
Je kind verslikt zich, wat moet je dan doen?
Je kind verslikt zich tijdens het eten, wat moet je dan doen? De ouders van een meisje van anderhalf jaar maakte dit mee. Hun dochtertje verslikte zich in een pannenkoek in een restaurant in Brabant en is overleden.
Chirurg Mariëlle Vehmeijer zegt: "Dit is wel een uitzonderlijke situatie, maar dat maakt het natuurlijk niet minder afschuwelijk."
Wat wel vaker voorkomt is het verslikken in een tomaat of een druif, zegt de chirurg. Samen met Fieke Slee, een kinderarts, schreef ze het boek 'Pas op, kijk uit' wat gaat over de meest voorkomende ongelukken die rondom het huis gebeuren.
Het blijkt dat eten op nummer 1 staat bij verslikking. Denk dan aan ronde, gladde etenswaren die even groot zijn als de luchtpijp van een kind. Dit kunnen snoeptomaatjes, knakworstjes en druiven zijn. Dit is zo gevaarlijk, omdat deze soort etenswaren lastig uit de luchtpijp te krijgen zijn, zelfs met de Heimlichgreep. Dit komt omdat de etenswaren mee veren met de luchtpijp in plaats van eruit schieten.
Tafelmanieren zijn erg belangrijk. Dit is een belangrijke manier om verslikken te voorkomen, legt de chirurg uit. Ze geeft een aantal voorbeelden:
- Blijf lekker en rustig zitten tijdens het eten (zelfs met kleine tussendoortjes en snoepjes).
- Niet met volle mond praten.
- Goed kauwen voor het doorslikken.
Wat ook slim is, is om als ouder bij je kind te blijven als hij of zij eet.
Er worden ook wat tips gegeven voor het snijden van het eten voor je kindje:
- Snijd groente en fruit (druiven, tomaatjes, etc.) in vieren wanneer je kind onder de 5 jaar is.
- Snijd knakworstjes door zodat ze niet langer zijn dan 1 centimeter wanneer je kind onder de 5 jaar is.
- Appels en ander rauw fruit of groente kan ook geraspt worden.
Je hoort vaak genoeg dat kinderen zich verslikken in etenswaren, maar ook in munten, knoopcelbatterijen, ballonnen en te kleine spenen kunnen kinderen zich verslikken. Dit wordt ook in het boek vermeld van Mariëlle Vehmeijer en Fieke Slee.
In 2012 zijn in Nederland 110 kinderen onder de 5 jaar opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze zich verslikt hadden in etenswaren. De meeste van deze kinderen waren zelfs jonger dan 1 jaar.
Bron: RTLnieuws
Anoniem
Beetje vreemd dat er geen antwoord gegeven wordt op wat te doen als er wel wat gebeurt...
Anoniem
En wat moeten we nou doen dan als het kind zich toch verslikt? Als dat de vraag is in de titel verwacht je toch een antwoord als je het gaat lezen....
Anoniem
Volgens mij geeft dit artikel geen antwoord op de vraag boven het artikel.