Nieuw familiegericht geboortecentrum in Utrecht
Moeder en baby nooit gescheiden in St. Antonius Ziekenhuis Utrecht
In het nieuwe geboortecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht staat het hele gezin centraal. De kersverse ouders slapen met hun baby op een kamer, ook als één van hen ziek is. De ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de zorg van hun baby. Dit heeft voordelen voor zowel het zorgpersoneel, als voor de ouders en de baby.
In het geboortecentrum in het St. Antonius Ziekenhuis wordt gewerkt volgens het concept familiegerichte zorg. Dit betekent dat de baby altijd op dezelfde kamer is als de ouders. Zelfs wanneer het kindje ziek is, behandeld wordt en ook wanneer het gereanimeerd moet worden.
Ouders zijn lid van het behandelteam in het geboortecentrum
Verpleegkundig specialist op de neonatologie-afdeling Marijke Steijn vertelt aan AD dat de ouders zoveel mogelijk betrokken worden in de zorg voor hun baby. "Ze zijn lid van het behandelteam", zo legt ze uit. Stein, die al jaren in de neonatologie werkt, zit in de werkgroep Family Centered Care. Aan haar collega's brengt ze deze denk- en werkwijze nu over.
Eerder waren de verschillende afdelingen verdeeld over het ziekenhuis. Met de komst van het nieuwe geboortecentrum bevinden de afdelingen verloskunde, neonatologie en kindergeneeskunde zich op een vleugel.
Het voordeel hiervan is dat de zorgverleners die op de afdelingen werken, onderling veel meer en makkelijker contact maken met elkaar. Iedereen is op de hoogte van wat er speelt op de verschillende kinderafdelingen. Het blijkt een waardevolle manier van werken: "We kunnen elkaar informeren en met elkaar sparren", aldus Stein.
Ouders en baby worden niet gescheiden
Stein is groot voorstander van de visie waarbij voorop staat dat moeder en baby niet gescheiden worden. Zo vertelt ze dat het heel veel gezondheidsvoordelen heeft als moeder en baby bij elkaar blijven. Kinderen groeien er beter door en ze ontwikkelen zich beter. Eerder moest een baby op de afdeling neonatologie helemaal alleen blijven, de ouders sliepen thuis.
Ook is het fijn voor het zorgpersoneel dat de ouders zoveel mogelijk zorg op zich nemen die niet door medisch personeel gedaan hoeft te worden. De vader wordt ook betrokken bij de zorg en mag elke nacht in dezelfde kamer slapen. Hierdoor leren beide ouders voor hun (zieke) baby zorgen en kunnen ze vol zelfvertrouwen met hun kindje naar huis, als de tijd daar is.