme verlichting voor veel vrouwen tijdens de bevalling. "Het zou fantastisch zijn als de bril ervoor zorgt dat vrouwen minder behoefte hebben aan pijnmedicatie", zegt ze. Vooral in deze tijd, waarin ziekenhuizen beperkte capaciteit hebben en bevallende vrouwen soms naar hun tweede of derde keuze moeten uitwijken, is dit een zeer welkome oplossing. Het biedt hoop en comfort in dergelijke situaties.


In mei 2023 zal de KNOV een handleiding publiceren, zodat andere verloskundigenpraktijken ook kunnen profiteren van deze revolutionaire vr-bril. Dit betekent dat nog meer vrouwen de kans krijgen om de voordelen van deze technologie te ervaren en op een meer natuurlijke en minder medicijn-afhankelijke manier te bevallen. Een sprankje magie dat het geboorteproces een stukje aangenamer kan maken!


Wij zijn benieuwd! Zou jij deze virtual reality bevalling willen ervaren?


Trending op Mamaplaats: 4x tips voor minder strijd tijdens het avondeten!