Kinderen worden sneller bijziend door schermpjes
Artsen in oogziekenhuizen maken zich zorgen
Dat je kinderen niet te veel schermtijd moet geven belangrijk is, weten we inmiddels wel. Maar wat minstens even zo belangrijk is als ze wel achter die schermpjes zitten, is de kijkafstand. Oogziekenhuizen merken namelijk een sterke toename van kinderen met bijziendheidsklachten. Vooral het langdurig van dichtbij bekijken van schermpjes van telefoons en tablets spelen hierbij een grote rol. Lees snel verder!
Hoewel harde cijfers ontbreken, merken de artsen van de oogziekenhuizen duidelijk op dat steeds meer kinderen bijziend worden. Kinderoogarts Jilke Beinsberger van de Universiteitskliniek voor Oogheelkunde in Maastricht vertelt aan NU.nl: "We denken dat binnen een paar jaar meer dan de helft van de jonge volwassenen in Nederland een bril zal nodig hebben."
Wachtlijsten worden langer
Ook Lieke Gouma, orthoptist bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam, zegt dat de wachtlijsten langer worden en dat steeds meer kleintjes een bril moeten dragen om het schoolbord te kunnen zien. In het Diakonessenhuis zien ook de dokters een toename, zegt oogarts Thomas Cornelissen. "De orthoptisten, die veel met kinderen werken, richten zich tegenwoordig vooral op bijziendheid. Dat kwam vroeger veel minder voor."
Extra staren naar schermpjes
Bijziendheid begint zich te ontwikkelen tijdens de kinderjaren of de tienerjaren. Als ogen lang en vaak focussen op een punt dicht bij het gezicht, dan wordt het oog langer. Dat zorgt ervoor dat kinderen minder goed kunnen zien in de verte, dus hebben ze een bril nodig om veraf scherp te kunnen kijken.
Er zijn verschillende dingen die bijziendheid kunnen veroorzaken. Soms zit het gewoon in de genen, dus als dat bij mama of papa voorkomt, loop je zelf ook meer risico. Maar de dokters zijn het erover eens: de laatste tijd zorgt al dat extra staren naar schermpjes bij jonge kinderen voor problemen. De wereld wordt steeds digitaler. Daarom moeten onze kleintjes ook leren hoe ze met schermpjes moeten omgaan, vindt Beinsberger. Maar al die extra tijd voor schermen, buiten het educatieve gebruik om, is gewoon niet nodig. "Kinderen hebben op heel jonge leeftijd geen schermtijd nodig. Daar hebben ze niets aan."
Armen meer gestrekt houden
Je kleintje hoeft niet altijd schade te ondervinden van een scherm, aldus Gouma. Het probleem ook ligt niet zozeer bij het scherm zelf, maar eerder bij het feit dat kinderen het scherm langere tijd dicht bij hun gezicht houden. "Het is beter voor hun ogen als ze hun arm wat meer gestrekt houden," legt ze uit. "Maar ja, een telefoon is niet zo groot, dus is het verleidelijk om hem dichtbij te houden, vooral tijdens het kijken naar een filmpje of het spelen van een spelletje." Apps en spelletjes vragen vaak om de aandacht van gebruikers, en dat geldt ook voor de kleintjes. Maar alles waar ze op korte afstand naar kijken, kan schadelijk zijn. "Of het nou digitaal is of niet, maakt niet zo heel veel uit," legt oogarts Cornelissen uit. "Langdurig boeken lezen kan net zo goed dezelfde problemen veroorzaken."
Bijziendheid voorkomen
Oogartsen hameren vaak op de 20-20-2-regel, een handige tip om de ooggezondheid van je kleintje te bevorderen. Het idee is simpel: na twintig minuten van dichtbij staren, moeten ze twintig seconden in de verte turen. En niet te vergeten, twee uur buitenspelen wordt aangeraden. Want natuurlijk zonlicht is ook goed voor die kleine oogjes. Kinderen hebben veel aan herhaling in de opvoeding, zegt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media. "Ze moeten dus een routine leren om niet de hele tijd naar schermpjes te kijken." Als ouder ligt daar een opvoedkundige taak. "Na een tijdje op de iPad laat je bijvoorbeeld muziek klinken, zodat kinderen leren dat ze even oogoefeningetjes moeten doen. Ga eens samen met een kind naar buiten kijken en vragen wat ze zien."