
Kunstbaarmoeder geeft te vroeg geboren baby's grotere overlevingskans
Er is nieuwe hoop voor baby's die te vroeg worden geboren: een kunstbaarmoeder die precies doet wat een echte kan.
Met een Europese subsidie van 2,9 miljoen euro gaan Eindhovense onderzoekers een werkend prototype van een kunstbaarmoeder waarmaken. Zo'n kunstbaarmoeder kan de overlevingskansen van veel te vroeg geboren baby's flink vergroten.
Natuurlijke manier
Een kunstbaarmoeder vervangt de couveuse en kunstmatige beademing op een natuurlijker manier. Oei, die gynaecoloog is bij Máxima Medisch Centrum, laat weten dat een kunstbaarmoeder veel dichter in de buurt komt bij de natuurlijke omstandigheden van een echte baarmoeder, dan de huidige middelen. "Het doel is om met een kunstbaarmoeder extreem vroeg geboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen."
Overlevingskansen
De overlevingskansen van deze baby’s zijn klein. Ongeveer de helft overlijdt bij 24 weken zwangerschap en de baby's die overleven, hebben vaak hun leven lang problemen met chronische aandoeningen zoals hersenschade, verminderde longfunctie en/of netvliesproblemen. "Met elke dag dat de groei van een foetus van 24 weken in een kunstbaarmoeder wordt verlengd, stijgt de overlevingskans. Als we de foetale groei van deze kinderen in de kunstbaarmoeder kunnen verlengen tot 28 weken, kan het risico op voortijdig overlijden teruggebracht worden tot 15 procent", laat Oei weten.
Vloeistof
Er worden verschillende technologieën ontwikkeld om de kunstbaarmoeder tot stand te brengen. "De omgeving waarin de te vroeg geboren baby wordt opgevangen, is net als de natuurlijke baarmoeder op vloeistof gebaseerd. Hierin vindt dus geen beademing met zuurstof via de longen plaats. Zuurstof- en voedingsstoffenuitwisseling verlopen via de navelstreng, met behulp van een kunstmatige placenta. Het systeem dat daarvoor zorgt, monitort continu de toestand van de baby. Denk aan hartslag en zuurstofvoorziening, maar ook aan hersen- en spieractiviteit. Geavanceerde computermodellen die de toestand van de baby simuleren, helpen de arts snel te besluiten over de instellingen van de kunstbaarmoeder", laat Frans van de Vosse weten.
Ook wordt er een oefenpop ontwikkeld, waarmee de kunstbaarmoeder in een realistische omgeving kan worden getest.
Bron: AD
Ilsealice
Maar hoe werkt het met de navelstreng? Het kind heeft toch al zijn/haar eerste ademteug genomen, dan zijn de longen al 'geactiveerd '. Toch?