
Mensen in Nieuw-Zeeland krijgen betaald verlof na een miskraam of stilgeboorte
Vandaag (donderdag 25 maart 2021) heeft het parlement in Nieuw-Zeeland unaniem ingestemd met een nieuw wetsvoorstel. Het is een wetsvoorstel wat vertelt dat werkenden het recht hebben op betaald verlof na een miskraam of stilgeboorte. Deze wet is wereldwijd een van de eerste in zijn soort.
Niet alleen de vrouw, maar ook de man van de vrouw die zwanger was, krijgt recht op drie dagen verlof. Bij draagmoederschap krijgen alle betrokkenen na een miskraam of stilgeboorte betaald verlof, zij hoeven zich na het verlies niet meer ziek te melden bij hun werkgever.
Volgens Ginny Andersen, parlementariër én initiatiefnemer van de wet, is het belanrgijk dat het verdriet van ouders wordt erkend met speciaal verlof. ''Het verdriet dat gepaard gaat met een miskraam is geen ziekte. Het is een verlies en dat verlies kost tijd: tijd om fysiek te herstellen én tijd om mentaal te herstellen.''
Andersen zegt dat er een taboe op het onderwerp rust, waardoor mensen er niet makkeljk over kunnen praten. Ze hoopt dat het invoeren van deze wet, tot meer openheid over stilgeboortes en miskramen leidt.
Met de invoering van het extra verlof blijft het parlement in Wellington zijn pioniersrol op het gebied van vrouwenrechten vervullen, aldus de parlementariër. Hiermee verwijst ze onder meer naar het vrouwenkiesrecht dat Nieuw-Zeeland als eerste land ter wereld invoerde.
Bron: Nu.nl